Οι δυσλειτουργίες της πλατφόρμας, η σιωπηρή παράταση και μια νομοθετική ρύθμιση που δεν ψηφίστηκε ποτέ
Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες σημειώματα από την Εφορία, με τα οποία καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, των γνωστών Μ.Υ.Φ, του έτους 2014 οι οποίες όμως είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής προθεσμίας που είχε δώσει τότε το υπουργείο Οικονομικών. Απίστευτο κι όμως αληθινό.
Γιατί όμως οι Δ.Ο.Υ. στέλνουν ραβασάκια με πρόστιμα στους συγκεκριμένους φορολογούμενους;
Όλα ξεκίνησαν από τις διασταυρώσεις που διενεργεί η ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών. Το σύστημα εντόπισε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μην έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις για το έτος 2014. Ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε.
Η εφαρμογή, από την αρχή της λειτουργίας της, παρουσίαζε πολλά προβλήματα και ήταν σχεδόν αδύνατη η υποβολή των καταστάσεων. Μάλιστα για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να παρατείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την προθεσμία υποβολής τους και συγκεκριμένα έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 προκειμένου να διευκολυνθούν λογιστές και επαγγελματίες στην υποβολή των δηλώσεων. Τις τελευταίες μέρες υποβολής των συγκεκριμένων καταστάσεων και κυρίως όσο πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου 2016, οι δυσλειτουργίες και οι αρρυθμίες που εμφάνιζε το σύστημα αυξάνονταν καθημερινά.
Οι λογιστές είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ταλαιπωρήθηκαν απίστευτα μέχρι να υποβάλουν τις καταστάσεις ενώ πολλοί δεν τα κατάφεραν και δεν πρόλαβαν την προθεσμία λόγω του «μπλακ άουτ» που παρουσίαζε συχνά η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, είχε ανακοινώσει σιωπηρή παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να υποβληθούν οι εν λόγω συγκεντρωτικές καταστάσεις χωρίς κυρώσεις και μάλιστα υπήρξε η δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ψηφιστεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Τελικά οι καταστάσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016 αλλά η διάταξη με την οποία θα επικυρώνονταν η σιωπηρή παράταση της προθεσμίας υποβολής τους δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Ετσι, όσοι επαγγελματίες είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις 21 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2016 εμφανίζονται στο σύστημα ως εκπρόθεσμοι χωρίς να το γνωρίζουν. Μετά τις διασταυρώσεις που έτρεξε οι ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, τους εντόπισε, έστειλε τα στοιχεία τους στις Εφορίες και οι Δ.Ο.Υ. στέλνουν τώρα τα ραβασάκια με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής των καταστάσεων σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Το θέμα αυτό, έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος ερωτάται εάν θα προχωρήσει άμεσα «σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε το 2016 σε χιλιάδες επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το θέμα και σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή διάταξη που θα «σβήνει» τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων οι οποίες όμως είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής παράτασης που είχε δώσει η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.