Πόλεμος Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Η κυβέρνηση της Αρμενίας σχεδιάζει να εξετάσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Η κυβέρνηση της Αρμενίας σχεδιάζει να εξετάσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.
«Ναι, θα έπρεπε να εξετάσουμε το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Αρτσάχ (σ.σ. όπως αυτοαποκαλείται από το 2017 η μη διεθνώς αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Αυτό το θέμα είναι στην ατζέντα μας. Πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Εξετάζουμε όλα τα σενάρια των πιθανών εξελίξεων», είπε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.
In call with #Armenia FM @ZMnatsakanyan we reaffirmed strong bonds of friendship between 🇬🇷🇦🇲. Ι condemned loss of lives & expressed Greece's readiness to assist efforts for immediate de-escalation in #NagornoKarabakh.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 27, 2020
Ο Αζέρος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για την κατάσταση
Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσε το Μπακού, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπαϊράμοφ είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «στις 27 Σεπτεμβρίου ο αρμενικός στρατός παραβίασε κατάφωρα την εκεχειρία και βομβάρδισε θέσεις του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος της γραμμής επαφής, με βαρέα όπλα, οβίδες όλων και πυροβολικό». Ο Λαβρόφ από την πλευρά του «εξέφρασε την ανησυχία του για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και επισήμανε ότι είναι σημαντικό να επανέλθει η κατάπαυση του πυρός».
Η επικοινωνία αυτή έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας.
Νωρίτερα σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα και απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα Μπακού αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες χώρες, καθώς και σε ζώνες που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου με το Καραμπάχ, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αζέρικης προεδρίας, ο Χικμέτ Χατζίγιεφ.
Νωρίτερα, οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι 23 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις μάχες με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού από την πλευρά του κάνει λόγο για 19 άμαχους τραυματίες στις συγκρούσεις αυτές.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία, που κατά παράδοση στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση αυτήν. Η Τουρκία επέκρινε σφοδρότατα την Αρμενία για την κλιμάκωση, λέγοντας ότι το Γερεβάν αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.
Το ΝΑΤΟ ζητά να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες
Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να βάλουν αμέσως τέλος στις συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Οι δύο πλευρές «πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις», είπε ο Τζέιμς Απατουράι, ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για την περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Ζήτησε επίσης να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος. «Το ΝΑΤΟ στηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Η Ομάδα του Μινσκ, όπου συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, συγκροτήθηκε το 1992 με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Νεκροί και τραυματίες
Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα πως 16 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.
Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των αρμενικών και αζερικών δυνάμεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για αστάθεια στον νότιο Καύκασο, έναν διάδρομο για τους αγωγούς που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ γνωστοποίησε ότι κατέστρεψε τέσσερα ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν, 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 10 τεθωρακισμένα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Εξάλλου, το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, ενέκρινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε πολλές περιοχές και πόλεις λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.
Το σχέδιο προβλέπει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού όπως και σε πόλεις όπως η Γκαντζά και το Γκοϊγκόλ.
NAGORNO KARABAKH: MoD release footage of what they claim is the shoot down of an Azerbaijani drone earlier today. pic.twitter.com/PLodMJLsAS
— Conflict News (@Conflicts) September 27, 2020
Ο κ. Πασινιάν είπε ακόμα ότι:
«Το απολυταρχικό καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στον λαό της Αρμενίας. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας που θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες» και θα επεκταθεί».
Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την «επίθεση της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν» και δήλωσε πως η αρμενική πλευρά θα δώσει την κατάλληλη στρατιωτική και πολιτική απάντηση. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα του Αζερμπαϊτζάν.
Armenia declared martial law and a total military mobilization following clashes with neighboring Azerbaijan over the breakaway region of Nagorno-Karabakh, reigniting international concern about instability in the South Caucasus https://t.co/tVxDtV3zZb pic.twitter.com/Pv6fvkEAJT
— Reuters (@Reuters) September 27, 2020
Ο Αρμένιος ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αραΐκ Αρουτιουνιάν, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι: «Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών.»
ΥΠΕΞ: Ανησυχία για την ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
[Video] Azerbaijan frees 7 villages from Armenian occupation pic.twitter.com/ZBxh7pbHSK
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) September 27, 2020
Ο Ερντογάν υπόσχεται πλήρη στήριξη στο Μπακού
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα την πλήρη στήριξη της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε την Αρμενία να «σταματήσει την επιθετικότητά της», στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα», δήλωσε ο Ερντογάν σε μήνυμα στο Twitter. Ο ίδιος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα που δεν «αντέδρασε με επαρκή τρόπο, όπως έπρεπε» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «επιθετικότητα» της Αρμενίας.
Ο Ερντογάν έκανε επίσης γνωστό ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, του οποίου χαιρέτισε τη «συνετή και αποφασιστική στάση».
[Video] Azerbaijani forces hit Armenian positions pic.twitter.com/OBb78t6xxI
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) September 27, 2020
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον μιας «ηγεσίας που τον σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τον χρησιμοποιούν σαν μαριονέτα», στον απόηχο των συγκρούσεων μεταξύ των αρμενικών και αζερικών δυνάμεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Ενώ καλώ τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον της ηγεσίας του που τους σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες, καλούμε, επίσης, ολόκληρο τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη μάχη του εναντίον της εισβολής και της αγριότητας», επισήμανε ο Ερντογάν.
Fighting between Armenia and Azerbaijan has broken out around the separatist region of Nagorno-Karabakh and the Armenian Defense Ministry says two Azerbaijani helicopters have been shot down. https://t.co/tUF6ZlECGh
— The Associated Press (@AP) September 27, 2020
Επιπλέον, ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν «κήρυξε τον πόλεμο» στον λαό της Αρμενίας.
«Το απολυταρχικό καθεστώς (του Αζερμπαϊτζάν) κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στον λαό της Αρμενίας», δήλωσε ο Πασινιάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασής του, εκτιμώντας πως το Μπακού και το Ερεβάν βρίσκονται στα πρόθυρα ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» που θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες» και θα επεκταθεί εκτός του Καυκάσου.Διεθνείς αντιδράσεις
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter: «Οι πληροφορίες που αφορούν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελούν πηγή σοβαρότατων ανησυχιών. Η στρατιωτική δράση πρέπει να σταματήσει, επειγόντως, για να αποτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας. Μια άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος».
Reports of hostilities from the Nagorno-Karabakh conflict zone are of most serious concern.
— Charles Michel (@eucopresident) September 27, 2020
Military action must stop, as a matter of urgency, to prevent a further escalation.
An immediate return to negotiations, without preconditions, is the only way forward.
Το ιστορικό
Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν την ανεξαρτησία του θύλακα το 1991, ενώ η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε.
Στις συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και αυτονομιστών-Αρμενίας που ακολούθησαν, χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν.
Το 1994 πήρε ουσιαστικά τον έλεγχο της περιοχής και συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Οι μεθοριακές συγκρούσεις είναι όμως συχνό φαινόμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.