Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

«Ανατομία» της καταστροφής στην Εύβοια από τον Ευθύμη Λέκκα – Γιατί αποτέλεσαν «έκπληξη» τα Πολιτικά



Την γεωμορφολογία του εδάφους στην κεντρική Εύβοια ανέλυσε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, εξετάζοντας τα αίτια της καταστροφική πλημμύρας.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι η περιοχή υποδιαιρείται σε τρεις υδρολογικές λεκάνες, μία κατά μήκος του ποταμού Λήλαντα, μία στα Ψαχνά και μία στα Πολιτικά.

Κοινό παρονομαστή και για τις τρεις λεκάνες αποτελεί ο εξαιρετικά μεγάλος όγκος νερού που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μία περιοχή που αγγίζει τα 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, στην περιοχή του Λήλαντα έχουν σημειωθεί κατ' επανάληψη καταστροφές, καθώς υπάρχει πυκνή αυθαίρετη δόμηση στην ευρύτερη κοίτη του ποταμού.
Στην περιοχή των Ψαχνών έχουν εκτελεσθεί αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ωστόσο δεν κατάφεραν να παραλάβουν τον όγκο του νερού που έπεσε στην περιοχή, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η πυρκαγιά στην περιοχή.

Έκπληξη, πάντα κατά τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, αποτέλεσε η περίπτωση των Πολιτικών, βόρεια της Χαλκίδας, καθώς στο σημείο υπάρχει παρθένο δάσος ενώ η υδρολογική λεκάνη είναι εξαιρετικά μικρή. Κανένα μοντέλο δεν προέβλεψε τέτοιας έκτασης καταστροφή στα Πολιτικά, αποδεικνύοντας, κατά τον καθηγητή, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση, λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπου απαιτούνται νέοι τρόποι αντιμετώπισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.