Χωρίς απαντήσεις και χθες ο Ν. Μηταράκης - "Στον αέρα" 11.237 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που λόγω του νέου νόμου μένουν χωρίς στέγαση και χρήματα μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ
Kαμία απάντηση δεν είχε ούτε χθες ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στο πού θα πάνε οι 11.237 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που χθες έπρεπε να είχαν αποχωρήσει από τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, τις δομές φιλοξενίας και τα ξενοδοχεία, βάσει του νέου νόμου.
Ο νέος νόμος,που τροποποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ορίζει ότι ένα μήνα μετά την απόκτηση της ιδιότητας του πρόσφυγα διακόπτονται η στέγαση και το χρηματικό βοήθημα που λαμβάνουν από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, το οποίο και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), δήμους της χώρας και ΜΚΟ.
“Δεν παραγνωρίζει κανείς ότι υπάρχει μια δυσκολία. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να προσφέρει ούτε κατοικία ούτε επιδόματα στους πρόσφυγες, όπως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα και για τους Έλληνες” ανέφερε χθες στο Μega, ενώ στις συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων τι θα γίνει με τους χιλιάδες πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους οικογένειες, χωρίς να έχουν περάσει από τις απαραίτητες ενταξιακές διαδικασίες, δεν μιλούν ελληνικά, κ.λπ., ο υπουργός πόνταρε κυρίως στα ξενοφοβικά αντανακλαστικά του τηλεοπτικού κοινού, αντιπαραβάλλοντας τα δικαιώματα των προσφύγων με αυτά των Ελλήνων, λες και αν γεμίσουν οι πλατείες με άστεγες οικογένειες προσφύγων, θα έχουν διασφαλιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων για στέγη ή πρόνοια. Χαρακτηριστικά επαναλάμβανε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες από ό,τι δίνουμε στους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι μια επιλογή. Μια συνειδητή επιλογή».
Αποχώρηση 100.000 μέχρι το Πάσχα του 2021
Στην προσπάθειά του μάλιστα να αποφύγει να απαντήσει και στην ουσία, που είναι η έλλειψη ένταξης των προσφύγων, γεγονός που κάνει προβληματική την αποχώρηση των προσφύγων καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να ζήσουν αυτόνομα, ο υπουργός επανέλαβε ότι “οι δομές φιλοξενίας δεν είναι γι’ αυτούς που έχουν πάρει άσυλο, για να έχουν ισόβια προνόμια. Τα προνόμια διακόπτονται όταν πάρεις προσφυγικό καθεστώς”. Μάλιστα πρόσθεσε ότι “μέχρι το Πάσχα του 2021 οι 100.000 που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας θα πρέπει να έχουν εξέλθει όλοι”, με θετική ή αρνητική απόφαση ασύλου, και ταυτόχρονα επανέλαβε ότι οι 92 υπάρχουσες δομές φιλοξενίας θα μειωθούν στο μισό τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο παραμένει η απορία τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι, καθώς μια απόφαση ασύλου δεν θα εξαφανίσει και τις ευθύνες του υπουργείου για ένταξη, ενώ μοιάζει σαν να θεωρεί η κυβέρνηση ότι ως διά μαγείας οι πρόσφυγες θα εξαφανιστούν μόλις πάρουν ή δεν πάρουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ““καλώς διαμαρτύρονται κάποιοι ότι μπορεί να υπάρξει πίεση από τις αποχωρήσεις, όμως αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 άτομα τα οποία βρίσκονται σε σκηνές, εκτός δομών, στα νησιά μας και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γεμίσει όλη τη χώρα με νέες δομές, αυτό δεν είναι δικιά μας πολιτική”.
Διπρόσωπος Μηταράκης
Βέβαια, την ίδια ώρα που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό, συναντιέται με εκπροσώπους του Δήμου Μεγαρέων και βουλευτές της περιοχής, για να τους ενημερώσει σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την κατασκευή δομής 400 ατόμων σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στην περιοχή της Ν. Περάμου.
Η ένταξη που δεν έγινε
Ακόμα και χθες ο υπουργός δεν κατάφερε να προφέρει τη λέξη «ένταξη». Αναφερόμενος στα δικαιώματα πρόσβασης των προσφύγων στο κοινωνικό κράτος σημείωσε ότι μπορούν να λάβουν “δικαίωμα πρόσβασης στο ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, υπό προϋποθέσεις στο βοήθημα στέγασης”, ενώ παρέπεμψε και στο “πρόγραμμα Ηelios που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετάστευσης με τη συνεργασία τη δικιά μας”, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν προγράμματα προσαρμογής αλλά δεν έχουν απεριόριστη χρηματοδότηση”.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Helios, το οποίο συστάθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν καλύπτει το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων αυτή τη στιγμή, ενώ είχε φτιαχτεί με τις προβλέψεις των προθεσμιών που έδιναν έξι μήνες στον πρόσφυγα και όχι ένα μήνα για να αποχωρήσει από τη δομή. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον ΔΟΜ, ο οποίος και το υλοποιεί,“8.752 άτομα έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα και έχουν λάβει διαφορετικούς τύπους υποστήριξης με σκοπό την ανεξάρτητη διαβίωση.
Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, 1.686 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες -κυρίως από τη Συρία (37%) και το Ιράκ (22%)- βρήκαν στέγη και ζουν στην Ελλάδα σε διαμερίσματα μισθωμένα στο όνομά τους. Το σύνολο των διαμερισμάτων ανέρχεται στα 757”.
Στα λόγια η "ομαλή μετάβαση"
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αριθμοί των αποχωρησάντων από τις δομές σε σύγκριση με το πόσοι πέρασαν από το πρόγραμμα δείχνουν ότι το πρόγραμμα δεν τους καλύπτει όλους. Μάλιστα, μόλις την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση σχετική με τη “σταδιακή αποχώρηση” των προσφύγων από τις δομές, στην οποία γίνεται λόγος στο παραπέντε για “αναζήτηση τρόπων ομαλής μετάβασης”, για αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.
Αναγνώριζε δηλαδή για πρώτη φορά τα ελλείμματα και τα προβλήματα που η ίδια η δημόσια διοίκηση προκαλούσε στην ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και στη δυνατότητά τους να ζήσουν αυτόνομα εκτός προγραμμάτων, που ουσιαστικά τορπίλιζαν την πρόσβασή τους στο κοινωνικό κράτος, πρόσβαση την οποία επικαλούνταν χθες ο Ν. Μηταράκης. Οι δράσεις αυτές είναι ακόμα σε επίπεδο ανακοινώσεων και δεν έχουν εφαρμοστεί, άρα ακόμα οι υπό έξωση πρόσφυγες δεν έχουν καταφέρει να δουν απτά αποτελέσματα ή να έχουν όλοι την πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια.
Δεν έχουμε πού να πάμε!
Χθες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ΑΥΓΗ, η πλειοψηφία των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας και ξενοδοχεία, οι οποίοι είχαν λάβει την ειδοποίηση αποχώρησης, παρέμειναν διαμηνύοντας ότι δεν έχουν πού να πάνε, δουλειά ή χρήματα.
Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα διαμερίσματα του ΕΣΤΙΑ, ενώ χθες το πρωί έγινε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας από πρόσφυγες.
Γιώργος Ψυχογιός: Η κυβέρνηση τορπιλίζει την κοινωνική συνοχή
Στην απαξίωση από την κυβέρνηση των προγραμμάτων ένταξης των προσφύγων, τα οποία είχε αρχίσει να υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός μιλώντας χθες στην ίδια εκπομπή με τον Ν. Μηταράκη. Πρόσθεσε επίσης ότι με το να πεταχτούν χιλιάδες οικογένειες προσφύγων στον δρόμο τορπιλίζεται η κοινωνική συνοχή και δημιουργείται κοινωνικός αυτοματισμός και μάλιστα εν μέσω Covid-19.
Υπενθύμισε επίσης τις ενταξιακές δράσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο σε παιδεία, υγεία, εργασία και πρόνοια, και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει την πρόσβαση των περισσότερων παιδιών στο σχολείο, ενώ η ουσιαστική πρόσβαση στην υγεία και την εργασία έχει καταργηθεί. Τέλος, ο Γ. Ψυχογιός τόνισε ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση εμφανίζουν τα ποσοστά δικαιούχων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, που είχαν δοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως δική τους «επιτυχία».
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.