Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ζωολογικός κήπος θα αναγκαστεί να θανατώσει ζώα για να ταΐσει άλλα


Εν μέσω πανδημίας η δημόσια κουβέντα περιστρέφεται κυρίαρχα γύρω από την υγεία των ανθρώπων και τις βαθιές οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Παρόλα αυτά, κρίσιμες στιγμές βιώνουν και χιλιάδες ζώα σε «ερημωμένους» ζωολογικούς κήπους.

Οι ζωολογικοί κήποι του πλανήτη,αφήνονται να ερημώνουν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση κάποιων από αυτούς αλλά και των ενοίκων τους.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο προβλέπει ακόμη και να θανατωθούν ζώα, επεξεργάζεται ο ζωολογικός κήπος του Νοϊμούνστερ στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, λόγω της δραματικής μείωσης των εσόδων και των προβλημάτων στην προμήθεια τροφής που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού.



Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο ζωολογικός κήπος έχει καταρτίσει ακόμη και λίστα με την σειρά προτεραιότητας που θα ακολουθηθεί στην θανάτωση ζώων, εάν οι προμηθευτές δεν μπορούν να παραδώσουν τροφή ή εάν δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για να καλυφθούν τα έξοδα.

«Θα θανατώσουμε ζώα, προκειμένου να ταΐσουμε άλλα ζώα», ομολογεί η διευθύντρια του κήπου Βερένα Κασπάρι και τονίζει ότι αυτό είναι το «απολύτως χειρότερο σενάριο». Όπως εξηγεί, αυτή τη στιγμή ο ζωολογικός κήπος παραμένει κλειστός για το κοινό, επομένως χωρίς έσοδα, ενώ, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν ανασταλεί και οι χορηγίες.



Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να τεθούν σε καθεστώς εργασίας μειωμένου χρόνου, καθώς οι ανάγκες φροντίδας παραμένουν ίδιες και κατά την διάρκεια αναστολής της λειτουργίας του ζωολογικού κήπου.

Η κυρία Κασπάρι επισημαίνει ακόμη ότι ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε όλους τους αντίστοιχους χώρους οι οποίοι, όπως ο ζωολογικός κήπους του Νοϊμούνστερ, συντηρούνται μόνο από το κοινό και από δωρεές και δεν λαμβάνουν κρατική ενίσχυση. 63.000 ημερησίως.



Οι φώκιες και οι πιγκουίνοι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες φρέσκων ψαριών καθημερινά, σημείωσε. «Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα αναγκαστώ να κάνω ευθανασία σε ζώα, αντί να τα αφήσω να λιμοκτονούν», συμπλήρωσε.

Η ίδια εκτίμησε ότι η ζημιά για τον ζωολογικό κήπο, λόγω καραντίνας, θα είναι περίπου 175.000 ευρώ. Όμως, ο πρόεδρος της γερμανικής ένωσης ζωολογικών κήπων, Γιοργκ Γιούνχολντ, εκτίμησε ότι οι απώλειες εσόδων είναι κάθε εβδομάδα 500.000 ευρώ.

Δηλώνει δε αισιόδοξη ότι η κατάσταση δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο και αναφέρει ότι ζωολογικοί κήποι όλης της χώρας συντονίζονται προκειμένου να μοιράσουν μεταξύ τους τροφή για τα ζώα 


Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου του Ανόβερου Αντρέας Μίχαελ Κάσντορφ αναφέρει ότι η συντήρηση κοστίζει 63.000 ημερησίως.

Πέρα από τις εκκλήσεις για δωρεές, οι ζωολογικοί κήποι στη Γερμανία ένωσαν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας κρατική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το DPA.

Οι ζωολογικοί κήποι, σημειώνει η σχετική ένωση, δεν μπορεί να μειώσει τις δαπάνες, όπως άλλες επιχειρήσεις. Τα ζώα θα πρέπει να ταΐζονται και να φροντίζονται καθημερινά. 

Δεν είναι όμως μόνο τα οικονομικά προβλήματα. Η απουσία της προσοχής που λαμβάνουν τα ζώα από τους ανθρώπους έχει και συναισθηματικό κόστος για αυτά.



«Ιδιαίτερα οι πίθηκοι αγαπούν να παρακολουθούν τους ανθρώπους», είπε η Φιλίν Χασμάιστερ, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου. Αλλά και οι φώκιες και οι παπαγάλοι ενθουσιάζονται με τους επισκέπτες, οπότε «για αυτούς είναι αρκετά βαρετά τώρα».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.