Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Σύνοδος Κορυφής: Ποια θέματα θα θέσει ο Μητσοτάκης – Λίγες οι πιθανότητες για ομοφωνία



Με χαμηλωμένο τον πήχη των προσδοκιών για επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ των «27» χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού προσέρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που ξεκινά το απόγευμα και θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επίγνωση των διαφορών που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και οι οποίες είχαν διαφανεί πριν από την πρόσφατη υγειονομική κρίση όταν στις αρχές του χρόνου διαπιστώθηκαν οι διαφωνίες για το ύψος του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Στις γνωστές αυτές διαφωνίες προστέθηκαν πρόσφατα και οι αντιθέσεις σχετικά με την έκδοση του λεγόμενου κορωνο-ομόλογου, που πρότειναν εννέα ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση της Γερμανίας και άλλων βορειοευρωπαϊκών χωρών που δεν θέλουν την αμοιβαιοποίηση των χρεών για το σύνολο της χωρών της Eυρωζώνης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα αποτελέσει έκπληξη τυχόν συμφωνία στην σημερινή Σύνοδο και η πιθανότερη εξέλιξη που διαφαίνεται ότι θα έχει είναι ότι η μετάθεση των αποφάσεων για τον Ιούνιο, όταν, όπως πολλοί εικάζουν, θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα έχει καθεμιά από τις χώρες εξαιτίας της ζημιάς που έχει υποστεί και της ύφεσης που θα αντιμετωπίσει η οικονομία τους.

Είναι, μάλιστα, πιθανό να ολοκληρωθεί η Σύνοδος χωρίς κείμενο συμπερασμάτων και αντ’ αυτού να γίνει μια δήλωση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που θα λέει ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί σύντομα η απαιτούμενη ομοφωνία.

Παρά ταύτα, πληροφορίες από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έκανε και στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη με τον κ. Μισέλ, θα επιμείνει στις θέσεις της Αθήνας, ενώ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάει ολόκληρος ο πλανήτης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη για αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Επίσης θα επισημάνει ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς ζητώντας οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να επεξεργαστούν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.