Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Δώδεκα νεκροί πρόσφυγες ανοιχτά των Παξών - Από την Τουρκία για την Ιταλία ταξίδευε το πλοιάριο

Οι σοροί δώδεκα προσφύγων και μεταναστών έχουν ανασυρθεί έως τώρα από τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των Παξών, 
μετά τη βύθιση, λόγω εισροής υδάτων, σκάφους που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες. Πλωτά του λιμενικού που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης κατάφεραν να περισυλέξουν σώα 21 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, το πλοιάριο, στο οποίο φέρονται να επέβαιναν περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες, είχε αποπλεύσει πριν από αρκετές ημέρες από τα τουρκικά παράλια με στόχο να φτάσει στην Ιταλία, παρακάμπτοντας την Ελλάδα. Το πλοιάριο έπλευσε από το Αιγαίο στο Ιόνιο πέλαγος όπου και βυθίστηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ανοιχτά των Παξών. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης - Το στίγμα των πλοίων που έσπευσαν στο σημείο

Στην επιχείρηση διάσωσης του λιμενικού σώματος επιχειρούν έξι πλωτά του λιμενικού τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΚΑΒ, ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ήδη μεταφέρει στη βάση Αεροδιακομιδών στο Άκτιο δύο άνδρες ηλικίας περίπου 40-50 ετών και μία γυναίκα ηλικίας περίπου 20-25 ετών, από όπου και διεκομίσθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Όλγα Γεροβασίλη: Οι πληροφορίες από το Ιόνιο μας γεμίζουν θλίψη

«Οι πληροφορίες που φτάνουν για την ασύλληπτη τραγωδία στο Ιόνιο μας προκαλούν σοκ και μας γεμίζουν απέραντη θλίψη», αναφέρει σε δήλωσή της η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

«Με τα έως τώρα στοιχεία 12 ανθρώπινες ψυχές έχουν χαθεί, 22 διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Ηπείρου και πολλοί άλλοι αγνοούνται. Δυστυχώς, υπουργός της κυβέρνησης βρήκε αυτή την τραγωδία ως αφορμή για να προχωρήσει σε κήρυγμα μίσους μιλώντας για "προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας" και σε απάνθρωπους αστεϊσμούς χλευάζοντας τους ανθρώπους που απεγνωσμένα καλούσαν σε βοήθεια λίγο πριν πνιγούν.

»Η αποτρόπαια ακροδεξιά συμπεριφορά του κ. Γεωργιάδη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο σύνολό της καθώς κανείς τους δεν ένιωσε την ανάγκη να διαφοροποιηθεί», καταλήγει η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη.

ΚΚΕ Κέρκυρας: Οργή και θλίψη

«Οργή και θλίψη μάς γεμίζει το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά των Παξών, όπου πρόσφυγες - μετανάστες έχασαν τη ζωή τους. Θλίψη για τους αδικοχαμένους και ταυτόχρονα οργή για τους ενόχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή του ΚΚΕ Κέρκυρας για το ναυάγιο στο Ιόνιο.

«Το ναυάγιο έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού. Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που ξεριζώθηκαν από τις ίδιες τους τις χώρες, χάνουν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε "ασφαλέστερο" μέρος για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Ο ξεριζωμός των λαών από τις χώρες τους, τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, ο εγκλωβισμός κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα γενικότερα, είναι αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της πολιτικής του κεφαλαίου, που ματώνει τους λαούς.

Είναι επιτακτική ανάγκη για τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τώρα, που έχουν "χτυπήσει κόκκινο" οι ανταγωνισμοί, που πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού, όλων των λαών, των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους, νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην εξοικειωθούν με αυτές τις εικόνες, να αγωνιστούν με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.