Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Τσίπρας: Όχι συμβόλαια διαπλοκής με τα συμφέροντα

Βέλη από τον Αλέξη Τσίπρα στον Πρωθυπουργό για την απουσία του από τη Βουλή. 
Πυρά για την κατάργηση της απλής αναλογικής. Εφ΄ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.


Συνολική κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια. Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε για το νέο εκλογικό νόμο, υπερασπιζόμενος την απλή αναλογική, που θα είναι η “θρυαλλίδα” για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς.

Μάλιστα σημείωσε πως “καταλαβαίνετε ότι είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ. Για αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση”

“Όχι συμβόλαια διαπλοκής με τα συμφέροντα, συμβόλαια εμπιστοσύνης με το λαό” επεσήμανε από το βήμα της Βουλής, ενώ απευθύνομενος στην κυβερνητική πτέρυγα είπε πως “επιμένετε στις συνταγές του χθες. Στις συνταγές που μας οδήγησαν στη κρίση. Στην αλαζονεία της παντοδυναμίας του ενός, που στηρίζεται σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “οι επόμενες εκλογές όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης”. Για να προσθέσει “και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση.Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη”. Τόνισε δε πως “με τον σημερινό εκλογικό νόμο, βάζετε οριστικά τέλος στο επικοινωνιακό αφήγημα περί συναινέσεων που επιδιώξατε να στήσετε το προηγούμενο διάστημα”.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βέλη στον Πρωθυπουργό για την απουσία του (δεν είναι στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, καθώς είναι στο Νταβός). “Δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου πως μπορεί ο ίδιος να μη ζητά την μετάθεση της συζήτησης ενός τέτοιου νομοσχεδίου προκειμένου να έρθει και να αντιπαρατεθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια με τους πολιτικούς αρχηγούς. Για μια ακόμη φορά επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του μειοψηφική στη κοινή γνώμη”. Συνέχισε λέγοντας πως “σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης έχει καταγραφεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί εκλογικούς νόμους που δίνουν πλαστές πλειοψηφίες. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ισοτιμία της ψήφου”.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μία σειρά θεμάτων. Σημαντικό τμήμα της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις αλλά και στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. “Αντί για ελαφρύνσεις, βλέπουμε επιβαρύνσεις” είπε, ενώ σημείωσε πως “το 90% των συνταξιούχων θα έχει απώλειες σε ετήσια βάση από την κατάργηση της 13ης σύνταξης”. Αναφερόμενος στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα πως “τα έχετε κάνει μπάχαλο”. Παράλληλα αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται της παιδείας- καθώς νωρίτερα είχε ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο- ενώ μίλησε για “ντελίβερι” σε ιδιωτικά συμφέροντα. Όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας, μίλησε για “επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις στο Κουκάκι και στα Εξάρχεια”, ενώ όπως είπε τα αποτελέσματα για την εγκληματικότητα είναι δυσχερή το τελευταίο εξάμηνο.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.