Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Οι «Βόμβες Υγείας» Που Πρέπει Να Βάλεις Στο Πιάτο Σου Για Να Μην Αρρωσταίνεις

Υπάρχουν τροφές με “μαγικές” ιδιότητές που μας βοηθούν να μην αρρωσταίνουμε τον χειμώνα!


Το χειμώνα πάντα κάτι γίνεται και κάπως τα καταφέρνουμε και την “πατάμε”. Μια ίωση ή ένα κρύωμα αρκούν για να ξεκινήσει το συνάχι, ο βήχας και ίσως κάποια πιο “βαριά” συμπτώματα που είναι ικανά να μας “ρίξουν”… στο κρεβάτι.

Οπότε, τι κάνουμε γι’ αυτό; Από σήμερα κιόλας υιοθετούμε στη διατροφή μας μερικές τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας και την άμυνα του οργανισμού μας. Πάντα με φυσικό τρόπο! Η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να ενδυναμώσουμε την άμυνα του οργανισμού. Ουσιαστικά η ποιότητα των τροφών που παρέχουμε στον οργανισμό μας καθορίζει και το πόσο υγιείς θα είμαστε.

Έτσι καλό είναι να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με τα ακόλουθα, προκειμένου να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο βάρους:

1) Πορτοκάλι

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και σελήνιο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται ενάντια στο κρυολόγημα και στις ιώσεις.

2) Σκόρδο

Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους χρόνους για τη θεραπεία παθήσεων της υγείας συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Είναι πλούσιο στο φυτοχημικό αλυσίνη, η οποία έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση, διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων και μειώνει τη χοληστερόλη.

3) Μαϊντανός

Διαθέτει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία. Ο φρέσκος χυμός του μαϊντανού φαίνεται ότι κάνει καλό στον πυρετό, το βήχα, τη γρίπη καθώς και στις παθήσεις του αναπνευστικού.

4) Σόγια

Η σόγια είναι γνωστή ως μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου και βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

5) Πιπεριά

Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C & β-καροτένιο και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας έτσι άχρηστες ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

6) Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι απαραίτητα όταν μιλάμε για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξάνουν την παραγωγικότητα και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, εξουδετερώνουν τις περιβαλλοντικές τοξίνες, ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και τη χοληστερόλη.

7) Θαλασσινά

Τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος ενισχύει τη λειτουργία των Τ-βοηθητικών κυττάρων, τα οποία είναι σημαντικά για τον εντοπισμό ξένων αντιγόνων και έγκαιρης ενημέρωσης των άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε εισβολείς.

Μια ήπια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και η μεγάλη πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να είναι τοξική.

8) Τζίντζερ

Το τζίντζερ φρέσκο ή αποξηραμένο ενισχύει την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Το τζίντζερ βοηθάει επίσης στη λειτουργία των αρθρώσεων και στον έλεγχο της χοληστερόλης.

Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ είναι ως τσάι ή στο μπάνιο για άτομα που υποφέρουν από κρυολόγημα ή γρίπη, διότι είναι χρήσιμο για την αύξηση της παραγωγής ιδρώτα, η οποία μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα μικρόβια και τις τοξίνες.

9) Ελαιόλαδο

Τρόφιμο απαραίτητο εξαιτίας του υψηλού περιεχόμενού του σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε φαινολικές ενώσεις και σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η έλλειψη των οποίων μειώνει την άμυνα έναντι των ιών και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

10) Κρεμμύδι

Με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε αλυσίνη και σε βιταμίνη C, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό και αναλγητικό. Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει τα κρυολογήματα.

11) Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική λουτεΐνη και σουλφοραφάνη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τον καρκίνο. Επιπλέον, δρουν κατά του έλκους και αποτρέπουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Επίσης το μπρόκολο αποτελεί πλούσια πηγή β-καροτενίου, η οποία βοηθάει στην όραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

12) Βατόμουρα

Τα βατόμουρα έχουν υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα.Η κατανάλωση βατόμουρων βοηθάει στο ουροποιητικό σύστημα, δρουν ενάντια των μολύνσεων από το βακτήριο E. Coli.

13) Μέλι

Το μέλι περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει ένζυμα, μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, χλώριο, κάλιο που αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

14) Λεμόνι

Ο χυμός του λεμονιού συστήνεται σε όλες τις προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές των λοιμώξεων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, συμβάλλει στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.

15) Γιαούρτι

Το γιαούρτι προστατεύει από τα επιβλαβή βακτήρια διότι είναι πλούσιο σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφών και για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ενισχύοντας ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.

16) Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι φορτωμένο με ισχυρά αντιοξειδωτικά. Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν το σχηματισμό όγκων.

17) Σπανάκι

Το σπανάκι είναι γεμάτο ενέργεια. Προσφέρει σίδηρο και φυλλικό οξύ που συμβάλλουν στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων, στην ανάπτυξη και στην κυτταρική διαίρεση.

Τα πράσινα φυλλώδη είναι επίσης μία από τις καλύτερες πηγές της λουτεΐνης, ένα αντιοξειδωτικό που ωφελεί την υγεία των ματιών, του δέρματος και της καρδιάς.

18) Σολομός

Ο φρέσκος ή σε κονσέρβα σολομός αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αντισταθμίσουν την κατάθλιψη καθώς προστατεύουν από φλεγμονώδη νοσήματα όπως η αρθρίτιδα.

Αρχική δημοσίευση από την Εύα Καφετζή στο logodiatrofis.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.