Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Οι Τούρκοι στήνουν «Ίμια» στο Διδυμότειχο - Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται η Αθήνα, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. 
Η Ελλάδα απέστειλε επιστολές προς τον ΟΗΕ για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ενώ το μεσημέρι συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Νίκο Δένδια.


 Στο μεταξύ, ξημερώματα της Τρίτης, οι Τούρκοι ύψωσαν τη σημαία τους σε ελληνική νησίδα.

Την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε επίπεδο ΟΗΕ επιδιώκει η Αθήνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει σήμερα τα κόμματα κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Στις επιστολές αυτές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η πρώτη επιστολή έχει αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος αναμένεται να την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είχε χθες βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι.

Ύψωσαν τουρκική σημαία
Μέσα σε νησίδα, που βρίσκεται στον ποταμό Έβρο σε ένα σημείο νευραλγικής σημασίας, άγνωστοι κατάφεραν να υψώσουν τουρκική σημαία μέσα στον ποταμό Έβρο στην περιοχή του χωριού Πραγγί Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με το evrosnews, που δημοσιεύει τη φωτογραφία, πρόκειται για τη νησίδα Λούλου ή Λουλού, στην οποία κάτοικος της περιοχής αντιλήφθηκε την ύπαρξη της συγκεκριμένης τουρκικής σημαίας.

Λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών στον ποταμό Έβρο, η συγκεκριμένη νησίδα συνδέεται με τουρκικό έδαφος και μπορεί κάποιος να πάει με τα πόδια από την τουρκική πλευρά πάνω σε αυτήν.

Το ίδιο συμβαίνει όμως και με κάποιες νησίδες που ανήκουν στην Τουρκία και μπορεί αν θέλει κάποιος από την ελληνική πλευρά να έχει πρόσβαση σε αυτές, χωρίς να χρειάζεται να περάσει τα νερά του ποταμού.

Όπως εξηγούσαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «η νησίδα ανάλογα με τη ροή του ποταμού, άλλοτε συνδέεται με το ελληνικό και όποτε με το τουρκικό έδαφος. Αυτήν την εποχή συνδέεται με Τουρκία» και προσθέτουν:

«Κάποιος έβαλε χθες την τουρκική σημαία στη νησίδα αλλά έπειτα από τηλεφώνημα της ελληνικής πλευράς από τοπικό φορέα, τη μάζεψαν. Λύθηκε το θέμα σε τοπικό επίπεδο, δεν υπάρχουν άλλες προεκτάσεις», επέμεναν οι ίδιες πηγές.

Επιστολές στον ΟΗΕ
Η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί όλες τις κατάλληλες συγκυρίες και γι’ αυτό απέστειλε τη δεύτερη επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν δηλώσει ότι «η ανακοίνωση της υπογραφής ενός μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης έχει ανεβάσει τις εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθάει και είναι προκλητική».

Η ελληνική διπλωματία αναφέρεται στους «κινδύνους για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των κινήσεων της Τουρκίας», όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Στις δύο επιστολές παρουσιάζονται εκτενώς όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Αναφορά γίνεται στην παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015, η οποία προβλέπει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την υπογραφή και ενεργοποίηση διεθνών συμφωνιών καθώς και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Επαφές στις Βρυξέλλες
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές σε όλα τα επίπεδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέπτυξε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επιχειρήματα της Ελλάδας και ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν.

Επί της ουσίας, προετοιμάζεται το έδαφος για τις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους ομολόγους του, με στόχο η ρητή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις κινήσεις τις κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο.

Αναμένεται να γίνει αναλυτική συζήτηση και να καταστεί σαφές ότι απαιτείται να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι στα εθνικά θέματα χωρίς να μπαίνουν σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Από την κυβέρνηση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο.

«Σαν κυβέρνηση κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θα γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν έχει κριθεί σκόπιμο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Λάδι στη φωτιά από Ερντογάν
Στο μεταξύ, κλιμακώνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν τη ρητορική του κατά της Ελλάδας ενώ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συντηρεί το κρεσέντο των προκλητικών δηλώσεων.

«Διεθνές σκάνδαλο» χαρακτήρισε την απέλαση του Λίβυου πρέσβη ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο Ερντογάν, παράλληλα, προανήγγειλε την αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου προκειμένου να ξεκινήσουν τουρκικές γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.