Στην πρώτη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στην Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κυριάρχησαν τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, ενόψει και της άτυπης συνόδου στο Ελσίνκι.
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών, παρουσιάστηκε, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, όπου κάτω από τον απόλυτο έλεγχο παρατηρούνται ροές τον τελευταίο καιρό.
Σε δήλωσή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαίωσεις πως η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συνεχής.
«Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον. Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης», τόνισε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.
«Με τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι βέβαιο ότι -και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης- η διαχείριση στο μέλλον θα είναι πιο αποτελέσματική. Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κόντα της είναι η Ευρώπη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη.
«Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση και θετική προδιάθεση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε, στη δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος.
Αναλυτικά, η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου:
«Πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η πρώτη επίσημη θεσμική συνάντηση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση.
Κυριάρχησαν λόγω του χαρτοφυλακίου μου τα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, ιδίως εν όψει του πολύ σημαντικού άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στο Ελσίνκι.
Παρουσιάστηκε η κατάσταση που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στο αποκαλούμενο ανατολικό μεταναστευτικό μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κάτω από απόλυτο έλεγχο. Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούνται ροές αλλά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαχείρισή τους γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο.
Η Κυβέρνηση σήμερα, δια στόματος του Έλληνα Πρωθυπουργού, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι σε συνεργασία πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε αυτό τι μας επιφυλάσσει.
Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Της αναλογεί όμως και μία ευθύνη: η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων. Η Κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της δικής της αποστολής και με τη δική μας υποστήριξη, είναι βέβαιο ότι θα κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση των ζητημάτων της ασφάλειας και ιδιαιτέρως της μετανάστευσης που ήρθε για να μείνει για πάρα πολλά χρόνια.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Στο μεταναστευτικό, παρόλο που η Χώρα πέρασε δύσκολες στιγμές πριν από πέντε χρόνια δεν βρισκόμαστε πλέον στο ίδιο σημείο. Είναι βέβαιο ότι με δεδομένη τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και με την αμέριστη επιχειρησιακή, πολιτική και οικονομική στήριξη της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαχείριση στο μέλλον θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.
Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, είχα την ευκαιρία, καθώς ήταν και η πρώτη επίσημη συνάντηση της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τη νέα Κυβέρνηση για την ανάληψη των καθηκόντων της και να δηλώσω γι’ ακόμη μία φορά ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και στο πλευρό της ελληνικής Κυβέρνησης.
Όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, μπορεί να είμαι Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά πάντα η καρδιά και ο νους μου βρίσκονται στην πατρίδα μου και πιστεύω ότι σε αυτό το καινούριο της ξεκίνημα θα βρεθεί με την αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα της, από το μεταναστευτικό μέχρι την οικονομία, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
(απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας)
Η συνεργασία με την Τουρκία αποτελεί μέρος της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και είναι απαραίτητη τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και διμερώς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση, θετική προδιάθεση και καλή συνεργασία θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».
Μαξίμου: Ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες
Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:
1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.
3. Στην αναμόρφωση -μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.
6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας..
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.