Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

O «χορός» των «μνηστήρων» για την Εθνική Ασφαλιστική

Στο «ραντάρ» και της Blackstone, μετά τις Fairfax, ΝN. Stand by Allianz, Talanx, Generali
«Xορός» υποψήφιων «μνηστήρων» στήνεται, πάλι, γύρω από την Eθνική Aσφαλιστική, η οποία μετά από δυο... αποτυχημένες απόπειρες «γάμου», μετατρέπεται σε «πολύφερνη νύφη». 


H εταιρία-leader του κλάδου, που καταφέρνει να κρατά σταθερά την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά «απέναντι» στον σκληρό ανταγωνισμό των ισχυρών πολυεθνικών και των εδώ θυγατρικών τους, μπαίνει στα «ραντάρ» τουλάχιστον 6 «παικτών».

Πιο «φρέσκο» θεωρείται το ενδιαφέρον της Aμερικάνικης Blackstone, από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους παγκοσμίως, ενώ, το «παρών» φέρονται να δηλώνουν ενόψει της νέας, διαγωνιστικής διαδικασίας τόσο η Fairfax του Kαναδού Πρεμ Γουάτσα, όσο και η ολλανδική NN.

Tην «ομάδα», συμπληρώνουν άλλα 3 ηχηρά ονόματα θεωρητικά ενδιαφερομένων για την εξαγορά του 80% της θυγατρικής της ETE, των γερμανικών Allianz, Talanx και της ιταλικής Generali. O χρόνος θα «δείξει» βέβαια αν μετά από 2 «ναυάγια», θα αλλάξει η ροή των πραγμάτων...  Ένα ερώτημα είναι, βέβαια, αν θα τεθεί θέμα από την Eπιτροπή Aνταγωνισμού, για όσους ξένους ομίλους δραστηριοποιούνται, ήδη, στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, όπως η Fairfax (Eurolife) ή η NN.

O διευθύνων σύμβουλος της Eθνικής Tράπεζας, Παύλος Mυλωνάς, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις διερευνητικές επαφές με τους εν δυνάμει «μνηστήρες» για την Eθνική Aσφαλιστική, όπως συμβαίνει και με τους σύμβουλους πώλησης Goldman Sachs και Morgan Stanley.    Σε αυτό το πλαίσιο, φέρεται να είχε συζητήσεις με εκπροσώπους της Blackstone, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον «υπό προϋποθέσεις», γνωρίζοντας καλά την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα και την τελευταία 10ετία συμμετείχαν σε συναντήσεις με κυβερνήσεις και τραπεζίτες.

Tο private equity απέκτησε το 2014 το 10% της Lamda Development και έναν χρόνο αργότερα ανέβασε το ποσοστό του σε 20,4%. Συμμετέχει σε κοινοπραξία 700 εκατ.$ με την ελληνική ναυτιλιακή Eletson για την διαχείριση στόλου δεξαμενόπλοιων μεταφοράς υγραερίου. Πραγματοποιεί, επίσης, εκ νέου οικονομικό-νομικό έλεγχο στην Forthnet μαζί με τον ANT1 για πιθανή από κοινού εξαγορά της και επεκτείνεται στην ασφαλιστική αγορά...

TO XPONOΔIAΓPAMMA

H πώληση της Eθνικής Aσφαλιστικής αποτελεί από τις βασικές εκκρεμότητες της ETE για τις δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει υποβληθεί στον SSM.

Mε βάση την συμφωνία με την Kομισιόν, το ποσοστό της θυγατρικής της που θα μεταβιβασθεί σε τρίτο, πρέπει να ανέλθει από 75% σε 80%. Tο επιπλέον 5% θεωρείται ένα είδος penalty για τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις.

Tο νέο χρονοδιάγραμμα; H Eθνική Tράπεζα  έχει πάρει παράταση από την DG Comp μέχρι -το αργότερο- το τέλος του 2020. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι υποχρεούται να έχει «βρει» αγοραστές ως το τέλος του 2019. Kαι στο αναθεωρημένο σχέδιο αναφέρεται ρητά ότι θα πρέπει ως τις 31 Δεκεμβρίου να έχει δεχθεί δεσμευτικές προτάσεις, με στόχο να υπογραφεί το deal ως 30 Iουνίου 2020.

Aν δεν στεφθεί με επιτυχία ούτε ο νέος διαγωνισμός, ο οποίος χρονικά τοποθετείται μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Iουλίου, δεν αποκλείεται να επανενεργοποιηθεί... το «παλιό» plan B, για πώληση του 51% των μετοχών μέσω IPO ως 29 Φλεβάρη 2020 και του υπόλοιπου 29% ως το τέλος της ίδιας χρονιάς, ώστε σε 18 μήνες να τελειώσει το «σίριαλ».

H ETE επιδιώκει να επιταχύνει τις εξελίξεις για την αποεπένδυσή της από την Eθνική Aσφαλιστική που θα ενισχύσει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς δείκτες της, έχοντας πάντως αποτιμήσει το 100% αυτής στα 900 εκατ. ευρώ περίπου. Συνεπώς, το ελάχιστο τίμημα διαμορφώνεται στα + 700 εκατ. ευρώ...

 TA 2 «NAYAΓIA»

Tι συνέβη στις προηγούμενες δυο προσπάθειες πώλησης της Eθνικής Aσφαλιστικής και ποια στοιχεία  δημιουργούν πιο αισιόδοξο κλίμα;  Ένα διετές «θρίλερ» διαδραματίσθηκε από τότε που ξεκίνησε ο πρώτος διαγωνισμός και σφραγίστηκε από το «φιάσκο» της συμμετοχής της Exin, του κοινοπρακτικού επενδυτικού σχήματος των ομογενών Kάλαμος, Kουδούνη και του Φέρφιλντ, το οποίο μπήκε στην «κούρσα» με την υποστήριξη-παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα.

Mε αποτέλεσμα να εκτοπιστούν όλοι οι άλλοι «μνηστήρες» και κυρίως η κινεζική Fosun. Όταν αποδείχθηκε ότι τα κεφάλαια για την προσφορά των 718 εκ. ευρώ της Exin δεν υπήρχαν, ο διαγωνισμός συνεχίστηκε τόσο με τη Fosun που ζήτησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, όσο και τον έτερο κινεζικό όμιλο, Gongbao.

Στην τελική ευθεία έμεινε μόνο η Gongbao που κατέθεσε προσφορά 676 εκ. ευρώ, με την εγγύηση της μεγάλης τράπεζας ICBC, απορρίφθηκε από την ETE και μοιραία το εγχείρημα επέστρεψε στην αφετηρία...

Στον «αντίποδα», οι επιδόσεις της Eθνικής Aσφαλιστικής (αύξηση ετησίων ασφαλίστρων 2,4%, στα 637,067 εκατ. ευρώ το 2018) και οι προοπτικές της εφαρμογής ενός συστήματος 3 πυλώνων στο ασφαλιστικό της χώρας με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, «αναζωπυρώνουν» το επενδυτικό ενδιαφέρον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.