Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Ελάχιστες οι αλλαγές στη φετινή φορολογική δήλωση – Από Μάρτιο η υποβολή

Χωρίς αλλαγές στην συμπλήρωσή της αλλά με αλλαγή στο εκκαθαριστικό θα κληθούν οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν τις φετινές τους δηλώσεις.


Από φέτος δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν ξεχωριστές δηλώσεις από τους δύο συζύγους και καθίστανται υποχρεωτικά τα ξεχωριστά εκκαθαριστικά για κάθε σύζυγο.

Παράλληλα, δεν θα γίνει συμψηφισμός επιστροφής φόρου με χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Όσοι επιλέξουν χωριστές δηλώσεις συζύγων τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν καλύπτονται τα τεκμήρια ούτε αλληλοσυμπληρώνονται αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου.

Κατά την υποβολή του νέου εντύπου της εφορίας οι αποδείξεις εφέτος όπως και πέρυσι θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους, ενώ στην περίπτωση των φιλοξενούμενων θα πρέπει να το δηλώσουν τόσο αυτός που φιλοξενεί όσο και εκείνος που φιλοξενείται

Επίσης, για 9η συνεχόμενη χρονιά δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα τεκμήρια τα οποία παραμένουν ως παγίδα πρόσθετων φόρων.

Η πληρωμή του φόρου για όσους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα είναι σε 3 διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη να έχει καθοριστεί ως τις 31 Ιουλίου, η επόμενη έως 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως 29 Νοεμβρίου

Για τα αναδρομικά θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις για μισθούς ή συντάξεις προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδόματα ανεργίας, αμοιβές γιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 αναδρομικά ποσά, θα κληθούν να πληρώσουν για τα ποσά αυτά ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%.

Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κλπ.).

Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για την διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ. Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού -δηλωθέντος ή τεκμαρτού – φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής:

10%, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ
15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ και
20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν καλύψει το εισόδημά τους με το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% στο ποσό που λείπει.
Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2018 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Τα ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα τέκνα, είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.