Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής για το ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού,
όσον αφορά στους προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων και ο πρόεδρος του σώματος Νίκος Βούτσης έδωσε διευκρινίσεις τόσο για την επιστολή Τσίπρα, όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.«Η θεσμική μας προσήλωση είναι απόλυτη, είναι πρωτοφανής. Αυτά τα 3,5 χρόνια έχουμε πολιτευθεί μέσα στη Βουλή με απόλυτη θεσμική προσήλωση, κατά το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής», ανέφερε ο κ. Βούτσης.
«Ήταν απόλυτη η θεσμική προσήλωση σε μια δύσκολη περίοδο με οκτακομματική Βουλή, με σοβαρά ζητήματα πάνω στα οποία οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις, με μια κινητικότητα τώρα βουλευτών στην Δ' Σύνοδο -τα προηγούμενα χρόνια δεν φτάναμε καν σε Δ' Σύνοδο- που μας βάζει απέναντι σε δύσκολα ερωτήματα και ζητήματα» είπε ο Νίκος Βούτσης
Περί πρότασης μομφής
Παράλληλα, πέταξε το γάντι στη ΝΔ προσθέτοντας ότι «για εμένα θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, εάν επρόκειτο, από οποιοδήποτε κόμμα και κυρίως από τη μείζονα αντιπολίτευση που έχει και τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και να έχω την ευκαιρία αυτή για να πούμε τι σημαίνει απόλυτη θεσμική προσήλωση σε όλα όσα έχουν συμβεί στην ελληνική Βουλή τα τελευταία 3,5 χρόνια».
«Δεν είναι σωστό ούτε ηθικό πολιτικά να βγαίνουν κορώνες, για τον "χειρότερο πρόεδρο της Βουλής μετά την μεταπολίτευση" και όσοι τα λένε να μην έχουν το πολιτικό θάρρος, το πολιτικό κουράγιο και την πολιτική υπόσταση και κυρίως τα πολιτικά επιχειρήματα, να βάλουν μπροστά μια διαδικασία με την οποία θα διαπιστωθεί ποιοι κάνουν προσπάθειες για να λειτουργεί σωστά αυτή η Βουλή, από τη διαχείριση για τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών μέχρι με οκτακομματική Βουλή, μέχρι και το τι συνέβη χθες, σήμερα και αύριο» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής ασχολήθηκε με τροποποιήσεις κυρίως στο Β' Μέρος (σ.σ. διοικητικό). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ζήτησε να λάβει θέση η επιτροπή για την οντότητα μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην περίπτωση που έχει 5 βουλευτές αλλά όχι όλους εκλεγμένους με το ίδιο κόμμα στις τελευταίες εκλογές.
Παραπομπή στο Επιστημονικό Συμβούλιο
«Υπέβαλε πρόταση επίσημα προς την Επιτροπή η κ. Κόλλια Τσαρουχά, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να υπάρξει ερμηνεία του κανονισμού σε σχέση με τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ανεξαρτήτως αν όλοι οι βουλευτές τους προέρχονται από το ίδιο κόμμα» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ενημέρωσε ότι θα γίνει ερώτημα προς το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για γνωμοδότηση.
«Άριστα έπραξε η κ. Κόλλια Τσαρουχά, διότι αν διαπιστωθεί η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την επανασυγκρότησή της στη συνέχεια, δεν θα χρειάζονται 5 αλλά θα χρειάζονται 10 βουλευτές. Άρα έγκαιρα η κ. Τσαρουχά το έθεσε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και ενημέρωσε: «δεσμεύτηκα ότι σήμερα κιόλας ή και αύριο το πρωί, θα θέσω αυτό το ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής έτσι ώστε να υπάρξει μια γνωμοδότηση την οποία προφανώς θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, για να μπορούμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα ενόψει οποιαδήποτε εξέλιξης, εάν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, που είτε θα αφορά το κόμμα των ΑΝΕΛ είτε θα αφορά άλλα κόμματα».
Ειδικά για την επικείμενη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αυτό το θέμα που έθεσε η κ. Τσαρουχά δεν είναι ζήτημα προσωπικής γνώμης, όπως τον καλούσε να την εκδηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καμμένος. Στην ερώτηση αν η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι δυνατό να οδηγήσει σε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης είπε πως «το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αν με τον ισχύοντα κανονισμό, επιτρέπεται το ένα ή το άλλο. Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αλλαγή».
Είναι ενδιαφέρουσα η επισήμανση του προέδρου της Βουλής ότι για να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα από ανεξάρτητους βουλευτές πρέπει να έχουν συγκροτήσει κόμμα κατατεθειμένο στον Άρειο Πάγο.
Η επιστολή Τσίπρα
Ο Νίκος Βούτσης ρωτήθηκε για την επιστολή του πρωθυπουργού. «Αισθάνθηκα απελευθερωμένος στην Επιτροπή Κανονισμού», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, θυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει και κάποια πρόταση από τα κόμματα για το θέμα. «Είναι απολύτως συνταγματικά και θεσμικά σωστή η έκφραση της γνώμης του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός δεν δίνει εντολή. Είναι ο πρόεδρος του πρώτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος. Γνωστοποιεί, στην επιστολή του, ότι δεν έχει καμία διάθεση να παρουσιάζεται ως εκβιαζόμενος πρωθυπουργός μέσα από τυχόν αλλαγές στον κανονισμό».
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το ζήτημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ίσως την Παρασκευή να ψηφιστεί το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως την Τρίτη ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος ώστε περί τα μέσα Μαρτίου, να κλείσει αυτή η διαδικασία με την διεξαγωγή της δεύτερης ψηφοφορίας.
«Σφίγγα» για τους «έξι»
Ο Πρόεδρος της Βουλής μετά τον Χριστόφορο Βερναρδάκημε μια δήλωση-«χρησμό» αναφέρθηκε στο σενάριο ένταξης στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ των βουλευτών οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: «Μη μου ζητάτε να σας απαντήσω για πράγματα τα οποία είναι κοντός ψαλμός...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.