Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Τελευταία ευκαιρία οι 120 δόσεις – Ποιοι εξαιρούνται



Στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα τεθεί σε εφαρμογή το Μάρτιο θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ενεργοί και μη ενεργοί οφειλέτες ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής τους και από άλλα κριτήρια.

Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οι οφειλέτες που «έχασαν» ρυθμίσεις στο παρελθόν.

Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ για τους προερχόμενους από ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και 30 ευρώ για τους προερχόμενους από τον πρώην ΟΓΑ.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να εντάσσονται όλα τα βεβαιωμένα χρέη των μη μισθωτών έως και το 2018 ανεξάρτητα από την χρονολογία γέννησής τους. Θα επανυπολογίζονται, όμως, τα χρέη της περιόδου 2002 – 2016 για τα οποία υπάρχουν ψηφιακά δεδομένα των δηλούμενων ετήσιων εισοδημάτων στο σύστημα taxis της ΑΑΔΕ.

Επίσης, θα επανυπολογίζονται οι προσαυξήσεις οι οποίες ακολούθως θα κουρεύονται κατά 85%. Οι αγρότες δεν θα επανυπολογίζουν την οφειλή τους, καθώς ο ΟΓΑ μετεξελίχθηκε σε ταμείο κύριας ασφάλισης με χαμηλές εισφορές μόλις το 1998.

Θα μπορούν όμως να επωφελούνται από το κούρεμα 85% στις προσαυξήσεις και τις 120 δόσεις.

Δυσκολίες διαπιστώθηκαν και στον επανυπολογισμό των εισφορών και για τους οφειλέτες του πρώην ΕΤΑΑ.

Ο επανυπολογισμός θα γίνει ως εξής :

1. Το μέρος της οφειλής που αφορά στην περίοδο πριν από το 2002 θα διαχωρίζεται σε βασική οφειλή και σε προσαυξήσεις. Η βασική οφειλή αυτής της περιόδου δεν θα επανυπολογίζεται.

2. Το μέρος της οφειλής που αφορά στην περίοδο 2002- 2016 θα διαχωρίζεται σε βασική οφειλή και σε προσαυξήσεις. Η βασική οφειλή θα επανυπολογίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που δήλωνε ο οφειλέτης την επίμαχη περίοδο δημιουργίας της οφειλής .Ως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού, η βασική οφειλή θα «κουρεύεται» ακόμη και πάνω από 50% Επί της νέας οφειλής θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις.

3. Το μέρος της οφειλής που αφορά στο 2017 και στα βεβαιωμένα χρέη για το 2018 θα διαχωρίζεται σε βασική οφειλή και σε προσαυξήσεις. Τα τρία μέρη της βασικής οφειλής θα προστίθενται ώστε να προκύπτει η νέα βασική οφειλή. Οι νέες επανυπολογισμένες προσαυξήσεις θα κουρεύονται κατά 85%.

Όσοι δεν ενταχθούν στην ρύθμιση, που θα είναι η τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης, θα βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για αναγκαστικά μέτρα.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.