Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Το ίδρυμα Σόρος προβλέπει τι θα γίνει στις εκλογές μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι εκτιμήσεις του Open Society για το τι μέλλει γενέσθαι
Τις εκτιμήσεις του για τις πολιτικές εξελίξεις και τις φετινές εκλογές στην Ελλάδα παρουσιάζει σε εκτενή ανάλυσή του το ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος.


Η έκθεση, με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι ακολουθεί;», είναι γραμμένη πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, και μάλιστα έδινε πιθανότητες 40% να εγκριθεί η συμφωνία από 153 ή περισσότερους βουλευτές (όπως και έγινε), 30% να εγκριθεί από 151 ή 152 βουλευτές, και 30% να εγκριθεί από λιγότερους από 151 βουλευτές.


Όσον αφορά στις επικείμενες εθνικές εκλογές την Ελλάδα, η έκθεση του Open Society αναφέρει ότι είναι πιθανό να διεξαχθούν πριν ή ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου και είναι «βέβαιο» πως η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, με διαφορά μεταξύ 5 και 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, διατηρώντας την πόλωση του πολιτικού συστήματος.

Όσον αφορά στα άλλα κόμματα, εκτιμάται ότι Χρυσή Αυγή, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ θα μπουν στη Βουλή με ποσοστά από 6% έως 8%, ενώ κόμματα που βρίσκονται σήμερα εντός της Βουλής, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν αναμένεται να πιάσουν το όριο του 3%.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μικρότερα κόμματα της ακροδεξιάς, τα οποία, όπως επισημαίνεται, αν συμφωνήσουν να συνεργαστούν πριν τις εκλογές «πιθανότατα εύκολα θα αποσπάσουν έδρες». Μάλιστα, εκτιμάται ότι ένα από αυτά, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, θα μπορούσε από μόνο του να πιάσει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Σε αυτό το σενάριο, σημειώνεται, η Νέα Δημοκρατία θα χάσει έδρες, ενώ είναι πιθανό να επηρεαστεί ο δημόσιος διάλογος γύρω από το ζήτημα της ονομασίας και ενδεχομένως να επηρεαστεί η χάραξη πολιτικής της χώρας μας, εφόσον υπάρξει συνεργασία της ΝΔ με ένα ακροδεξιό κόμμα.

«Το κύριο ερώτημα είναι αν η ΝΔ θα καταφέρει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει μία δική της κυβέρνηση, ή αν θα χρειαστεί να πάει σε συνεργασία με ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στην έκθεση, που εξηγεί πως, αν υπάρξει πεντακομματική Βουλή, τότε ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ θα είναι το Κίνημα Αλλαγής. «Αυτό θα είναι καλό νέο για τη Συμφωνία, αφού αυτά τα κόμματα θα ήταν λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν μία ακραία στάση απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται.

Ωστόσο, τονίζεται, αν η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει αυτονομία και δεν μπορέσει να συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής ή τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το ακροδεξιό κόμμα θα είναι η μοναδική επιλογή, εφόσον το ΚΚΕ ποτέ δεν συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασία και η Χρυσή Αυγή είναι εκ των πραγμάτων αποκλεισμένη από κοινοβουλευτικές συνεργασίες.

«Αν ένα ακροδεξιό κόμμα με ακραία ατζέντα στο Μακεδονικό ζήτημα συνεργαστεί με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, δεν θα είναι κακό νέο μόνο για το μέλλον των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά επίσης και για τους άλλους γείτονες της Ελλάδας στα Βαλκάνια», αναφέρεται.

Ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του Open Society για το αν η Ελλάδα μπορεί να «μπλοκάρει» την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημειώνεται, η ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της για κάθε κεφάλαιο που αφορά στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, καθώς για να προχωρήσει η διαδικασία απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών και υπάρχει το δικαίωμα βέτο. Άρα, επισημαίνεται, μία μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία, επικαλούμενη π.χ. ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

«Γενικά, είναι λιγότερο πιθανό, αλλά όχι εντελώς ασύλληπτο, μία μελλοντική κυβέρνηση στην Αθήνα να ψάξει ακόμα και για ευκαιρίες για να τερματίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, προβάλλοντας ως πρόσχημα υποτιθέμενες παραβιάσεις», παρατηρεί το Open Society.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.