Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Τσίπρας-Πούτιν: Κοιτάμε μπροστά



Κοιτάζουμε μπροστά και αφήνουμε πίσω τα δυσάρεστα ήταν το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν στην κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα ο έλληνας πρωθυπουργός έδωσε περισσότερη έμφαση στην λύση της παρεξήγησης αφενός σχετικά με το ζήτημα της απέλασης των ρώσων διπλωματών το περασμένο καλοκαίρι, αφετέρου σχετικά με την παρέμβαση των ΗΠΑ σε ζητήματα που αφορούν τις ελληνορωσικές σχέσεις. Αντιθέτως θέλησε να τονίσει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα οι ελληνορωσικές σχέσεις να παραμείνουν στις ράγες που είχαν χαραχτεί το 2015 και οι δύο χώρες να παραμείνουν σύμμαχοι και εταίροι. Από την άλλη ο Ρώσος πρόεδρος εστίασε στη συνεργασία από εδώ και πέρα, σε θέματα εμπορικών συναλλαγών, ενέργειας κι επενδύσεων.

Λήξαν το θέμα… με μικρές αιχμές
Σε ό,τι αφορά, πιο συγκεκριμένα, το ζήτημα της απέλασης των ρώσων διπλωματών τον περασμένο Ιούλιο ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε: «Αυτή η σελίδα έχει λήξει, αλλά δεν εμπόδισε ιδιαίτερα τις σχέσεις». Προηγουμένως όμως απέρριψε τα περί ρώσων κατασκόπων: «Δεν συμφωνούσαμε, είπε, με τις απελάσεις των διπλωματών μας. Δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστώ ότι κάποιος από τη Ρωσία θα κάνει παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδος, είναι σαχλαμάρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά» και τόνισε τη σημασία που έχει η διατήρηση των καλών σχέσεων με τη Ρωσία. Πάντως επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με αμερικανική ανάμιξη στην υπόθεση: «Η Ελλάδα όσο είμαι πρωθυπουργός σε κρίσιμα θέματα δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις ή απόψεις τρίτων χωρών». Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη που δεν ταυτίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την επιθυμία τότε να υπάρξει επιβολή κυρώσεων για την υπόθεση Σκριπάλ. Επίσης υπερασπίστηκε το δικαιολογημένο της ελληνικής αντίδρασης υπογραμμίζοντας «όταν βλέπουμε μεμονωμένα περιστατικά που μας ενοχλούν πρέπει να δίνουμε κάποια μηνύματα αλλά και να κοιτάζουμε μπροστά. Πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση έληξε και αυτό που έχει σημασία είναι να εμβαθύνουμε την συνεργασία».

«Καίριο για μας το θέμα της ονομασίας των γειτόνων»
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να τονίσει ότι για την Ελλάδα σημασία είχε και έχει η επίλυση της ιστορικής εκκρεμότητας του ονοματολογικού. Ανέφερε ότι ο ρώσος πρόεδρος του έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της Αθήνας για το ευαίσθητο ζήτημα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων της Ελλάδας. «Είναι καίριο ζήτημα για μας» είπε «η γειτονική χώρα να μην έχει την συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα που για χρόνια παραμένει άλυτο και πιστεύω αντιμετωπίζουμε την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή».

Είμαστε στο ΝΑΤΟ, αλλά θέλουμε και ειλικρινείς σχέσεις με τη Ρωσία
Ακολούθως σχολίασε το ζήτημα των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ κι επισήμανε ότι έχει σημασία ο διάλογος ειδικά όταν διαφωνούμε, ειδικά αυτή την περίοδο.

Ανέφερε πώς τόνισε στον ρώσο πρόεδρο ότι η Ελλάδα αν και είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και τηρεί τις δεσμεύσεις της, δεν παύει να θεωρεί ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την λύση παγκόσμιων προκλήσεων δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της. Αυτή τη θέση εκφωνώ σταθερά τα τελευταία 3,5 χρόνια» είπε, και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Σημείωσε πως «ο ελληνορωσικός διάλογος είναι ακόμη πιο σημαντικός, αν και δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ –ΜΠΕ σχετικά με το σχόλιο του ρωσικού ΥΠΕΞ για την στρατιωτικοποίηση της Κύπρου ο πρωθυπουργός απέρριψε τις σχετικές υπόνοιες: «Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου, ανέφερε και πρόσθεσε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις, και προς τη Ρωσία.

«Ναι» στο ρωσικό φυσικό αέριο αν συμφωνήσει και η ΕΕ
Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε καταρχάς στο διμερές εμπόριο σημειώνοντας ότι αυτό πέρυσι αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια. Ως τομείς για τους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον παρέθεσε επίσης την ενέργεια, τον πολιτισμό, και τον τουρισμό.

Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Αναφορικά με τα τη ζητήματα της ενέργειας τόνισε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ανάπτυξη των σχέσεων σε αυτόν τον τομέα, υπογραμμίζοντας πως πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και πάνω από το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία. «Συζητήσαμε συνεργασία στην διανομή αερίου μέσω της νότιας διαδρομής. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να περάσει ο Turkish Stream και στην Ελλάδα», ανέφερε.

«Θεωρούμε ότι υπάρχουν εντός της ΕΕ δύο μέτρα και δύο σταθμά» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας «ιδίως όταν προωθείται ο North II αλλά υπάρχουν διαρκώς κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του Turkish stream προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δια μέσου της Ελλάδα και της Ιταλίας. Θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά θα υπάρξει στο μέλλον κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην κατασκευή του 80% του TAP, ενός αγωγού που μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από εκεί και πέρα είναι βέλτιστη τεχνικά και ποιοτικά λύση αυτός ο αγωγός αυτός να συμπεριλάβει και ρώσικο φυσικό αέριο καθώς αυτό είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.