Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Εξερράγη βόμβα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)


Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ! 

Από την έκρηξη, που σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκε μέχρι και τη Νέα Σμύρνη, προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές (έσπασαν αρκετά τζάμια του κτιρίου) χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.



Είχε προηγηθεί 45 λεπτά νωρίτερα (στις 01:45) τηλεφώνημα στην ιστοσελίδα zougla και στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 με τα οποία άγνωστος προειδοποιούσε για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού και ανέφερε τρεις φορές πως «δεν είναι φάρσα». Είναι πρωτοφανές ότι ο άγνωστος δράστης κάλεσε από εμφανή αριθμό.

Πράγματι, η ισχυρότατη βόμβα εξερράγη λίγα λεπτά μετά τις 02:30, ωστόσο η περιοχή είχε αποκλειστεί ήδη από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ το κτίριο είχε εκκενωθεί εγκαίρως.




Από την έκρηξη, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του iefimerida, έχουν προκληθεί εκτεταμένες υλικές ζημιές στην πρόσοψη τουλάχιστον τριών ορόφων των εγκαταστάσεων του του τηλεοπτικού σταθμού, ενώ από το οστικό κύμα έχουν σπάσει οι προστατευτικές μπάρες επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου.

Σε μαύρη τσάντα ο μηχανισμός

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η βόμβα βρίσκονταν μέσα σε μαύρη τσάντα που άγνωστος τοποθέτησε ανάμεσα στα καλλωπιστικά φυτά μεταξύ του δρόμου και του κτιρίου.

Η οδός Εθνάρχου Μακαρίου και στα δυο ρεύματα της καθώς και οι παράπλευρες οδοί παραμένουν αποκλεισμένες από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Λίγη ώρα μετά, περίπου στις 04:00, το δρόμο μπροστά από το κανάλι έκλεισε και μία κλούβα των ΜΑΤ.




Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το συμβάν:
"17-12-2018 ΩPA 02.35 EKPHΞH A.E.M ΣTHN OΔO EΘNAPXOY MAKAPIOY ΣTO NEO ΦAΛHPO ΠΛHΣION EΓKATAΣTAΣEΩN THΛEOΠTIKOY ΣTAΘMOY. ΔE ΣHMEIΩΘHKAN TPAYMATIΣMOI ATOMΩN. EIXAN ΠPOHΓHΘEI ΠPOEIΔOΠOIHTIKA THΛEΦΩNHMATA ΣE MME KAI H ΠEPIOXH EIXE AΠOKΛEIΣTEI AΠO TIΣ AΣTYNOMIKEΣ ΔYNAMEIΣ".
Στο σημείο βρέθηκε και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 02.35 με στόχο τον τηλεοπτικό σταθμό.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τη στιγμή της έκρηξης: (Βίντεο από τηλεόραση ΣΚΑΪ)



Τι «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. για την επίθεση στον ΣΚΑΪ – Θα «μιλήσουν» οι κάμερες

Εκτεταμένες καταστροφές άφησε πίσω της η έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ. 

«Σοβαρό» χαρακτηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ το τρομοκρατικό χτύπημα στο κτίριο του ΣΚΑΪ, στο Νέο Φάληρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, η οποία προξένησε σημαντικές ζημιές στα τζάμια, μέχρι τον 6ο όροφο του κτιρίου, αλλά και ζημιές στους τοίχους στο εσωτερικό. 




Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου. 

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση. 



Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν, ακόμα, να μιλήσουν συγκεκριμένα για κάποια οργάνωση, καθώς ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν ανέφερε όνομα οργάνωσης και δεν υπάρχει έως τώρα ανάληψη ευθύνης.


Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, ανάλογα χτυπήματα με παρόμοια ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς έχουν γίνει από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» χωρίς όμως να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να την ενοχοποιεί για το συγκεκριμένο χτύπημα. 




Λένε, επίσης, ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν αρκετές ώρες, ενώ παραμένει κλειστή η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Ποσειδώνος. 

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, μετέβησαν αμέσως μετά την ισχυρή έκρηξη στις εγκαταστάσεις του Σκάι στο Νέο Φάληρο, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 02.35 με στόχο τον τηλεοπτικό σταθμό.  



 Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο άγνωστος που προειδοποίησε για την έκρηξη τηλεφώνησε στη 01.50 στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον Σκάι σε σαράντα πέντε λεπτά της ώρας, τονίζοντας «δεν είναι φάρσα». 

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε έναν σάκο, ήταν τοποθετημένος έξω από το κτίριο - πιο συγκεκριμένα, σε πεζοδρόμιο απέναντι στην είσοδο των εγκαταστάσεων, σε απόσταση περίπου επτά μέτρων. 




Εκτιμάται ότι οι δράστες της επίθεσης πέρασαν από το σημείο, άφησαν τον σάκο και απομακρύνθηκαν. Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την αστυνομία, σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτίριο του Σκάι, ενώ ειδοποιήθηκαν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού και μπόρεσαν να απομακρυνθούν με ασφάλεια. 



Επιτόπου έχουν μεταβεί αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) που συγκεντρώνουν στοιχεία και υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού. Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. 




Γεροβασίλη για τη βόμβα στον ΣΚΑΪ: Χτύπημα που στοχεύει ευθέως τη Δημοκρατία




Ως χτύπημα που στοχεύει ευθέως τη Δημοκρατία χαρακτήρισε την έκρηξη στον ΣΚΑΪ η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Σύμφωνα με την ίδια «προφανώς η τρομοκρατία και η αντιμετώπισή της είναι στις βασικές και εντατικές παρακολουθήσεις από την πλευρά της ΕΛΑΣ με σκοπό κυρίως την αποτροπή και βεβαίως όταν χρειάζεται να διερευνήσει και κατασταλτικά».

«Υπάρχει μια διαρκής και εντατική προσπάθεια αντιμετωπισης των ενεργειών αυτών» πρόσθεσε η κυρία Γεροβασίλη ενώ για την πληροφορία ότι το προειδοποιητικό τηλεφώνημα έγινε από εμφανή αριθμό, η υπουργός είπε ότι «θα ερευνηθούν όλα αυτά οι αριθμοί και τα λοιπά».

Σε ερώτηση για τη πολιτική στοχοποίηση του ΣΚΑΪ από την κυβέρνηση η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι «δεν αντιλαμβάνομαι τον όρο στοχοποιημένος πολιτικά. Προφανώς υπάρχουν δυνάμεις που αντιπαρατίθενται. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μεν στοχοποιεί τον δε για να υπάρξει μια τρομοκρατική επίθεση, αυτό είναι υπερβολή.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «με βάση τις εκτιμήσεις λαμβάνονται ήδη μέτρα αλλά και διαρκώς» μετά την έκρηξη στον ΣΚΑΪ.


Φωτογραφίες από τις ζημιές στον βομβαρδισμένο ΣΚΑΪ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.