Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Στο Βερολίνο για συντάξεις- προοδευτικές συμμαχίες ο Τσίπρας


Διπλό στόχο έχει η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο:

Ο πρώτος και... επίσημος σκοπός είναι η συμμετοχή στο συνέδριο της SPD, στο οποίο ο κ.Τσίπρας έχει κληθεί και θα μιλήσει σε πάνελ με τη συμμετοχή της Προέδρου του SPD, Άντρεα Νάλες και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful».

Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει λοιπόν το φλερτ με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες για μία συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων στις ευρωεκλογές, η οποία θα αποτελεί και μοχλό πίεσης και ένα πρώτο βήμα για αντίστοιχες συμμαχίες και εν Ελλάδι, ή έστω μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα για μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιιά.

Ο δεύτερος και... ανομολόγητος στόχος του πρωθυπουργού είναι να διασφαλίσει κατά τη συνάντηση του με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, ένα πεδίο συναίνεσης της Γερμανίας για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από δέκα ημέρες, με την Αθήνα να προβάλλει ως επιχείρημα την παραδοχή τόσο του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο όσο και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα έχει πιάσει το στόχο του 3,5%, άρα ο δημοσιονομικός χώρος υπάρχει και μένει να καθοριστεί το τι θα γίνει με αυτόν.

Η Ελλάδα έχει επίσης τη στήριξη της Κομισιόν ως προς το αίτημα της, καθώς και μία κατά τα φαινόμενα ανοχή του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει βέβαια στις γνωστές θέσεις του υπέρ της περικοπής συντάξεων, έχει όμως παραδεχθεί πως το ζήτημα αφορά πρωτίστως την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Όμως η Γερμανία ακόμη και χωρίς τον... παλιό φίλο της Ελλάδας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή και η στάση της θα είναι καθοριστική. 

Πολλώ δε μάλλον που η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή μετά την ήττα των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία και των Χριστιανοδημοκρατών στην Έσση, η οποια οδήγησε και στην παραίτηση Μέρκελ από την προεδρία της CDU/CSU. 

Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο κ.Σόλτς θα γίνει αποδέκτης ενδοκυβερνητικών πιέσεων από τα δεξιά της CDU/CSU να φανεί σκληρός απέναντι στην Ελλάδα ή εάν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες που είναι οι οικοδεσπότες του κ.Τσίπρα σήμερα στο Βερολίνο, λάβουν τις αποφάσεις τους. 

Υπενθυμίζεται ότι η τελική απόφαση για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων είχε παραπεμφθεί για το Νοέμβριο ακριβώς λόγω των εκλογών στη Βαυαρία. Πάντως υπάρχει η προσδοκία και η εικόνα πως το μέτρο στη χειρότερη περίπτωση θα αναβληθεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Συμμαχία στην Ευρώπη μέσω Πρεσπών

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο της SPD , o κ.Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου. 

Με βάση τα πεπραγμένα της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη να μπουν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, την προστασία της εργασίας, την πολιτική υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέσα από μια τέτοια στρατηγική, θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση, αναμένεται να υποστηρίξει, τονίζοντας ότι πέραν αυτών όμως, χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών.

Ο κ.Τσίπρας μάλιστα θα φέρει ως παράδειγμα την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής, λένε οι ίδιες πηγές και θα εκφράσει την άποψη ότι πάνω σε αυτό το έδαφος, μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου να βρουν πεδίο συνεργασίας.

Στην Πορτογαλία και την Ισπανία, μια τέτοια συνεργασία προχωρά με επιτυχία, θα υπενθυμίσει άλλωστε στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βλέπουν τα ποσοστά τους σε ελεύθερη πτώση από τη στιγμή που παρά την άποψη του Μάρτιν Σουλτς μπήκαν ξανά σε μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ και προεκλογικά δεν ήταν ξεκάθαροι για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Linke, το γερμανικό αριστερό αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου ο κ.Τσίπρας πριν το συνέδριο της SPD θα δει τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κόστα, αλλά και τη συμπρόεδρο του Die Linke, Katja Kipping. 

Με τον κ.Κόστα όπως αναφέρθηκε θα συνυπάρξουν και στο πάνελ με τον άκρως ενδιαφέροντα πολιτικά τίτλο "Στα αριστερά και επιτυχημένα".

Σε κάθε περίπτωση, είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενόψει ευρωεκλογών και η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες, αναμένεται να καταλήξει ο πρωθυπουργός.

Προτού όμως μεταβεί στο συνέδριο της SPD, ο κ.Τσίπρας θα δει τον κ.Σολτς στις 12 το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.