Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Κίνδυνος για αφανισμό ολόκληρων περιοχών στην Ελλάδα από το βακτήριο που χτυπάει τις ελιές

Προκαλεί πλήρη νέκρωση των φυτών μέσα σε λίγα χρόνια
Ανυπολόγιστες θα είναι οι καταστροφές και μεγάλες οι συνέπειες για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς αν το βακτήριο Xylella fastidiosa «περάσει» από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, μεσογειακά κράτη στην Ελλάδα. 


Ενδεχόμενη έλευση του βακτηρίου μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αφανισμό ολόκληρων επαρχιών από τον ελαιοκομικό χάρτη.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ) προειδοποιεί πως, αν η Xylella περάσει τα σύνορα της χώρας μας, «τότε θα αλλάξει συνολικά η μορφή της γεωργίας και ακόμη περισσότεροι Έλληνες θα οδηγηθούν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας» και ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων «για την προστασία όλων μας».

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΕΕΦΥ, σε περίπτωση εμφάνισης του βακτηρίου σε ένα σημείο, «αμέσως δεσμεύεται η παραγωγή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, καταστρέφοντας όχι μόνο τους επαγγελματίες παραγωγούς, αλλά χωριά ολόκληρα.

Η ανακοίνωση του Ελληνικού Συνδέσμου Εισαγωγέων και Εξαγωγέων φυτικού υλικού:
Το 2013 εισέβαλλε στην Μεσόγειο η Xylella fastidiosa, ένα βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές, τα αμπέλια, τις πικροδάφνες και περισσότερα από 500 είδη φυτών ακόμα! Μεταφέρεται εξαιρετικά γρήγορα με έντομα και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αντιμετώπισή του. Αρχικά βρέθηκε στην Ιταλία, μετά στη Γαλλία, στη Γερμανία και γρήγορα και στην Ισπανία καταστρέφοντας χιλιάδες ελαιόδεντρα, διαλύοντας οικονομικά ολόκληρες τοπικές κοινωνίες.

Η χώρα μας είναι η μόνη Ευρωπαϊκή Μεσογειακή χώρα καθαρή από Xylella, όμως αν δεν λάβουμε άμεσα αυστηρά μέτρα θα ακολουθήσουμε την μοίρα της Ιταλίας και ολόκληρες επαρχίες θα εξαφανιστούν από τον ελαιοκομικό χάρτη! Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η xylella στην Ελλάδα είναι ανυπολόγιστη.

Σε περίπτωση εμφάνισης σε ένα σημείο, αμέσως δεσμεύεται η παραγωγή σε ακτίνα 10 χλμ καταστρέφοντας όχι μόνο του επαγγελματίες παραγωγούς αλλά χωριά ολόκληρα! Η ελαιοπαραγωγή της χώρας συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2 δισ, η αμπελουργία, η ανθοκομία και οι υπόλοιπες δενδροκομικές καλλιέργειες που μπορούν να προσβληθούν με 1 δισ.

Συνολικά, η μορφή της γεωργίας θα αλλάξει στη χώρα μας με την έλευση του βακτηρίου και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους Έλληνες στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.

Αντέχουμε; Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εισαγωγέων & Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία όλων μας:

1. Άμεσος έλεγχος όλων των εν δυνάμει ξενιστών στις πύλες εισόδου της χώρας. Το βακτήριο εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να έρθει από λιμάνι.
Πρακτικά αυτό δίνει χρόνο στις Αρχές της χώρας να αναμένουν την έλευση του κάθε καραβιού που μεταφέρει φορτηγά με φυτικό υλικό και να το ελέγχουν για να διαπιστώνουν την φυτοϋγεία του φορτίου.

Για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζονται περισσότεροι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές με ευέλικτο ωράριο και υποστήριξη να εκτελέσουν ανεμπόδιστα το καθήκον του.

Η χώρα μας εκπαιδεύει εξαιρετικούς γεωπόνους, ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν.

2. Έλεγχος των ατόμων που έχουν δυνατότητα να εισάγουν φυτικό υλικό στη χώρα και δυνατότητα στους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές να επιθεωρούν και κήπους.
Το βακτήριο μεταδίδεται με πολλά φυτά κηποτεχνίας άμεσα και εύκολα. Αυτή τη στιγμή, ο κάθε φυτωριούχος ελέγχεται τακτικά από τις αντίστοιχες υπηρεσίες, φέρει ειδικές άδειες και είναι πιστοποιημένος να παράγει.

Δυστυχώς όμως, επιτρέπεται η αγορά φυτών και σε μη πιστοποιημένους επαγγελματίες που λόγω κενού στην νομοθεσία δεν επιτρέπεται να ελεγχθούν ποτέ! Σε πολλούς κήπους και έργα πρασίνου έχει παρατηρηθεί ο κατασκευαστής να φέρνει φυτά από το εξωτερικό, και καθώς στερείται αδειών, οι Αρχές δεν έχουν αρμοδιότητα να επιθεωρήσουν το φορτίο.

Τα φυτά δεν τοποθετούνται σε πιστοποιημένη μονάδα αλλά απευθείας στο έδαφος και μπορούν να μολύνουν τη χώρα. Εξοικονομώντας λίγα χρήματα για έναν κήπο διακινδυνεύουμε να κοστίσουμε 3 δις στο ΑΕΠ μας!

3. Πιστοποίηση και εκπαίδευση των γεωπόνων των φυτωρίων και θέσπιση Ελληνικού Σήματος ποιότητας.
Πιστοποιώντας και εκπαιδεύοντας τους γεωπόνους του φυτωρίου να διατηρούν σωστά αρχεία και να συμπληρώνουν οι ίδιοι τα διαβατήρια εξαγωγών, εξοικονομείται χρόνος και χρήμα σε όλες τις διαδικασίες ώστε να μπορούν και οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές να ασχοληθούν περισσότερο με την προστασία μας.

Θα πρέπει επίσης να εισαχθεί κριτήριο ποιότητας με το Ελληνικό Σήμα το οποίο να δίδεται σε όσα φυτώρια συμμορφώνονται με τα απαιτητικά κριτήρια του πιστοποιητικού.

Η απουσία Xylella στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο ατού για εξαγωγές καθώς είμαστε οι μόνοι που με ασφάλεια μπορούν να παράξουν 100% υγειές υλικό, τη στιγμή που οι εργολάβοι πρασίνου της Ευρώπης το έχουν ανάγκη! Ας το εκμεταλλευτούμε και ας το διαφημίσουμε τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων!

Πρόσφατα ολόκληρο το Βέλγιο τέθηκε σε καραντίνα διότι μολυσμένα φυτά ελιάς από 2 διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας εισήλθαν στη χώρα με επίσημα φυτοϋγειονομικά έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηριχθούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις για να προστατευτούμε!

Ας φροντίσουμε όλοι μας, από τον πιο μικρό κήπο ως το πιο μεγάλο έργο να ζητάμε πιστοποιημένα φυτά! Μόνο τα Ελληνικά φυτά είναι 100% καθαρά και βοηθούν τον τόπο μας!

Το βακτήριο «Xylella fastidiosa»
«Θέμα τύχης» χαρακτήρισε ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων- Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ), γεωπόνος Νίκος Θυμάκης, το γεγονός ότι δεν έχει ήδη περάσει τα ελληνικά σύνορα το βακτήριο «Xylella fastidiosa», που έχει πλήξει πολλές καλλιέργειες, ακόμη και μεγάλα ελαιόδεντρα, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προ ημερών ο κ. Θυμάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδεχόμενη έλευσή του στη χώρα μας μέσω εισαγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού και τονίζει: «ειλικρινά δεν βλέπω τον λόγο να φέρνουμε από έξω πολλαπλασιαστικό υλικό, όταν έχουμε ελληνικό και είναι μάλιστα και άριστο».

Ο κ. Θυμάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σε γνωστό πάρκο των Αθηνών, εγκαταστάθηκαν πριν δύο χρόνια, περίοδο έξαρσης στην Απούλια του προβλήματος, 46.000 εισαγόμενα φυτά από εκεί, χωρίς μάλιστα να συνοδεύονται από τα «σωστά» φυτοϋγειονομικά διαβατήρια. «Οπως καθίσταται σαφές είναι καθαρά θέμα τύχης το γεγονός ότι κάποιο από αυτά δεν έφερε το βακτήριο Xylella fastidiosa» τόνισε.

Περαιτέρω, ο ίδιος επισήμανε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι στη χώρα μας εισάγουμε μεγάλα ελαιόδεντρα, «πιο φτηνά και κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού σε πολυσύχναστα ελληνικά νησιά (όπως Μύκονος και Σαντορίνη), ειδικά από την Ισπανία, όπου και το πρόβλημα είναι σημαντικό και από 'κει πήγε και στο Βέλγιο (...) Κάποιοι, προτιμούν να πληρώνουν ως 25% φθηνότερα για την εισαγωγή αυτών των δέντρων, χωρίς όμως κανείς τους να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τον τεράστιο κίνδυνο για την ελληνική γεωργία».

Το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια των φυτών παγκοσμίως, προκαλώντας ποικιλία ασθενειών, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τη γεωργία. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο έδαφος της ΕΕ από τις ιταλικές αρχές το 2013, στην περιοχή της Απουλίας, επηρεάζοντας κυρίως ελαιώνες. Με βάση τις επίσημες έρευνες, το υπόλοιπο της ιταλικής επικράτειας εξακολουθεί να θεωρείται ότι είναι απαλλαγμένα από το βακτήριο. Τον Ιούλιο του 2015, οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι το πρώτο ξέσπασμα του Xylella fastidiosa στο έδαφος τους, στην Κορσική, και αργότερα στην ηπειρωτική Γαλλία.

Τα συμπτώματα που συνδέονται με την παρουσία του Xylella fastidiosa σε φυτά ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να προκαλέσουν την πλήρη νέκρωση των φυτών μέσα σε λίγα χρόνια, ανάλογα με το είδος του φυτού ξενιστή, τη σοβαρότητα της μόλυνσης και τις κλιματικές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι η φυτοϋγειονομική υπηρεσία του Βελγίου γνωστοποίησε στην ΕΕ και στα κράτη- μέλη τη διαπίστωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε δύο παρτίδες φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής του Αλικάντε (Περιφέρεια της Βαλένθιας) και σε μια παρτίδα φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής της Σεβίλλης (Περιφέρεια της Ανδαλουσίας) της Ισπανίας σε φυτωριακή επιχείρηση του Βελγίου. Τα διακινούμενα φυτά συνοδεύονταν από φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών της Βαλένθιας και Ανδαλουσίας αντίστοιχα.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.