Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

«Χαστούκι» στην Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο: Σταματήστε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία – 
«Μία κόκκινη γραμμή έχει περαστεί για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε η Πιρί


«Μπλόκο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση την εισήγηση της αρμόδιας ευρωβουλευτού, Κατί Πιρί, που παρουσίασε στο Στρασβούργο το προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία. 

Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Ολλανδή ευρωβουλευτής ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προτείνει η Ε.Ε. να διακόψει επίσημα τις συνομιλίες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας γιατί η διαδικασία έχει χάσει κάθε αξιοπιστία», σημειώνοντας με νόημα: «Μια κόκκινη γραμμή έχει περαστεί για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Έκκληση στην Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο

Η ευρωβουλευτής χαιρέτισε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο πλαίσιο μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλλει προς την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να επιστρέψει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και να αποφύγει ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί.

Αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ

Επίσης, η κυρίθα Πιρί επαίνεσε το σημαντικό έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να συνάπτει διμερείς συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ, ενώ κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε ενέργεια ή απειλή που ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας.


«Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί πολλές καταχρηστικές εξουσίες»

Η εισηγήτρια της έκθεσης για την Τουρκία καυτηριάζει πολλά από όσα συμβαίνουν στην Άγκυρα, όπου ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί πολλές από τις καταχρηστικές του εξουσίες, κάτι που περιορίζει τη θετική επίδραση του τερματισμού της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζει ότι πάνω από 150.000 άνθρωποι είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα, 78,000 συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ενώ περισσότεροι από 50,000 άνθρωποι παραμένουν μέχρι σήμερα στη φυλακή.

Την ίδια ώρα, η ευρωβουλευτής εκφράζει ανησυχία για τη μεγάλη περίοδο κράτησης πριν από τη δίκη και των δικαστικών διαδικασιών, για το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε κατηγορητήριο και για τις σκληρές συνθήκες κράτησης, ενώ οι συλλήψεις στόχευαν διαφωνούντες και μέλη της αντιπολίτευσης και για τα όσα κατήγγειλαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων περί κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων εναντίον των κατηγορουμένων στις φυλακές.

Καταγγέλλει πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη 

Η Κάτι Πιρί επισημαίνει ότι πάνω από 152.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί μετά την εφαρμογή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, ενώ καταδικάζει τον αυξημένο εκτελεστικό έλεγχο και την πολιτική παρέμβαση στο έργο των δικαστών και εισαγγελέων, καλώντας την Τουρκία να προβεί σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στη νομοθετική και δικαστική εξουσία προκειμένου να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα, εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τα δυσανάλογα και αυθαίρετα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στην πληροφόρηση και καταδικάζει το κλείσιμο περισσότερων από 160 ΜΜΕ και τη σύλληψη μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Να αναστείλετε επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» 

Ως εκ τούτου, η Κάτι Πιρί κάλεσε την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να αναστείλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση του ΕΚ στον δημοκρατικό διάλογο με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την Ολλανδή ευρωβουλευτή, ενώ στην αρχή η ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για την Τουρκία για μεταρρυθμίσεις, εντούτοις τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε έντονη οπισθοδρόμηση στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η συνέχιση μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με στόχο την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχει χάσει όλη την αξιοπιστία υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει που πάντως δεν θέλει να κλείσει την πόρτα για τον τουρκικό πληθυσμό. 

Η έκθεση θα τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ στις 21 Νοεμβρίου.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.