Εκ των προσημειωμένων ακινήτων, και η εξοχική κατοικία του ζεύγους Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες
ομολογουμένως μεγάλης αξίας,αν και πιθανότατα όχι αυτού του ποσού που ενεγράφη στην υποθήκη, αναφέρουν στην «Κ» κτηματομεσίτες της περιοχής.
Την ώρα που οι πιστωτές της Folli Follie προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να διασφαλίσουν τα δάνειά τους προς την εταιρεία, μια άλλη, μη τραπεζική, εταιρεία με έδρα την Ελβετία δάνειζε στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο 36,45 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα προσημείωνε μεγάλης αξίας ακίνητά του στις Σπέτσες, παρεμποδίζοντας έτσι τους υπόλοιπους πιστωτές να εγείρουν αξιώσεις σε αυτά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή», στις 30 Μαΐου φέτος, δηλαδή τέσσερις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie, το Ειρηνοδικείο Αθηνών αποφάσισε (1606/Σ 2018) κατόπιν αιτήσεων των δύο πλευρών να εγγραφεί προσημείωση υποθήκης στο υποθηκοφυλακείο Σπετσών επί ακινήτων συμφερόντων του ζεύγους Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες συνολικού ύψους 36,45 εκατ. ευρώ. Την προσημείωση αιτήθηκαν από το Ειρηνοδικείο την ίδια μέρα (30/5/2018) η εταιρεία Petrus AG με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, επικαλούμενη δανειακή σύμβαση του ιδίου ύψους (36,45 εκατ. ευρώ) μεταξύ αυτής και του Δημήτρη Γ. Κουτσολιούτσου.
Αυτό σημαίνει πως η Petrus AG έχει πρώτη το δικαίωμα να πάρει τα ακίνητα αυτά και άλλοι πιστωτές της Folli Follie συμφερόντων του Δημήτρη Κουτσολιούτσου ή πρόσωπα νομικά ή φυσικά έχοντας νόμιμο συμφέρον δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν πλέον εύκολα. Εκτός εάν αποδείξουν καταδολίευση στην εγγραφή της πρώτης υποθήκης. Να σημειωθεί πως η διά του Ειρηνοδικείου διαδικασία εγγραφής προσημείωσης είναι συναινετική ήτοι τεκμαίρεται πως ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου συναίνεσαν.
Ο κ. Κουτσολιούτσος ήταν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου εκτελεστικός πρόεδρος της Folli Follie και φερόμενος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Folli Follie και υιό του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ως αποκλειστικός υπεύθυνος των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ασία, όπου και διαπιστώθηκαν από την Alvarez & Marsal χαοτικές αποκλίσεις στα δηλωθέντα από τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη της εκεί θυγατρικής (απουσία πωλήσεων ενός δισ. δολ., έλλειμμα ταμείου ύψους 290 εκατ., ζημίες αντί κέρδη, πολύ μικρότερα των δηλωθέντων αποθέματα, πολύ χαμηλότερες των ανακοινωθέντων απαιτήσεις, διπλάσιες σχεδόν υποχρεώσεις κ.ά.).
Στη δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Ειρηνοδικείου την οποία έχει στα χέρια της η «Καθημερινή», αναφέρεται πως το δάνειο των 36,45 εκατ. έλαβε προσωπικά ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ενώ η σύζυγός του είναι εγγυήτρια του δανείου. Μέχρις εδώ όλα καλά, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος καλόπιστος παρατηρητής υποθέτοντας πως αφορά δάνειο και εξασφαλίσεις που ζήτησε ο πιστωτής όπως ακριβώς έπραξαν εκείνο το διάστημα και οι ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της ανησυχίας που είχε προκαλέσει ήδη η κατάσταση.
Ομως η εν λόγω δανειακή σύμβαση μεταξύ Petrus AG και Δημήτρη Κουτσολιούτσου, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, δεν αφορούσε παλαιές υποχρεώσεις αλλά συνάφθηκε μόλις εννέα μέρες νωρίτερα από την αίτηση στο Ειρηνοδικείο και δύο εβδομάδες μετά την 4η Μαΐου, οπότε και γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες περί παραποιημένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2017 από το hedge fund QCM. Συγκεκριμένα, η δανειακή σύμβαση για αυτά τα 36,45 εκατ. υπεγράφη τη Δευτέρα 21 Μαΐου, όπως προκύπτει από την απόφαση του Ειρηνοδικείου το οποίο συνεδρίασε δημόσια.
Τα ερωτήματα
Είναι απορίας άξιον πώς η Petrus AG, μία εταιρεία που ιδρύθηκε στις 27 Μαρτίου του 2017 και έχει καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ελβετικά φράγκα, αποφάσισε να δανείσει ένα τόσο μεγάλο ποσό σε έναν επιχειρηματία που βρισκόταν στο επίκεντρο μια θυελλώδους υπόθεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι πιστωτές να άρουν την εμπιστοσύνη τους και να κινηθούν νομικά.
Ανεξαρτήτως του ποια είναι η Petrus και πώς αποφάσισε να χορηγήσει το δάνειο αυτό, το βέβαιο είναι πως μετά την προσημείωση τα ακίνητα στις Σπέτσες φαίνονται να είναι προσώρας «προστατευμένα» από τους άλλους πιστωτές.
Κάποια εκ των ακινήτων αφορούν την εξοχική κατοικία του ζεύγους στις Σπέτσες, ομολογουμένως μεγάλης αξίας, αν και πιθανότατα όχι αυτού του ποσού που εγγράφηκε στην υποθήκη, αναφέρουν κτηματομεσίτες της περιοχής με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ».
Γεγονός επίσης είναι πως η οικογένεια προσπάθησε και με άλλους τρόπους να προστατεύσει περιουσιακά της στοιχεία πριν από τις αποκαλύψεις της Alvarez & Marsal. Υπενθυμίζεται πως το Πρωτοδικείο της Αθήνας την Τέταρτη 12 Σεπτεμβρίου απέρριψε αίτηση της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου για προστασία από αναγκαστικά μέτρα, η οποία συνδικάστηκε με ανάλογη αίτηση της Folli Follie Συμμετοχών που επίσης απορρίφθηκε και της αίτησης της Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία η οποία έγινε δεκτή.
Σημειώνεται ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου και αφού είχαν γνωστοποιηθεί τα ευρήματα του πορίσματος της Alvarez & Marsal στην Ασία, ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του Αικατερίνη υπέβαλαν την παραίτησή τους. Απερχόμενος ο πρόεδρος και ιδρυτής της Folli Follie Δημήτριος Κουτσολιούτσος είχε δηλώσει πως «δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου». Το ποσοστό του Δ. Κουτσολιούτσου στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie, σύμφωνα με την καρτέλα της εταιρείας στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανέρχεται σε 35,06%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.