Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Βουλγαρία: Ποιους «καίνε» οι αποκαλύψεις πίσω από τη δολοφονία της δημοσιογράφου

«GPGate». Έτσι έγινε γνωστή η υπόθεση που ερευνούσε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στη Βουλγαρία που αποκάλυψε ότι εταιρείες συμβούλων εμπλέκονται σε μεγάλη διαφθορά με κονδύλια της ΕΕ
και δημόσιες συμβάσεις και αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή «πίστα» για τη δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα.

Πρόκειται για μια υπόθεση διαφθοράς που πήρε τεράστια έκταση καθώς η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ήταν αναμεμιγμένοι γνωστοί επαγγελματίες εργολάβοι, εταιρείες κατασκευών και πολιτικοί γνωστοί στη δημόσια ζωή της χώρας.

Το GPGate ήρθε στο φως και από την 30χρονη Βικτόρια Μαρίνοβα καθώς στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN Ruse στις 30 Σεπτεμβρίου μεταδόθηκε συζήτηση με δύο γνωστούς ερευνητές της υπόθεσης. Τον Ντίμιταρ Στογιάνοφ και τον Ρουμάνο Ατίλα Μπίρο. Δυο δημοσιογράφους που είχαν συλληφθεί για την έρευνα τους έχοντας προκαλέσει μάλιστα διεθνή αντίδραση.

Στο Twitter μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων που εμπλέκονται στον αγώνα κατά της διαφθοράς αναμεταδίδουν την είδηση της δολοφονίας της δημοσιογράφου συνδέοντας την ευθέως με την Έρευνα για την κατάχρηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Η Βουλγαρία μαζί με τη Ρουμανία είναι δύο χώρες οι οποίες δεν έχουν γίνει μέλη του «χώρου Σένγκεν» λόγω της μεγάλης διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Η χώρα βρίσκεται άλλωστε στην πιο υψηλή θέση μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές φορές έχει απασχολήσει της Υπηρεσίες καταπολέμησης της απάτης.

Ο Αλεξάντερ Λεβί είναι ανταποκριτής στη Σόφια για το courrier International και λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαφθορά στη χώρα βρίσκεται κάθετα σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

«Από τον επικεφαλής των τελωνειακών υπηρεσιών ως τον αστυνομικό διοικητή μιας πόλης έχουν σκάσει σκάνδαλα διαφθοράς και εκεί βρισκόταν πάντα η άρνηση της ένταξης στο Σένγκεν από την ΕΕ».

Κακοδιαχείρηση κοινοτικών κονδυλίων έχουν διαπιστωθεί μας λέει σε πάρα πολλές υποθέσεις. Οι αποκαλύψεις όμως που ακουστήκαν τώρα στην εκπομπή της Βικτόρια Μαρίνοβα  ξεπέρασαν τα όρια.

Οι λεπτομέρειες της διαφθοράς

Σύμφωνα με άλλους δημοσιογραφικούς κύκλους στις αποκαλύψεις του GPGate εμφανίζονται τα αποδεικτικά στοιχεία της μεγάλης κλίμακας και εκτεταμένης διαφθοράς στα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αυτά προκύπτουν από τα μυστικά βιβλία λογιστικής κατάστασης ενός δικτύου συμβούλων επιχειρήσεων που συνδέονται με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Το Bivol το site των ερευνητών δημοσιογράφων που είχε καλέσει στην εκπομπή της η Βικτόρια Μαρίνοβα έχει στη διάθεση του έγγραφα για δεκάδες έργα συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αυτά περιλαμβάνουν τα αρχεία λογιστικής διαχείρισης όπου υπάρχουν ενδείξεις για επιλεγμένες δωροδοκίες μεταξύ αυτών και πολιτικών.

Οι αποκαλύψεις περιλαμβάνουν έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΠΠΑ), των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και του Προγράμματος Ενεργειακής Απόδοσης. Οι σύμβουλοι επωφελούνται άμεσα από τα λεγόμενα «soft projects», που αφορούν την εξωτερική τεχνική βοήθεια στα πλαίσια επιχειρησιακών προγραμμάτων, τη διαχείριση έργων και υποβολή εκθέσεων, την παροχή συμβουλών, την λεγόμενη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την έρευνα και εκτίμηση των επιπτώσεων, τη δημοσιότητα που συμφωνείται να δοθεί με δημοσιεύσεις στον τύπο κλπ. Κατά κανόνα, πρόκειται για ποσά που κυμαίνονται από αρκετές δεκάδες ως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ακολουθούν τα «hard projects» που αφορούν στην κατασκευή κτηρίων, δρόμων, αγωγών ύδρευσης, χώρων υγειονομικής ταφής, ανακαίνισης κτιρίων κλπ. Εδώ τα ποσά αφορούν εκατομμύρια και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο δίκτυο συμβουλευτικών εταιρειών ασχολείται επίσης με συμβάσεις δημόσιων προμηθειών για μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, χειρίζεται τεκμηρίωση και προκαθορίζει τα αποτελέσματα μέσω των «ανθρώπων» τους, στις επιτροπές αξιολόγησης.

Αρκετά ολοκληρωμένα έργα που σχετίζονται με την εταιρεία «GP Group» αποκαλύπτουν πώς πραγματοποιείται η κλοπή από τα έργα. Υπάρχουν παράλληλοι λογαριασμοί γίνονται λιγότερες εργασίες από το προγραμματισμένο, χρησιμοποιούνται λιγότερα υλικά, αλλά όλα υπερτιμολογούνται στον φορέα πληρωμής (κάποιο από τα ταμεία της Ε.Ε) σύμφωνα με την εντολή και οι εταιρείες λαμβάνουν το πλήρες ποσό.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Βικτόρια Μαρίνοβα είναι το τρίτο κατά σειρά θύμα στο χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας για τη διαφθορά σε χώρα της στην Ε.Ε σε διάστημα ενός έτους», υπογραμμίζουν οι «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα». Τον περασμένο Οκτώβριο δολοφονήθηκε η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα και τον Φεβρουάριο ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ.

Η 53χρονη δημοσιογράφος και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς Ντάφνι καρουάνα Γκαλίζια εντόπιζε τις παράνομες και προσοδοφόρες μεταφορές και τα φορολογικά οφέλη για τις ξένες εταιρείες σε ένα νησί που φιλοξενεί περίπου 70.000 εταιρείες offshore και τις έδρες των μεγαλύτερων τυχερών παιχνιδιών. Με θέματα διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων είχε εμπλακεί και ο Σλοβάκος Γιαν Κούτσιακ.

Για το θέμα τώρα της δολοφονίας της δημοσιογράφου στη Βουλγαρία έχει ζητηθεί να συγκληθεί επειγόντως η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ προφορικές και γραπτές ερωτήσεις έχουν ήδη καταθέσει ευρωβουλευτές.

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μάλιστα ζητά την παρέμβαση της OLAF του ευρωπαϊκού οργανισμού για την αντιμετώπιση της απάτης για να ερευνήσει την υπόθεση διαφθοράς.

Σε ερώτηση του τονίζει ο κ. Παπαδημούλης πως η δημοσιογράφος πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στην διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει να πληροφορηθεί:

«Με ποιους τρόπους σκοπεύει να ενισχύσει τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς και να προστατέψει τους δημοσιογράφους-ερευνητές που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα».

Στραγγαλίστηκε και βιάστηκε η δημοσιογράφος που ερευνούσε σκάνδαλο

H Βικτορία Μαρίνοβα, δημοσιογράφος και παραγωγός του τηλεοπτικού σταθμού TVN, διεξήγαγε έρευνα σχετικά με υπόθεση διαφθοράς που αφορά διασπάθιση κοινοτικών πόρων, βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου νεκρή σε αποβάθρα στην βουλγαρική πόλη Ρούσε.

Η γυναίκα είχε χτυπηθεί στο κεφάλι και είχε στραγγαλισθεί, αφού προηγουμένως βιάσθηκε, σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η έρευνα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, τόσο την προσωπική , όσο και την επαγγελματική ζωή της δημοσιογράφου.

«Το κινητό της, τα κλειδιά του αυτοκινήτου της, τα γυαλιά της και ένα μέρος του ρούχων της εξαφανίσθηκαν», επεσήμανε η τοπική εισαγγελία.

Η Μαρίνοβα παρουσίαζε εκπομπή αφιερωμένη σε κοινωνικά θέματα στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της πόλης Ρούσε, σημαντικού λιμανιού στον Δούναβη, στα σύνορα με την Ρουμανία.

Στην τελευταία εκπομπή, στις 30 Σεπτεμβρίου, μεταδόθηκε συζήτηση με δύο γνωστούς ερευνητές δημοσιογράφους, τον Βούλγαρο Ντίμιταρ Στογιάνοφ και τον Ρουμάνο Ατίλα Μπίρο, που ερευνούν υποθέσεις ενδεχόμενης απάτης σχετικά με την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την εμπλοκή επιχειρηματιών και πολιτικών.

Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής.

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Στην κατάταξη της οργάνωσης για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου, η Βουλγαρία βρίσκεται στην 111η θέση μεταξύ 180 χωρών, η χειρότερη με απόσταση στην Ευρώπη, ενώ η χώρα καταγγέλλεται συστηματικά για ένα διεφθαρμένο περιβάλλον Τύπου που πλήττει την ελευθερία της ενημέρωσης.

Η Μαρίνοβα είναι η τρίτη δημοσιογράφος που ασχολείται με υποθέσεις διαφθοράς που δολοφονείται στην Ευρώπη σε διάστημα ενός χρόνου.

Προηγήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, στην Μάλτα, και τον Φεβρουάριο ο σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσαν τις βουλγαρικές Αρχές «να ρίξουν φως σε αυτήν την αποτρόπαιη ενέργεια», ζητώντας να τεθούν υπό προστασία οι συνάδελφοι της Βικτόρια Μαρίνοβα.

Το ίδιο αίτημα διατυπώθηκε από την ερευνητική ιστοσελίδα Bivol.bg, του Ντίμιταρ Στογιάνοφ, του δημοσιογράφου που παρουσιάσθηκε στην εκπομπή της..cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.