Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

"Γκρίζα σημεία" στη διαχείριση των χρημάτων για το προσφυγικό


Χιλιάδες απευθείας συμβάσεις, εκατομμύρια ευρώ σε λίγους, πολλά (νέα) ερωτήματα, καταγγέλλει το Ποτάμι.


Τη ύπαρξη γκρίζων ζωνών σε ότι αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες, καταγγέλλει το Ποτάμι.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος κατέθεσε ερώτηση προς τα υπουργεία που διαχειρίζονται κονδύλια για το προσφυγικό. Μέχρι τώρα στο αίτημα έχει δώσει απάντηση μόνο το υπουργείο Εξωτερικών (δηλώνει αναρμόδιο) και τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τα υπόλοιπα υπουργεία δεν έχουν ακόμα απαντήσει.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που κατέθεσε το  υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκύπτει ότι για την κάλυψη των αναγκών των δομών φιλοξενίας και καταγραφής προσφύγων, σε διάστημα δύο ετών και τριών μηνών έχει συνάψει με ιδιωτικές εταιρίες πάνω από 1.900 συμβάσεις με ποσά που ξεπερνούν τα 112 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά το Ποτάμι προκύπτει ότι η πλειοψηφία των συμβάσεων έχουν συναφθεί με διαδικασίες που, όπως υποστηρίζει, εγείρουν ερωτηματικά

Αναλυτικότερα:

Απευθείας αναθέσεις, αναθέσεις μέσω διαπραγματεύσεων με ή χωρίς δημοσίευση προκήρυξης και στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι πρόχειροι διαγωνισμοί είναι η συνήθης πρακτική που ακολουθείται για δύο και πλέον χρόνια, παρότι ο έκτακτος χαρακτήρας της υποδοχής των προσφύγων έχει αποκτήσει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά.

Ακόμα και αν οι απευθείας αναθέσεις ήταν μία πρακτική που έπρεπε να ακολουθηθεί το πρώτο διάστημα προκειμένου να ανταποκριθεί το κράτος και να καλύψει τις πρώτες ανάγκες, σίγουρα η συνέχιση της πρακτικής αυτής δύο χρόνια μετά δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί.

Στις συμβάσεις να εμφανίζονται κατ΄ επανάληψη συγκεκριμένα ονόματα ανάδοχων εταιρειών.

Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το παράδειγμα της σίτισης. Τα προϋπολογισθέντα ποσά των συμβάσεων σίτισης ξεπερνούν τα 85 εκατομμύρια, πάνω από τα δύο τρίτα δηλαδή του συνολικού ποσού.

Η μερίδα του λέοντος των χρημάτων αυτών έχει κατευθυνθεί με απευθείας αναθέσεις σε λίγες εταιρείες. Αντίστοιχα παραδείγματα καταγράφονται και στον τομέα καθαριότητας αλλά και σε συμβάσεις για υποδομές.

Δεύτερη συνέπεια της τακτικής αυτής, είναι το κόστος παροχής υπηρεσιών και προϊόντων. Φθάνει κανείς στο σημείο να διερωτηθεί κάποιος αν τα ποσά που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για τις πρόχειρες υποδομές επαρκούσαν για τη δημιουργία μόνιμων υποδομών με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Τέλος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για τους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διασφαλίσουν τόσο την καλή εκτέλεση του έργου, την ορθή παράδοση των προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά κυρίως την διαπίστωση της ποιότητας αυτών.

Tα νέα στοιχεία

Συγκεκριμένα οι δαπάνες για τις προσφυγικές δομές του ΥΕΘΑ δείχνουν ότι έως σήμερα έχουν συναφθεί 1.967 συμβάσεις ύψους 112.077.099 ευρώ εκ των οποίων τα 88.563.087 έχουν διατεθεί για τη σίτιση.

Ενδεικτικά για τα hot spots των νησιών Λέσβου, Σάμου και Κω έχουν συνολικά συναφθεί σε δύο χρόνια 302 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 30,4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 27,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συσσίτια που έχουν δοθεί χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς σε μόλις 4 εταιρίες!

Στην Αττική έχουν συναφθεί συμβάσεις σίτισης συνολικής αξίας 31,4 εκατομμυρίων ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις των συμβάσεων σίτισης δεν αναγράφεται η χρονική διάρκεια των συμβάσεων, ούτε ο αριθμός των ατόμων που σιτίστηκαν.

Αντίστοιχα ερωτηματικά προκύπτουν για τις δαπάνες για τις υποδομές.

Για τις δομές φιλοξενίας στην βόρεια Ελλάδα (Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Τσεπέλοβο, Κόνιτσα κ.λ.π.) δαπανήθηκαν σχεδόν 19 εκατομμύρια ευρώ με 594 συμβάσεις, οι περισσότερες με απευθείας αναθέσεις ή με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Βέροιας όπου από τις 328 συμβάσεις – ύψους 8.5 εκατομμυρίων - μόνο οι 41 έγιναν με δημόσιο διαγωνισμό.

Οι αποκαλύψεις γύρω από τις συμβάσεις εγείρουν νέα ερωτήματα πρόσθετα από αυτά που έχουν ανακύψει και έχουν κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Δείτε τα συμπεράσματα από τη μελέτη του υλικού,εδώ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.