Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ελεγχοι υπόπτων... μέσω ΗΠΑ


Μέσω του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security) ελέγχονται όσοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τρίτες χώρες
και θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία ή οργανωμένο έγκλημα. 

Μάλιστα, στα αεροδρόμια και στις υπόλοιπες πύλες εισόδου της χώρας λειτουργούν υπό άκρα μυστικότητα συσκευές αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων διασυνδεδεμένες απευθείας με τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το συγκεκριμένο, απόρρητο μέτρο ασφαλείας τέθηκε σε ισχύ στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του «σοβαρού» εγκλήματος. 

Το μνημόνιο ή «κοινή δήλωση», όπως ονομάστηκε, υπέγραψαν ο τέως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ.

Καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στην «Κ», υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψαν ότι σε συνολικά 30 σημεία εισόδου (αεροδρόμια και μεθοριακοί σταθμοί) αξιωματούχοι του Department of Homeland Security σε συνεννόηση με Ελληνες ομολόγους τους εγκατέστησαν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, με δυνατότητα ταυτοποίησης και ελέγχου των υπόπτων μέσα σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία; Τα δακτυλικά αποτυπώματα των υπόπτων, μέσω ασφαλούς δικτύου επικοινωνιών, αποστέλλονται σε «κόμβο» που λειτουργεί στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ και στη συνέχεια καταχωρίζονται στις βάσεις δεδομένων του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. 

Εκεί, αντιπαραβάλλονται με τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία και για το αποτέλεσμα της διαδικασίας ενημερώνονται η Αντιτρομοκρατική και οι αστυνομικοί στα σημεία εισόδου - εξόδου της χώρας. Για τον έλεγχο απαιτείται, τυπικά τουλάχιστον, η σύμφωνη γνώμη του υπόπτου.

Σε πρόσφατη έκθεσή του για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε έμμεση αναφορά στο μνημόνιο συνεργασίας: 
«Η Ελλάδα συνεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα».
Διεθνή δίκτυα

Αρμόδιος Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» ότι η ανταλλαγή δεδομένων αφορά υπόπτους για συμμετοχή σε δίκτυα διεθνούς και όχι εγχώριας τρομοκρατίας: 
«Ηταν υποχρεωτικό να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και συγκεκριμένα στο φαινόμενο των ξένων μαχητών». 
Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ φέρονται να εξασφάλισαν στην Αντιτρομοκρατική πρόσβαση σε βάση δεδομένων με τα στοιχεία 200.000 υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία. 

Οπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, σε σύνολο 5.000 μεταναστών που καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο στο Ανατολικό Αιγαίο και ελέγχθηκαν στη βάση δεδομένων των ΗΠΑ, πρόσθετο ερευνητικό ενδιαφέρον προέκυψε για μονοψήφιο αριθμό αλλοδαπών. 

Η υπογραφή της συμφωνίας και η εφαρμογή συνοριακών ελέγχων με τη συνδρομή των ΗΠΑ δεν είναι άσχετες με τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα για έκδοση νέας ταυτότητας και την απειλή για αποβολή της χώρας από το σύστημα visa waiver που επιτρέπει σε ταξιδιώτες από την Ελλάδα να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς την υποχρέωση να εκδίδουν βίζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.