Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

"Κόκκινα" δάνεια και έσοδα, κορυφαία στην ατζέντα των funds για τις τράπεζες

Η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κυρίως η προοπτική τους για μετά το 2019, 
βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών των ξένων επενδυτικών funds με τις ελληνικές τράπεζες στο road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο. 


Στο διήμερο road show (19 και 20/9) που πραγματοποιείται με την παρουσία πάνω από 30 ελληνικών εισηγμένων εταιριών, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 650 συναντήσεις με σχεδόν 100 funds και 130 αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων. Στους εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παρουσιάσει σήμερα τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, καθώς και το Ολιστικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και την ασφάλεια του "μαξιλαριού" ρευστότητας που διαθέτει η χώρα, αίροντας την πίεση για έξοδό της στις αγορές άμεσα.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ, αποτέλεσαν βασικό ερώτημα προς τις τράπεζες κατά τις συναντήσεις τους με τα funds. Το ερώτημα αυτό ήταν συνδεδεμένο με την προοπτική των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο για το τρέχον έτος, όσο κυρίως για την τριετία μετά το 2019, καθώς μάλιστα επίκειται η υποβολή νέας στοχοθεσίας των τραπεζών στον SSM για την περίοδο 2019 – 2021.

Οι επενδυτές εστίασαν στο μείγμα της στρατηγικής που σκοπεύουν να ακολουθήσουν οι τράπεζες για την επίτευξη των υψηλότερων στόχων για τη μείωση των NPEs/NPLs, στα αποτελέσματα από τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, στον σχεδιασμό για τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στις πιθανές επιπτώσεις τους στα κεφάλαια των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των NPEs/NPLs προβληματίζει για το κατά πόσον θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, οδηγώντας τις σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 – 2020.

Σε συνάρτηση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι ξένοι επενδυτές εστίασαν στη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, χορηγώντας νέα δάνεια. Το σημείο αυτό είναι κρίσιμο στην ατζέντα των επενδυτών, καθώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη δυναμική των τραπεζών να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Παρά τις προβλέψεις – "ευσεβείς πόθους", τα προ προβλέψεων έσοδα των ελληνικών τραπεζών δεν αυξάνονται, αλλά φαίνεται να "καταβροχθίζονται" από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών ανέφεραν στους ξένους επενδυτές ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη χορήγηση νέων δανείων, ενώ τα έσοδα θα συνεχίσουν να ενισχύονται από τις προμήθειες. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στη συνεχιζόμενη μείωση των λειτουργικών εξόδων. 

Άνετες ήταν οι τράπεζες ερωτώμενες για τη ρευστότητά τους, σημειώνοντας την αύξηση των καταθέσεων, αλλά και την απομείωση του ELA, ο οποίος οδεύει προς τον μηδενισμό του.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών ερωτήθηκαν για το αν θα υλοποιηθούν εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες. Όπως αναφέρθηκε στους επενδυτές, υπήρχαν πλάνα για ομολογιακές εκδόσεις από τις τράπεζες εντός του φθινοπώρου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Ωστόσο, πλέον τα πλάνα αυτά έχουν "παγώσει" και θα αργήσουν να υλοποιηθούν. 

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.