Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Βαριά πρόστιμα από 1η Οκτωβρίου για ιδιοκτήτες οχημάτων και δικύκλων – Ποιους αφορούν

Προθεσμία τριών εβδομάδων για να αποφύγουν το νέο πρόστιμο των 150 ευρώ, 
έχουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, των μοτοσυκλετών και των άλλων οχημάτων, που …παρέλειψαν να τα περάσουν από τεχνικό έλεγχο σε κάποιο ΚΤΕΟ της χώρας.


Από την 1η Οκτωβρίου 2018 ξεκινούν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό όλων των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Συγκεκριμένα, τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4530/2018, ο οποίος αφενός απλοποιεί τη διαδικασία εντοπισμού όσων δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ και αφετέρου προβλέπει την επιβολή και νέου εφάπαξ προστίμου μέσω του Taxisnet.

Με την εφαρμογή του νέου νόμου, εάν κάποιο όχημα δεν έχει προσκομιστεί εγκαίρως για τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ, καταρχήν θα επιβαρυνθεί με το σύνηθες πρόστιμο που επιβάλλεται στα επιβατικά αυτοκίνητα, το οποίο για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης είναι 16 ευρώ, για μέχρι έξι μήνες, 33 ευρώ και για πάνω από έξι μήνες, 65 ευρώ. Επιπλέον, τα οχήματα που θα εντοπιστούν ηλεκτρονικά να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ, θα επιβαρυνθούν με νέο πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, που θα καταχωρηθεί απευθείας στην καρτέλα τους στο Taxis.

Στο υπουργείο Μεταφορών υποστηρίζουν πως όλα τα ΚΤΕΟ, δημόσια και ιδιωτικά, είναι πλέον συνδεδεμένα online με τις υπηρεσίες του, οι οποίες με ένα απλό «κλικ» γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιο όχημα πέρασε από ΚΤΕΟ και πότε.

Ειδικότερα, ο εντοπισμός των οχημάτων θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης της βάσης δεδομένων των οχημάτων που έχουν περάσει ΚΤΕΟ, η οποία υπάρχει στο υπουργείο Μεταφορών και της βάσης του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα οχήματα. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων.

Υπολογίζεται, ότι σήμερα ποσοστό 20% των οχημάτων που κυκλοφορούν, δηλαδή, περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Ο νόμος προβλέπει ότι το πρόστιμο των 150 ευρώ θα βεβαιώνεται ταμειακά από τη φορολογική διοίκηση, που σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης του οχήματος που παρέλειψε να το περάσει από τεχνικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ, θα το βλέπει στο Taxisnet. Σημειώνεται, ότι δεν θα υπάρχουν διακρίσεις σε αυτοκίνητα, δίκυκλα ή φορτηγά (ο νόμος αναφέρεται σε οχήματα). Όλα δείχνουν, ότι προς το τέλος του Σεπτεμβρίου θα δημιουργηθούν ουρές στα ΚΤΕΟ, κυρίως από τους οδηγούς που θα προσπαθήσουν την τελευταία στιγμή να αποφύγουν το πρόστιμο.

Όπως είναι γνωστό, από ΚΤΕΟ περνούν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), αρχικά σε διάστημα 4 χρόνων από την πρώτη τους κυκλοφορία και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια (εξαιρούνται τα ταξί και τα βαρέα οχήματα που περνούν κάθε χρόνο).

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.