Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Λύση στην Πελοπόννησο για τα απορρίμματα


Σε ιδιώτη ανατέθηκε, χθες, η διαχείριση των απορριμμάτων των πέντε νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η σύμβαση υπεγράφη στην Τρίπολη, μετά μακρά και ταραχώδη πορεία, λόγω των σημαντικών αντιδράσεων της αυτοδιοίκησης. Τώρα το χρονοδιάγραμμα του έργου ξεκινά να μετρά αντίστροφα, με πρώτο σημαντικό σταθμό τον Ιούνιο του 2019, οπότε και ο ιδιώτης θα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων και ορίζοντα ολοκλήρωσης του κατασκευαστικού έργου τον Αύγουστο του 2020.

Το έργο, που θα πραγματοποιηθεί με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ), είναι το μεγαλύτερο του είδους στη χώρα μας και το δεύτερο που αναλαμβάνει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (μετά το αντίστοιχο έργο στην Ηπειρο). Τη σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Μαραγκουδάκης, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και του προέδρου του συλλογικού φορέα των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) Σταύρου Αργειτάκου. Οπως ήταν επόμενο, στην τελετή υπογραφής όλοι ήταν «νικητές»: «Πρόκειται για μια μεγάλη και ιστορική στιγμή για την Πελοπόννησο», ανέφερε ο κ. Τατούλης. «Φτάσαμε σήμερα σε μια σημαντική στιγμή μέσα από μια δύσκολη διαδικασία, αλλά αυτός είναι ο δρόμος της δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας. «Για εμάς είναι ένα εμβληματικό έργο, το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μαραγκουδάκης.

Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών μονάδων επεξεργασίας (σύμμεικτων) απορριμμάτων στην Τρίπολη (Βαλτέτσι), στην Οιχαλία (Μεσσηνία) και στη Λακωνία (Ευρώτα) με αντίστοιχους ΧΥΤΥ και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Κορινθία και στην Αργολίδα (οι υπόλοιποι θα κατασκευαστούν από την περιφέρεια). Η δυναμικότητα της μονάδας είναι 200.000 τόνοι ετησίως, με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα στις 100.000 τόνους μετά διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο. Πάντως, στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εκτιμούν ότι οι ποσότητες που τελικά θα κληθούν να διαχειριστούν θα είναι μεγαλύτερες των 200.000 τόνων ετησίως, καθώς κατά τον σχεδιασμό του έργου δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία για τις ποσότητες που παράγονται σε κάθε δήμο (καθώς οι περισσότεροι απλά τα έθαβαν σε χωματερές). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαραίτητες εκτάσεις για την κατασκευή των μονάδων έχουν αγοραστεί από τον ιδιώτη. Σε μία, όμως, ανέκυψε ξαφνικά διεκδίκηση ιδιώτη και προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωσή της (με τα έξοδα, αν το δικαστήριο δικαιώσει τον πολίτη, να καλύπτονται από την ΤΕΡΝΑ).

Τι έπεται

Μέσα στο επόμενο δίμηνο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ολοκληρώσει τις μελέτες εφαρμογής των έργων και θα τις καταθέσει για να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες. Κατόπιν θα μπορεί να επικυρωθεί η «ημερομηνία έναρξης ισχύος» του έργου, με βάση την οποία θα «τρέχει» το χρονοδιάγραμμα. Η εταιρεία θα πρέπει 10 μήνες αργότερα να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων με «μεταβατικές» εγκαταστάσεις και να θέσει σε πλήρη λειτουργία τις μονάδες σε δύο έτη. Η διάρκεια της παραχώρησης είναι 27 έτη.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.