Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό! Το σχέδιο Τσίπρα, ο ελιγμός του Κυριάκου και η άμυνα της Φώφης

Στο τελευταίο στάδιο του σχεδίου του για τη διάσπαση του Κινήματος Αλλαγής και την ανάδειξη μιάς και μόνης δύναμης στην Κεντροαριστερά,
υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το σχέδιο δεν είναι καινούργιο γιατί από τη στιγμή που έλαβε την απόφαση να αφήσει το... αντάρτικο, να ψηφίσει το μνημόνιο και να συνεργαστεί με ΝΑΤΟ και Ε.Ε., δεν υπήρχε επιστροφή στον ακτιβισμό.

Εξ αυτού η μόνη πολιτική διέξοδος, που διαθέτει, ήταν και είναι να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθεστωτικό κόμμα που θα καλύψει πλήρως το χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ.

Για να το πετύχει θα πρέπει να διαλύσει το Κίνημα Αλλαγής και να απορροφήσει τους αντιδεξιούς ψηφοφόρους του.

Πολλοί μέσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και κυρίως η Φώφη Γεννηματά το γνωρίζουν, γι αυτό και τόλμησαν το εγχείρημα του «Κινήματος Αλλαγής», γι’ αυτό και η ίδια ζήτησε πριν μερικούς μήνες πρόωρες εκλογές.

Μέσα στο Κίνημα, όμως, άλλοι έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν, άλλοι πως δεν ακούν. Κάποιοι πράγματι δεν καταλάβαιναν, κάποιοι όμως εσκεμμένα αντέδρασαν στις πρωτοβουλίες της κας Γεννηματά.

Τώρα όμως το σχέδιο είναι προφανές και η προσπάθεια υφαρπαγής των ψηφοφόρων, που έχουν απομείνει στο χώρο που παλαιότερα οριζόταν από το ΠΑΣΟΚ, έχει γιγαντωθεί με τη συμφωνία Τσίπρα για το Σκοπιανό που προκάλεσε αμέσως βαθιές ρωγμές στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Το σχέδιο Τσίπρα και η Χρυσή Αυγή

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έως τις εκλογές να ολοκληρώσει την μετατόπιση της πολιτικής γραμμής του κόμματος του, από τα Αριστερά στο Κέντρο και για να το επιτύχει δεν χρειάζεται μόνο απορρόφηση των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και... μετατόπιση της ΝΔ προς τα Δεξιά.

Γι’ αυτό και συνεχώς ταυτίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον κ. Σαμάρα στο Σκοπιανό, γι’ αυτό και μιλά ο ίδιος και τα στελέχη του για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ, αποκρύπτοντας την μοναδική στην πολιτική ιστορία της Ευρώπης κυβερνητική σύμπλευση, ενός ριζοσπαστικού κόμματος της αριστεράς με ένα ακροδεξιών αντιλήψεων κόμμα, όπως είναι οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Σ’ αυτό το παιγνίδι, υποστηρίζουν στελέχη της ΝΔ, έχουν επιστρατευτεί όλα τα όπλα, ακόμα και η Χρυσή Αυγή, βουλευτές της οποίας, μαζί με κυβερνητικούς συναδέλφους τους, έκαναν ταξίδια στα νησιά του Αιγαίου, με πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου για ενημέρωσή τους στα εθνικά θέματα.

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί άλλωστε και το γεγονός πως η δίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής, εδώ και 3 χρόνια προχωρά με ρυθμό χελώνας με ευθύνη της πολιτείας και κοντεύει να ξεχαστεί. Ακόμα και οι ανήκουστες δηλώσεις Μπαρμπαρούση στη Βουλή - που διαγράφηκε από το κόμμα του- έδωσαν στον υπουργό Άμυνας το βήμα να εμφανιστεί ως προστάτης της Δημοκρατίας σ’ αυτή τη χώρα και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες που υπάρχουν στην Πειραιώς για αξιοποίηση του ναζιστικού μορφώματος, ως όπλου της κυβέρνησης, κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα, εν προκειμένω, να ταυτίσει τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή και με την Ακροδεξιά και ταυτόχρονα να βγάλει από το κάδρο των Ακροδεξιών τον Πάνο Καμμένο είναι συνεχής και μέρος του έργου έχουν αναλάβει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά παράθυρα.

ΝΔ: «Το τζάμπα μάγκας πέθανε»

Γι’ αυτό η ΝΔ, γνωρίζοντας την τακτική Τσίπρα, έβαλε μπροστά το σχέδιο της πρότασης δυσπιστίας, για να ξεμπροστιάσει τον κ. Καμμένο και τους βουλευτές του στα μάτια των πολιτών και να αποδείξει πως ούτε η εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια μπορεί να διαταράξει την αγαστή συνεργασία τους για τη διανομή της εξουσίας.

«Το τζάμπα μάγκας πέθανε» λένε τώρα στη ΝΔ και συμπληρώνουν: «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας μην κρύβεται σε φουστάνια άλλων».

Όλη αυτή η πολιτική κινητικότητα που αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα, αποδεικνύει ότι το Σκοπιανό, τελικά, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη στη δημιουργία του μεταμνημονιακού πολιτικού σκηνικού, που θα έχει έντονο δικομματικό χαρακτήρα.

Το Σκοπιανό αποτέλεσε και μια χρυσή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να ενισχύσει το προφίλ του στο εξωτερικό και να «κτίσει» νέες σχέσεις με τους ξένους ηγέτες, εξυπηρετώντας τα σχέδια τόσο των Νατοϊκών όσο και των Γερμανών, που χρόνια ψάχνουν για μια επιτυχία στα Βαλκάνια, έστω και στα χαρτιά.

Γιατί όσοι έχουν κάποια απορία, για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα πρέπει να δουν ξανά το καλωσόρισμα της κας Μέρκελ στον κ. Ζάεφ, όταν τον υποδέχτηκε λέγοντας «καλώς τον Μακεδόνα πρωθυπουργό» και αυτό λίγες μέρες πριν καταλήξουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία.

Δυο σενάρια για εκλογές

Βεβαίως για να έχει όλος αυτός ο σχεδιασμός το αναμενόμενο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση θα πρέπει να επιλεγεί προσεχτικά και ο κατάλληλος χρόνος για εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυο βασικές απόψεις. Η μια υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει σε εκλογές στα τέλη του φθινοπώρου για να διασώσει ένα ποσοστό πάνω από το 25%, η άλλη λέει πως αφού «έχουμε την εξουσία πρέπει να την αξιοποιήσουμε και να μείνουμε στην κυβέρνηση έως τις ευρωεκλογές».

Οι πληροφορίες λένε πως ο κ. Τσίπρας κλίνει προς τη δεύτερη άποψη, καθώς θα πρέπει να εξηγήσει στα στελέχη του γιατί έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο νωρίτερα από την εξουσία. Κυρίως όμως προσβλέπει στη δεύτερη ημερομηνία, γιατί μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στις εκλογές και νέα προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής, εάν μεταφέρει στις 26 Μαΐου και τις τοπικές εκλογές.

Φαντάζεται κανείς τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίξει υποψήφιους του Κινήματος Αλλαγής -έκανε την αρχή με τον κ. Μπουτάρη.

Οι μεν υποψήφιοι θα το αποδεχθούν γιατί,θα έχουν μια τεράστια στήριξη στην προσπάθεια για εκλογή τους, η δε Χαριλάου Τρικούπη θα προσπαθεί να εξηγήσει γιατί θεωρεί επικίνδυνο τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Βουλή, τη στιγμή που τα στελέχη της συνεργάζονται μαζί του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη ΝΔ πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός θα κινηθεί με βάση αυτό το σχέδιο και θα ρισκάρει εκλογές τον Μαΐο, αφού θα έχει μοιράσει μερίσματα και θα έχει φέρει λίγο πριν τη συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή, εάν και εφόσον βέβαια εγκριθεί από τους Σκοπιανούς στο δημοψήφισμα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.