Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

15 χρόνια στον Γιαννίκο που έκλεβε τα λεφτά από το ALTER και τα έστελνε στην Ελβετία


Ιδού ποιοι έκλεισαν το ΑΛΤΕΡ και οδήγησαν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους - Η συμμορία υπό τον Κώστα Γιαννίκο , η offsohre στις Παρθένες νήσους και ο λογαριασμός 109999823 στην Citibank Eλβετίας της Κατερίνας Γιαννίκου – 6 χρόνια κάθειρξη στη γυναίκα του

Βαριά ποινή 15 ετών επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στον Κώστα Γιαννίκο ο οποίος και με τη βούλα της Δικαιοσύνης πλέον έφαγε 8,5 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του ΑΛΤΕΡ οδηγώντας έναν ελεύθερο τηλεοπτικό σταθμό στο κλείσιμο και εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης και έδειξε τον κύριο υπεύθυνο για τη λεηλασία του σταθμού αφού οργάνωσε την προμελετημένη επιχείρηση «ταφόπλακας» στον ελεύθερο από εξαρτήσεις τηλεοπτικό σταθμό ALTER, με τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμο του σταθμού. Το δικαστήριο κατέδειξε το χρονικό της κλεψιάς και της ρεμούλας από μια ομάδα που είχε τις τύχες του σταθμού στα χέρια του και διοχέτευσε τα χρήματα της εταιρίας σε δικούς του λογαριασμούς στην Ελβετία. Ο Κώστας Γιαννίκος με τη γυναίκα Κατερίνα μετέφεραν τουλάχιστον 8,5 εκατομμύρια ευρώ από το 2001 σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία ή στα ταμεία της εταιρίας «Μοντέρνοι Καιροί» , εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια. Κορόιδευαν δηλαδή τους εργαζόμενους . Η δικαστική απόφαση επι της ουσίας αποδέχεται όσα περιγράφει το βούλευμα για τα εκατομμύρια που διακινήθηκαν από τα ταμεία του καναλιού στους λογαριασμούς της οικογένειας Γιαννίκου. Ουσιαστικά δηλαδή αποδέχτηκε πως η συγκεκριμένη ομάδα ουσιαστικά λειτουργούσε σαν μια «εγκληματική ομάδα» που στόχο είχε να αδειάσει τα ταμεία του καναλιού και νε ξεπλύνει οργανωμένα τα χρήματα αυτά για λογαριασμό της ώστε να χαθούν τα ίχνη τους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Το δικαστήριο μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία έκρινε ένοχο για υπεξαίρεση και της νομιμοποίηση παράνομων εσόδων( δηλαδή ξέπλυμα χρήματος) τον Κώστα Γιαννίκο! Τα λεφτά που έκαναν φτερά από το Alter και οδήγησαν τον σταθμό στο λουκέτο, βρέθηκαν σε λογαριασμό του στην Ελβετία και μετά από διεξοδική έρευνα των αρχών, το δικαστήριο, επέβαλε βαρύτατη ποινή 15 ετών με αναστολή στο πρώην μεγαλοστέλεχος και μέτοχο του σταθμού. Το τριμελές εφετείο, ολοκλήρωσε την εξέταση της υπόθεσης Γιαννίκου και για τους συνολικά 6 κατηγορούμενους. Ομόφωνα οι δικαστές έκριναν πως ο κατηγορούμενος Κώστας Γιαννίκος βρέθηκε ένοχος και θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 15 ετών, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ για την σύζυγό του Αικατερίνη, το δικαστήριο αποφάσισε φυλάκιση 6 ετών για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

ΕΝΟΧΗ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Την ενοχή του Κώστα Γιαννίκου και της της συζύγου του Αικατερίνης για υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων εισηγήθηκε και ο Εισαγγελέας, σε ακόμα μία δίκη για τη μεγάλη ληστεία που οδήγησε στο κλείσιμο του Alter. Μία υπόθεση με υπεράκτιες εταιρίες, σκοτεινές συμφωνίες και πολλά… πολλά λεφτά, που μέσω offshore, βρέθηκαν σε λογαριασμούς του ζεύγους Γιαννίκου στην Ελβετία! Μία συμμορία που είχε κάνει το Alter πλυντήριο κλεμμένων χρημάτων, με στόχο να «φάνε» το σταθμό. Κάνοντας συμφωνίες με φίλους τους επενδυτές, πίεζαν για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να πετάξουν έξω τον Γιώργο Κουρή, μαζί με τους όλους τους προηγούμενους μετόχους, τους 20.000 επενδυτές, που μέσω του Χρηματιστηρίου, είχαν πληρώσει συνολικά 16 δις δραχμές το 2000. Αν το σχέδιό τους, είχε ολοκληρωθεί, αυτό θα σήμαινε την απαξίωση των μετοχών, που είχαν στα χέρια τους μικροί και μεγάλοι επενδυτές! Όπως είχε αποκαλύψει η kontranews, από τον Απρίλιο του 2016, ύστερα από την κακουργηματική δίωξη που είχε ασκηθεί στους Κώστα Γιαννίκο, Αικατερίνη Γιαννίκου, Θανάση Αθανασούλη και Γιώργου Βαλσαμίδη, ήρθαν στο φως σοκαριστικές λεπτομέρειες, για το πως είχαν πάρει από το ταμείο του καναλιού, 8.500.000 ευρώ, τα οποία έβγαλαν στη συνέχεια στους κρυφούς τους λογαριασμούς στο εξωτερικό! Στο τέλος, μαζί με την κρίση ήταν αυτή η έλλειψη χρημάτων που έφερε την πτώχευση του μεγάλου ενημερωτικού σταθμού. Εκτός από τους μετόχους που έχασαν την επιχείρησή τους, για την οποία είχαν παλέψει από την πρώτη στιγμή και τους υπαλλήλους που μετά από χρόνια εργασίας, έμειναν στο δρόμο, έχασε και η ελληνική τηλεόραση, τον πληρέστερο ενημερωτικό σταθμό.

ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
Όπως προέκυψε και από τη διαδικασία και από τους ελέγχους που έγιναν μετά την πτώχευση, βρέθηκαν μεγάλα ποσά να έχουν πληρωθεί από το σταθμό, στην εταιρία Μοντέρνοι Καιροί (Modern Times), ιδιοκτησίας Γιαννίκου, για την αγορά ταινιών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία άνηκε κατά 95% στην Αικατερίνη Γιαννίκου, που παράλληλα, είχε και το 20% του Alter! Δηλαδή ο Σύζυγος, Κώστα Γιαννίκος, που ήταν μεγαλομέτοχος (μέσω της συζύγου του) και Διευθύνων Σύμβουλος του Alter, ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για τις μεγάλες αποφάσεις, έδωσε διαταγή, να αγοραστούν ταινίες αμφιβόλου αξίας από την εταιρία της γυναίκας του, για μία περιουσία! Πρόκειται για τον ορισμό στης σύγκρουσης συμφερόντων, όπου ο άνθρωπος που οι υπόλοιποι μέτοχοι εμπιστεύτηκαν με το καλύτερο ενημερωτικό κανάλι της Ελλάδας, αποφάσισε να το ζημιώσει για να πλουτίσει σε βάρος επενδυτών και υπαλλήλων! Παρά της προσπάθειες της υπεράσπισης να θολώσει τα νερά, η Δικαιοσύνη είδε πίσω από τις δικαιολογίες και κατά τη συνεδρίαση της 14ης Μαρτίου, ο Εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του, τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι συνδέονται μεταξύ τους . Πως, οι ταινίες που πούλησαν στο Alter δεν άξιζαν τόσα λεφτά, πως τα τιμολόγια ανάμεσα στις εταιρείες ήταν εικονικά, ότι οι έλεγχοι που ανέδειξαν το σκάνδαλο ήταν ολοκληρωμένοι και τα αποτελέσματα τους σωστά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει διαπραχθεί υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων!

ΒΑΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ
Για την Εισαγγελική Αρχή(όπως και για το δικαστήριο) , η ενοχή είναι ξεκάθαρη, καθώς πρόκειται για μία ιστορία γεμάτη «στροφές» και υπεράκτιες εταιρίες, από τις οποίες περνούσαν τα λεφτά του ALTER για να καταλήξουν στους λογαριασμούς της οικογένειας Γιαννίκου στην Ελβετία! Όταν ο Εισαγγελέας ρώτησε την κυρία Γιαννίκου γιατί έστειλε 1.000.000 ευρώ στο εξωτερικό και από που τα βρήκε, εκείνη απάντησε χαρακτηριστικά, «ο λογαριασμός στο εξωτερικό ήταν οικογενειακός και άδειος» και «τα ποσά που στείλαμε ήταν για τα παιδιά μας. Στείλαμε 1.000.000 δολάρια το 2001, αλλά δεν είχε σχέση με τις επιχειρήσεις»!!!!!

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ
Πρόκειται για μόνο μία από τις υποθέσεις που εμπλέκουν τους συγκεκριμένους, με κατηγορούμενους τους Κώστα Γιαννίκο, Αικατερίνη Γιαννίκου, Αθανάσιο Αθανασούλη, Γεώργιο Βαλσαμίδη, Γρηγόριο Κατσογιάννη και Στέλιο Δαμιανίδη. Πέρα από την οικογένεια Γιαννίκου, οι Αθανασούλης και Βαλσαμίδης, ήταν μεγαλομέτοχοι στο ALTER, ο κ. Κατσογιάννης ήταν Γενικός Διευθυντής του καναλιού, μέχρι να αναλάβει ο Γιαννίκος. Προερχόταν από την Altec, επιχείρηση των Αθανασούλη-Βαλσαμίδη και η εμπλοκή του ήταν σημαντική, καθώς ηταν ο άνθρωπος που έβαζε τις υπογραφές. Ο κ. Δαμιανίδης, ήρθε επίσης από τις επιχειρήσεις των μεγαλομετόχων, ο οποίος κλήθηκε να κόψει τα κόστη του καναλιού, που όπως παραδέχτηκε στην απολογία του, περιελάβανε την ίδρυση των εξεταζόμενων από τη Δικαιοσύνη, εξωχώριων εταιρειών. Εισαγγελείς και δικαστές, έβαλαν στο μικροσκόπιο, την «JERONIMO INTERNATIONAL ΡΑΔΙΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΑΕ- ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ», με μετόχους τις εδρέυουσες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους offshore εταιρείες με τις επωνυμίες «IVORA VENTURES CORPORATION» και «JERONIMO INTERNATIONAL SA». Δηλαδή, οι κατηγορούμενοι έφτιαξαν πολλές εταιρίες, ώστε η μία να καλύπτει την άλλη και κρύψουν την εμπλοκή τους στη βρώμικη διαδρομή του χρήματος!

Όπως είπε ο Εισαγγελέας, για τους κατηγορούμενους «σε μία εποχή που όποιος είχε το μέλι, έβαζε μέσα το χέρι, σε μία τρελή και ανώμαλη περίοδο που κατέληξε εκεί που κατέληξε, δεν υπήρχε ούτε έλεγχος, ούτε πρόληψη». «Το θέμα είναι ποιοι είναι οι ένοχοι». «Προτείνω απαλλαγή» για τους Δαμιανίδη και Κατσογιάνη, «επειδή ήταν υπάλληλοι και έκαναν ότι τους έλεγαν». «Την υπεξαίρεση την έκαναν το ζεύγος Γιαννίκου». Οι Βαλσαμίδης και Αθανασούλης «προτείνω, να μετατραπεί η κατηγορία σε άμεση συνέργεια». «Για μένα η κυρία Γιαννίκου τα ήξερε όλα, τι υπέγραφε και γιατί. Δεν μπορείς να είσαι 95% μέτοχος στους Μοντέρνους Καιρούς, 20% στο Alter, στην Expertise και να μην ξέρεις τι γινόταν (…) Προτείνω να κηρυχθούν ένοχοι».

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ
Στην απολογία της, η κυρία Γιαννίκου, δήλωσε άγνοια για το τί συνέβαινε στις επιχειρήσεις που ήταν κύρια μέτοχος. Σύμφωνα με την ίδια, δεν γνώριζε τί υπέγραφε όταν ο κ. Γιαννίκος της έδινε τις συμβάσεις. Στο θέμα των χρημάτων που εστάλησαν στο εξωτερικό, επιχειρηματολόγησε υπερ της αθωότητάς της, λέγοντας ότι τα χρήματα δεν ήταν πολλά, καθώς μόνο «230.000 ευρώ πληρώναμε κάθε μήνα» σε εφορίες και άλλες υποχρεώσεις. Παραδέχτηκε ότι η αποστολή έγινε από την εταιρία της «Εξπερτίζ» (Expertise) και ότι η ίδια υπέγραφε τα διεκπεραιωτικά έγγραφα, αλλά δεν υπάρχει κάτι παράνομο στις συμβάσεις καθώς όπως είπε, «οι ταινίες ήταν δικιές μας». Για τη διαδρομή του χρήματος είπε ότι «λεφτά φυσικά πήγαιναν από το Alter στην Modern Times, αφού είχαν συνεργασία». Σχετικά με τους ελέγχους που έγιναν στην υπόθεση και κατέδειξαν τις παράνομες πράξεις του ζεύγους, υποστήριξε ότι ο ένας ήταν «copy-paste» του προηγούμενου (Καρατάσιου/Κουτσομύτρος). Επίσης, επεσήμανε ότι οι ελεγκτές ήταν αναρμόδιοι να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για την αξία των ταινιών, καθώς δεν είχαν ξανακάνει έλεγχο σε τηλεοπτικό σταθμό. Συγκεκριμένα, είπε ότι «τα βιβλία μου, που από το 1980 είχαν μοσχοπουλήσει, τώρα μου έλεγαν στον επανέλεγχο ότι είναι εικονικά. Δηλαδή έγγραφαν ότι η δουλειά μου ήταν…». Στο θέμα του καναλιού, είπε ότι μεγαλομέτοχος ήταν ο κ. Γιώργος Κουρής από το 2003. Πως με την πώληση των μετοχών του κ. Αθανασούλη, «το 20% το αγόρασαν οι Μοντέρνοι Καιροί και το 20-25% ο Γιώργος Κουρής». Σύμφωνα με την ίδια, η πρώτη καταγγελία, (που καλούσε τις Αρχές να παρέμβουν για να αποκαλυφθούν οι παρανομίες που φτώχαιναν τον σταθμό), ήρθε το 2005 για τη JERONIMO και «πιστεύουμε ότι ήταν ανταγωνιστικό κανάλι». Η ίδια είπε πως ακούστηκε ότι τα ήξεραν δημοσιογράφοι από άλλα κανάλια που μιλούσαν με εφοριακούς. Για την σημερινή της οικονομική κατάσταση, είπε ότι ζει με μία σύνταξη. Όπως είπε, «η “Μοντέρνοι Καιροί”, δεν έχουμε χρήματα ούτε να την πτωχεύσουμε, τη Λύρα την πήραν άλλοι, τα ακίνητά μου βγαίνουν σε πλειστηριασμούς. Από το 2013 έβγαλα σύνταξη. Είμαστε βάρος στα παιδιά μας, που βλέπουν την απαξίωση των γονιών τους». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η απολογία των Κατσογιάννη και Δαμιανίδη, όπου αφού αναφέρθηκαν στην προσωπική τους επαγγελματική πορεία και την ιστορία της Altec, μίλησαν για την περίοδο που ήταν στο Alter, αποκαλύπτοντας τη συμμετοχή τους. Ο κ. Δαμιανίδης παραδέχτηκε ότι ο ίδιος είχε κομβικό ρόλο στη δημιουργία των υπεράκτιων εταιριών. «Μου είπαν για το Alter και ότι το πρόγραμμα δεν πήγαινε καλά και ότι ήθελαν να κόψουν το κόστος. Αυτή ήταν η δουλειά μου. Έδινα αναφορά στον κ. Γιαννίκο. Σε αυτό το πλαίσιο, μείωσης του κόστους, ξεκίνησα να στήνω τις υπεράκτιες εταιρείες. Ξεκίνησα την ίδρυση το Μάρτιο του 2001 και λειτούργησαν έως το 2002. Όμως ο κ. Γιαννίκος είχε άλλη λογική και τις παρόπλισαν. Εγώ ήμουν Μάρτιο με Σεπτέμβριο του 2001».

Οι κατηγορούμενοι Θανάσης Αθανασούλης, Γιώργος Βαλσαμίδης, όπως και οι κύριοι Κατσογιάννης και Δαμιανίδης, κρίθηκαν αθώοι καθώς θεωρήθηκε πως ακολουθουσαν απλώς τις επιλογές του ζευγους Γιαννικου βρέθηκαν αθώοι και απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.