Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Το τέλος του πολέμου κατά του ISIS ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Χρονολόγιο των κυριότερων ηττών της οργάνωσης
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε επισήμως «το τέλος του τριετούς πολέμου» μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα του.


«Οι δυνάμεις μας ελέγχουν πλήρως τα σύνορα Ιράκ-Συρίας και κατά συνέπεια ανακοινώνω το τέλος του πολέμου κατά του Daesh», είπε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο εχθρός μας (...) ήθελε να σκοτώσει τον πολιτισμό μας αλλά κερδίσαμε χάρη στην ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Τους νικήσαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» πρόσθεσε ο Αμπάντι, σε ομιλία του που εκφώνησε στην έναρξη ενός συνεδρίου που οργανώθηκε από την ένωση δημοσιογράφων του Ιράκ.

Το ISIS κατέλαβε σχεδόν το ένα τρίτο του ιρακινού εδάφους το 2014, σε μια κεραυνοβόλα προέλαση, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη του κράτους του Ιράκ.

Με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν τα εδάφη αυτά.

Πλέον οι τζιχαντστές έχουν εκδιωχθεί και από τους τελευταίους θύλακες που είχαν υπό τον έλεγχό τους, στην έρημο, στα σύνορα με τη Συρία. Το «χαλιφάτο» που είχε ανακηρύξει το 2014 ο ηγέτης του ISIS Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έχασε κατά συνέπεια όλα τα εδάφη που είχε κατακτήσει στο Ιράκ και τα περισσότερα από όσα ήλεγχε στη Συρία.

Ακολουθεί λίστα των κυριότερων ηττών του ISIS:

Ιράκ

ΤΙΚΡΙΤ: Οι ιρακινές δυνάμεις, με τη βοήθεια σιιτικών παραστρατιωτικών μονάδων και τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού, ανακατέλαβαν τη σουνιτική πόλη στις 31 Μαρτίου 2015.

ΡΑΜΑΝΤΙ ΚΑΙ ΦΑΛΟΥΤΖΑ: Το Ραμάντι, η πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, μια σουνιτική πόλη που απέχει 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Τον Ιούνιο απελευθερώθηκε και η γειτονική Φαλούτζα, η πρώτη πόλη του Ιράκ που είχε καταληφθεί από το ISIS τον Ιανουάριο του 2014.

ΜΟΣΟΥΛΗ: Οι ιρακινές δυνάμεις, με τη στήριξη των αεροπορικών βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπιμού, εκδίωξαν το ISIS από τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ τον Ιούλιο του 2017, μετά από μάχες που διήρκεσαν εννέα μήνες. Η πόλη αυτή ήταν το σημαντικότερο αστικό προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

ΤΑΛ ΑΦΑΡ: Στις 31 Αυγούστου 2017 ο πρωθυπουργός Αμπάντι ανακοίνωσε την ανακατάληψη του Ταλ Άφαρ, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας για το ISIS, δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω στον δρόμο για τη Συρία. Έτσι ολοκληρώθηκε η ανακατατάληψη της επαρχίας της Νινευής, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη.

ΧΑΟΥΙΤΖΑ: Στις 5 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η απελευθέρωση της Χαουίτζα, του τελευταίου αστικού προπυργίου του ISIS στο Ιράκ, μετά από μια επιχείρηση του ιρακινού στρατού.

ΑΛ ΚΑΪΜ: Το ISIS εκδιώχθηκε από την Αλ Καΐμ και από το μεθοριακό φυλάκιο, κοντά στην κοινότητα αυτή, στις 3 Νοεμβρίου 2017.

ΡΑΟΥΑ: Στις 17 Νοεμβρίου, ο στρατός ανακαταλαμβάνει, μέσα σε λίγες ώρες, την κοινότητα της Ράουα, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ.

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ: Στις 23 Νοεμβρίου οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν την τελευταία επιχείρηση για να εκδιώξουν το ISIS και από την έρημο του Ιράκ.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Στις 9 Δεκεμβρίου 2017 ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοινώνει το τέλος του πολέμου εναντίον του ISIS στο Ιράκ.

 Συρία

ΚΟΜΠΑΝΙ: Η κουρδική πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έγινε το πρώτο σύμβολο του αγώνα κατά του ISIS. Οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2015, μετά από τετράμηνες, σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των Κούρδων οι οποίοι στηρίζονταν από τον διεθνή συνασπισμό, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

ΝΤΑΚΙΜΠ: Το ISIS έχασε την κοινότητα αυτή, κοντά στα τουρκικά σύνορα, τον Οκτώβριο του 2016. Το Ντακίμπ είχε συμβολική σημασία για τους τζιχαντιστές επειδή, σύμφωνα με μια προφητεία, τα στρατεύματα των μουσουλμάνων θα θριαμβεύσουν εκεί απέναντι στους απίστους, δηλαδή τον διεθνή συνασπισμό.

ΠΑΛΜΥΡΑ: Η αρχαία πόλη, στην καρδιά της Συρίας, έπεσε στα χέρια του ISIS τον Μάιο του 2015. Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ την κατέλαβαν τον Μάρτιο του 2016, αλλά την έχασαν έξι μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το καθεστώς και οι σύμμαχοί του την απελευθέρωσαν οριστικά τον Μάρτιο του 2017. Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν πολλούς από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχαν κηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας από την UNESCO.

ΜΑΓΙΑΝΤΙΝ: Στις 14 Οκτωβρίου 2017, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανακατέλαβαν τη Μαγιαντίν, ένα προπύργιο του ISIS στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στα ανατολικά. Στην επαρχία αυτή διεξάγονται ταυτόχρονα δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις: μία από το καθεστώς, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, στη δυτική όχθη του Ευφράτη και η δεύτερη από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό, την ανατολική όχθη.

ΡΑΚΑ: Κούρδοι και Άραβες μαχητές των SDF, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τον Νοέμβριο του 2016 μια επίθεση εναντίον της ”πρωτεύουσας” του ΙΚ στη Συρία. Έφτασαν στην πόλη τον Ιούνιο φέτος και στις 17 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν την απελευθέρωσή της, μετά από καταστροφικές μάχες.

ΝΤΕΪΡ ΕΖΟΡ: Στις 2 Νοεμβρίου 2017 ο συριακός στρατός εκδίωξε το ISIS από το Ντέιρ Εζόρ, την τελευταία μεγάλη πόλη που ήλεγχαν ακόμη οι τζιχαντιστές στη Συρία.

ΜΠΟΥΚΑΜΑΛ: Στις 19 Νοεμβρίου 2017 ο στρατός και οι σύμμαχοί του εκδίωξαν το ΙΚ από την Μπουκάμαλ, στα σύνορα με το Ιράκ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ISIS ελέγχει ακόμη το 8% της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και έχει επίσης παρουσία στις επαρχίες Χάμα και Χομς και στον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιάρμουκ, στη Δαμασκό.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.