Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Το παραδοσιακό σουβλατζίδικο που δε διαθέτει γύρο και δε βάζει τζατζίκι

Το τυλιχτό σουβλάκι που λάτρευε ο Μάνος Κατράκης
Ο 30χρονος τότε Λευτέρης, το 1953, πήρε το παιδικό καροτσάκι του, τότε 3χρονου, γιου του, έβαλε μέσα σε ένα κουβούκλιο μια παγοκολόνα για να διατηρεί το κρέας, τη ντομάτα και το κρεμμύδι, έβαλε από πάνω μια ψησταριά που είχε φτιάξει ο ίδιος και βγήκε να πουλήσει στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.


Τρία χρόνια αργότερα το 1956, το σουβλάκι του ήταν τόσο δημοφιλές που κατάφερε να αποκτήσει το δικό του «σπίτι» στην Ομήρου, κερδίζοντας, με την πάροδο του χρόνου, το προσωνύμιο ο «πρύτανης» του σουβλακιού.

Η τρίτη γενιά «Λευτέρης», τα τέσσερα εγγόνια, άνοιξαν το μαγαζί στην κεντρική πλατεία της Νέα Σμύρνης, στην οδό Ειρήνης 2 τον περασμένο Μάρτιο. Ούτε για μία στιγμή δεν σκέφτηκαν να αλλάξουν την παραδοσιακή συνταγή που αν και απλή είναι δοκιμασμένη.
Αρχές της δεκαετίας του '50 ο Λευτέρης Τσαϊρίδης συναντάει έναν Αρμένη, που του εκμυστηρεύτηκε ένα μυστικό για να ταΐσει την οικογένειά του. Και, κάπως έτσι, του έδειξε πώς να φτιάχνει σουβλάκι.
 Το τυλιχτό σουβλάκι δεν περιέχει μέσα τζατζίκι, σως, κλπ όπως θέλει η μοντέρνα σχολή. Ακόμη κι αν το παραγγείλεις με καλαμάκι, μπιφτέκι, κεμπάπ ή λουκάνικο, ο Λευτέρης ο εγγονός, θα στο φτιάξει με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο. Μόνο έτσι επιτρέπει στο καλά ψημένο και εξαιρετικής ποιότητας κρέας να αναδείξει τη γεύση του κι αυτό είναι το ζητούμενο για τους ιδιοκτήτες του.

Το «καύχημα» του καταστήματος δεν είναι άλλο από την περιβόητη πίτα, η οποία είναι από τότε φρέσκια και αλάδωτη. Με ευλάβεια εδώ και δεκαετίες ψήνεται μαζί με το ίδιο το κρέας, πάντα στα κάρβουνα, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και σύμφωνα με τη συνταγή του παππού Λευτέρη,

Η μόδα που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και η εξέλιξη του τυλιχτού με τις διάφορες προσθήκες δεν δείχνει να ενδιαφέρει την οικογένεια Τσαϊρίδη, που επιμένει πεισματικά στην πατροπαράδοτη συνταγή: χοιρινό καλαμάκι, μπιφτέκι, λουκάνικο ή κοτόπουλο με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό συν μπέικον και πιπεριά για όσους προτιμούν το κοτόπουλο.

«Με το τζατζίκι κρύβουμε μυρωδιές και γεύσεις κρέατος. Φτιάχνουμε το παραδοσιακό σουβλάκι, είναι το ίδιο από το 1953 που ξεκίνησε ο παππούς μου. Δεν υπήρχε τζατζίκι τότε. Η πίτα είναι αλάδωτη και η ντομάτα και το κρεμμύδι ψήνεται μαζί με την πίτα και το κρέας στην ψησταριά» μας λέει ο εγγονός Λευτέρης. Γύρο ή ντονέρ δεν βρίσκεις εδώ ούτε κατά διάνοια.


Τον ρωτάμε πώς αντιδρούν οι πελάτες: «Όσοι μπαίνουν σε ένα σουβλατζίδικο νομίζουν ότι το παραδοσιακό σουβλάκι είναι με τζατζίκι. Έχουμε πάρα πολλούς πελάτες, που είναι γέννημα θρέμμα Νέα Σμύρνη κι έρχονται και με τα εγγόνια τους. Αυτοί ξέρουν ότι εμείς δεν βάζουμε τζατζίκι. Υπάρχουν βέβαια και οι περαστικοί. Κάποιους μπορεί να τους χαλάσει και κάποιους όχι».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.