Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

«Μέδουσα»: Ένας νεκρός, πολλές καταστροφές – Νέο κύμα τις επόμενες ώρες

Ένας νεκρός και πολλές καταστροφές από το φαινόμενο "Μέδουσα" που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας (Εικόνες & Βίντεο)
Κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας ένας άνθρωπος 48 ετών έχασε τη ζωή του στην Αμφιλοχία όταν τον χτύπησε κεραυνός.


Από το βράδυ της Κυριακής είχαν χαθεί τα ίχνη του και τελικά ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στην Τ.Κ. Μέγα Κάμπου του δήμου Αμφιλοχίας.

Στη σορό του 48χρονου θα διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Σκηνικό που παραπέμπει σε… χειμώνα έχει στηθεί από χθες σε ολόκληρη τη χώρα, που μετά τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές καταιγίδες και «βροχή» προβλημάτων.

Το κύμα κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Μέδουσα» που σαρώνει σχεδόν το σύνολο της επικράτειας έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Το Μέτσοβο στα... λευκά από το χαλάζι

Δυνατό μπουρίνι συνοδευόμενο από χαλαζόπτωση σημειώθηκε στο Μέτσοβο, όπου δεν έμεινε τίποτα όρθιο.

Οι δρόμοι ντύθηκαν στα λευκά από το χαλάζι που έπεφτε σε μέγεθος καρυδιού, με τις ζημιές στα αμπέλια και σε κάθε είδους καλλιέργεια να είναι ανυπολόγιστες. Σφοδρή βροχή έπληξε τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, τμήμα της περιοχής του Ζαγορίου και της Λάκκας Σουλίου.



Στην Αχαΐα άνοιξαν οι ουρανοί, αφού και εκεί το «έστρωσε» από το χαλάζι σε ορισμένα σημεία.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν στην κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Πύργου – Πατρών, η οποία μάλιστα έκλεισε για αρκετές ώρες το απόγευμα στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας (ρεύμα προς Πάτρα), λόγω των ακραίων φαινομένων που προκάλεσαν μεγάλη ολισθηρότητα και χαμηλή ορατότητα για τους οδηγούς.

Οι ισχυροί άνεμοι, που έπνεαν στην Πάτρα, «χτύπησαν» τις εγκαταστάσεις του κλειστού κολυμβητηρίου «Πεπανός»,  με αποτέλεσμα να αποκολληθεί μία μεγάλη σιδερένια κατασκευή με τζάμια και να πέσει κάτω.

Εκείνη την ώρα, μάλιστα, βρισκόταν σε εξέλιξη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης, με τους αθλητές και τις οικογένειες τους να μην πιστεύουν στα μάτια τους.

Από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί, μιας και η τζαμαρία έπεσε προς τα έξω κι όχι στο εσωτερικό του κλειστού κολυμβητηρίου. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε ούτε κάποιος άνθρωπος εκτός του κλειστού κολυμβητηρίου, ενώ δύο αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στο σημείο υπέστησαν ζημιές.



Βάρκες βγήκαν στη στεριά στο Ρίο

Αναστάτωση αλλά και ζημιές προκάλεσε η «Μέδουσα», το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, στο Ρίο. 

Οι άνεμοι έκοψαν τους κάβους από του φεριμπότ και έτσι μέσα στην καταιγίδα στήθηκε επιχείρηση για να δεθούν και πάλι και να σταματήσουν τα πλοία να κινούνται ακυβέρνητα στο Ρίο. 


Αποτέλεσμα των κομμένων κάβων ήταν να υποστρούν ζημιές βάρκες και φουσκωτά που ήταν δεμένα κοντά.



Κατολισθήσεις στη Χαλανδρίτσα
Προβλήματα υπήρξαν και στο επαρχιακό δίκτυο στην περιοχή της Χαλανδρίτσας όπου λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Πυροσβεστική Υπηρεσία αστυνομία και πολιτικός σχεδιασμός εκτάκτου ανάγκης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Χαλάζι και κατολισθήσεις στα Καλάβρυτα
Η ισχυρή χαλαζόπτωση και οι κατολισθήσεις που προκάλεσαν η κακοκαιρία δημιούργησα προβλήματα σε πολλά σημεία του δρόμου. Οι οδηγοί που κινούνταν στην επαρχιακή οδό έπρεπε να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας.



Ανοιξαν οι ουρανοί στη Λάρισα
Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε το απόγευμα της Κυριακής και την πόλη της Λάρισας. Η νεροποντή συνοδεύτηκε από αστραπές και κεραυνούς.

Η βροχόπτωση δημιούργησε προβλήματα σε δρόμους της πόλης οι οποίοι έχουν γίνει αδιάβατοι.
Εν τω μεταξύ, υπήρξαν κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας για πλημμυρισμένα υπόγεια, κυρίως από φρεάτια.

Μάλιστα, υπήρξαν διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας λόγω κεραυνών, ενώ στα παράλια του δήμου Αγιάς σημειώθηκαν και κάποιες βραχοπτώσεις κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Τρίκαλα: Σε ετοιμότητα 10 μηχανήματα της περιφέρειας

Δέκα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων βρίσκονταν σε εγρήγορση για να εντοπίσουν τα όχι μέχρι τώρα έντονα προβλήματα καταπτώσεων που σημειώθηκαν στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων, από τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις.

Μπουρίνι στο Αγρίνιο
Στο Αγρίνιο και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με το agrinioreport, υπήρξε έντονη βροχόπτωση για περίπου 30 λεπτά, η οποία σε ορισμένες περιοχές συνοδεύτηκε από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Από την βροχόπτωση πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών με την Πυροσβεστική να προχωρά σε απαντλήσεις υδάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταιγίδες προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο πλήρης εικόνα θα υπάρξει μετά τις πρώτες καταγραφές.

Προβλήματα σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πτολεμαϊδα

Η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη προκάλεσε κάποια προβλήματα.

Ύδατα συσσωρεύτηκαν σε γήπεδο της περιοχής Τριανδρίας με το νερό στη συνέχεια να πλημμυρίζει τμήμα του οδοστρώματος.

Σε περιοχές των Σερρών, όπως το Χριστός αλλά και η Αναγέννηση, τα προβλήματα ήταν πολύ έντονα με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε λίμνη αυλές σπιτιών, δρόμοι και χωράφια και να προκαλούνται μεγάλες ζημιές.

Στην Πτολεμαΐδα το φως της ημέρας αποκάλυψε τις καταστροφές που άφησε πίσω της η έντονη βροχή του Σαββάτου με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και πολλά υπόγεια να έχουν πλημμυρίσει. Παράλληλα σημειώθηκαν και πολλές πτώσεις δέντρων.

Χιόνια στον Όλυμπο

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η πρόβλεψη του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου για χιονόνερο ή ακόμη και… χιόνια στον Όλυμπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η θερμοκρασία στην υψηλότερη κορυφή του βουνού, το Μύτικα, θα φλερτάρει με το μηδέν!


Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να πέσουν νιφάδες χιονιού στα μέσα Ιουλίου, κάτι που θα αποτελέσει φαινόμενο πρωτοφανές για τη χώρα μας εφόσον επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εκτίμηση.




Υπόγεια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ δέντρα έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους. Η πυροσβεστική δέχθηκε κατά τις βραδινές ώρες 42 κλήσεις για άντληση υδάτων και τέσσερις κλήσεις για κοπές δέντρων.

Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Τις καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύουν ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας που θα θυμίζει Οκτώβριο ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να μπει σε ύφεση από το πρωί της Τρίτης.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τόνιζε στην πρόβλεψή του το northmeteo πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια για την εποχή και το γεωγραφικό πλάτος της χώρας, κακοκαιρία, η οποία πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας.


Το northmeteo δημοσιεύει μάλιστα και ένα χάρτη που απεικονίζει το πού θα εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.


Περιοχές με Κόκκινο χρώμα
Ανατολική Θεσσαλία-Σποράδες, ανατολική κυρίως Εύβοια, ακτές Θερμαϊκού και νότια Χαλκιδική. Στις περιοχές αυτές οι βροχές που θα ξεκινήσουν από Κυριακή μεσημέρι  και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ.

Όπως προαναφέρθηκε θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και διάρκεια, ενώ προειδοποιεί για επικίνδυνα φαινόμενα σημειώνοντας ότι «θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκληθούν προβλήματα».

Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από την Τρίτη τα ξημερώματα.

Περιοχές με κίτρινο χρώμα
Σε αυτά τα τμήματα, οι βροχές θα έχουν διάρκεια και ένταση, με αυξημένη την πιθανότητα να προκληθούν –κυρίως μικρής κλίμακας- πλημμυρικά επεισόδια.

Περιοχές με πράσινο χρώμα
Εδώ, οι βροχές ή και οι καταιγίδες, θα είναι πολύ πιο τοπικές και δεν αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα σε γενικές γραμμές.

Θα βρέξει ξανά την Τρίτη στην Αττική

Μπορεί προς το απόγευμα της Δευτέρας ο καιρός να βελτιωθεί στην Αττική λόγω του ότι θα σταματήσουν οι βροχές και οι καταιγίδες, αλλά από το πρωί της Τρίτης μέχρι και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα εκδηλωθούν πάλι τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως, χωρίς ωστόσο να προβληματίσουν.

Βελτίωση από την Τρίτη το απόγευμα


Από την Τρίτη το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί σχεδόν παντού και η αναπάντεχη αυτή κακοκαιρία στην καρδιά του καλοκαιριού θα αποτελεί παρελθόν. Μόνο σε κάποιες περιοχές της βόρειας Κρήτης θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές οι οποίες όμως την Τετάρτη σταδιακά θα σταματήσουν.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.