Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΔΝΤ: Αν είχατε Μακρόν αντί για Τσίπρα θα μπαίναμε στο πρόγραμμα



Η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αποτελεί ένα εκ των κωλυμάτων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Ταμείου.

Η πηγή, που γνωρίζει τις συνομιλίες, αλλά δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του, δήλωσε στο CNBC: «Αν είχαμε έναν Ελληνα Μακρόν θα συμμετείχαμε στο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή», αναφερόμενος στο ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος εστιάζει στις ευρείες μεταρρυθμίσεις της γαλλικής οικονομίας, αφήνοντας αιχμές για την ικανότητα του Ελληνα πρωθυπουργού να κάνει το ίδιο.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμά ότι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές θα φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες σε συμφωνία για το χρέος είναι η επερχόμενη λήξη της προθεσμίας για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας μας. Μάλιστα, επισημαίνει πως στόχος του Ταμείου είναι η επίτευξη συμφωνίας ως τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία που θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Εχουμε… δρόμο

Αν και η πηγή από τον διεθνή οργανισμό εκφράζει αισιοδοξία ότι τελικώς θα υπάρξει συμφωνία, αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να αποτελεί «οικονομικό πονοκέφαλο για την ευρωζώνη». «Ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να φτιαχτεί η Ελλάδα», δήλωσε.

Το δημοσίευμα του CNBC επισημαίνει πως το ΔΝΤ μετείχε ανεπισήμως στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως το Ταμείο χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την επιστροφή της χώρας στην οικονομική ανάπτυξη.

«Μια διάσωση ακόμη;» διερωτάται η αρθρογράφος Σίλβια Αμάρο, υποστηρίζοντας πως πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική αρωγή στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο τρίτο Μνημόνιο από το 2010. Αλλωστε, το εργασιακό και το δημογραφικό, δύο καίρια ζητήματα, δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη. Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστηρίζει πως ως οικονομολόγος θα συμφωνούσε με αυτή την τοποθέτηση, όμως ως άνθρωπος του Ταμείου δεν μπορεί να το συμμεριστεί. «Το συμβούλιο θα έλεγε, πάρτε τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να μην έχουμε πρόγραμμα στο μέλλον», δήλωσε.

Παρέμβαση Γιούνκερ

Παρέμβαση υπέρ της χώρας μας σε μια κρίσιμη περίοδο, μετά την αποτυχία του Εurogroup της περασμένης Δευτέρας να καταλήξει σε μια συνολική απόφαση, έκανε χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την Ταορμίνα της Σικελίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της ομάδας των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, αφού επισήμανε ότι αυτή τη φορά και σε αντίθεση με τις προηγούμενες (συνόδους) δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που συζητούσαμε για αυτήν, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να σεβόμαστε το έθνος αυτό».

Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση γιατί δεν προκλήθηκε από ερώτηση δημοσιογράφου, αλλά την έκανε στην εισαγωγική ομιλία του για τις εργασίες της συνόδου. Είναι προφανές ότι ο κ. Γιούνκερ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, διαφορετικά δεν θα αναφερόταν σε ένα θέμα που δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου G7.

Στη βελγική πρωτεύουσα η παρέμβαση ήταν αναμενόμενη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας και το αδιέξοδο που καταγράφηκε στο Εurogroup.

Παρακολουθεί

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που γίνονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έμεινε μέχρι αργά το βράδυ στο γραφείο του και ενημερωνόταν για την εξέλιξη της συζήτησης στο Εurogroup.

Η Κομισιόν δεν έχει αποφασιστικό λόγο στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, γιατί αφορά τους δανειστές, τα κράτη μέλη, ωστόσο τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί προσπαθούν να επηρεάσουν τονίζοντας συνεχώς την ανάγκη να υπάρξει συνολική απόφαση ώστε η χώρα να βγει από την επταετή κρίση.

Στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι ο κ. Γιούνκερ όσο πλησιάζει το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα συνεχίσει να στέλνει μηνύματα με δημόσιες δηλώσεις του, ενώ παρασκηνιακά θα επιδιώξει να πείσει τους εταίρους για την ανάγκη συνολικής απόφασης, η οποία θα περιλαμβάνει και το χρέος.



Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.