Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ασφαλιστικός κλάδος: Η πώληση της Εθνικής αλλάζει το χάρτη

Ριζική αλλαγή τοπίου στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο φέρνει η δρομολογούμενη πώληση της Εθνικής. 

Τα σενάρια για τους υποψήφιους διεκδικητές και οι εκκρεμότητες για κλείσιμο του deal.
Οι επιδόσεις της εταιρείας, τα οφέλη για τη μητρική τράπεζα και οι αντιδράσεις.

Η εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής άναψε για τα καλά τα αίματα στον κλάδο, καθώς μέσα σε λίγους μήνες, όταν -όπως αναμένεται- θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία:

• Θα μιλάμε για έναν ουσιαστικά «αφελληνισμένο» κλάδο ζωής, αφού οι περισσότεροι «γηγενείς παίκτες» είτε πέρασαν φέτος σε «ξένα χέρια» (βλέπε Eurolife στην καναδική Fairfax και ΑΤΕ Ασφαλιστική στη γερμανική Ergo) είτε αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους (International Life). Έτσι, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου ζωής θα καταστεί η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, Ευρωπαϊκή Πίστη, με μερίδιο αγοράς 2,5% το 2015 (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Πάνω από το 50% των εργασιών του κλάδου ζημιών θα περάσει σε εταιρείες που θα ελέγχονται από μετόχους του εξωτερικού, με μεγαλύτερη ελληνικών συμφερόντων εταιρεία να παραμένει και πάλι η Ευρωπαϊκή Πίστη (μερίδιο 6,8%).

• Θα αλλάξουν πιθανότατα οι ηγέτιδες δυνάμεις τόσο στον κλάδο ζωής, όσο και στις γενικές ασφαλίσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (βλέπε παλαιότερα δημοσιεύματα του Euro2day.gr) η γερμανική Allianz φέρεται να έχει κατά καιρούς εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και τώρα που το θέμα μπαίνει στην τελική του ευθεία, θα κληθεί να εκδηλώσει τις τελικές της προθέσεις. Αν τελικά η Allianz αποκτήσει την Εθνική, τότε θα σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση τόσο στις ζωικές, όσο και στις γενικές ασφαλίσεις (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενων πινάκων).

Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες ξένες ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ρωτηθεί σχετικά (πχ NN Hellas, Interamerican, Groupama) ούτε έχουν επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και έχουν διαψεύσει ενδεχόμενο ενδιαφέρον τους για την απόκτηση της Εθνικής.

Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς δεν θα εκπλαγούν αν τελικά στη μάχη της διεκδίκησης μπει και η NN Hellas(πρώτη σε μερίδια αγοράς στον κλάδο ζωής, αλλά χωρίς παρουσία στις γενικές ασφαλίσεις), το συμβόλαιο συνεργασίας της οποίας με την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -4,00% στον τομέα του bancassurance λήγει μέσα στο 2017.

Σε κάθε περίπτωση, η NN Hellas έχει εστιάσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή της στο μέτωπο του bancassurance (δεν είναι τυχαίο πως επέλεξε για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου την προερχόμενη από τον τραπεζικό κλάδο κα Μαριάννα Πολιτοπούλου), αλλά το πιθανότερο είναι πως πρώτη της επιλογή θα είναι η ανανέωση της συνεργασίας της με την Πειραιώς, παρά η εξαγορά της Εθνικής.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής γίνεται με βασικό γνώμονα την ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας της μητρικής Εθνικής Τράπεζας και είναι επιβεβλημένη από τους «θεσμούς». Επιπλέον, η Τράπεζα θα εισπράττει σε ετήσια βάση προμήθειες έναντι των ασφαλιστικών εργασιών που θα προσφέρει στην ασφαλιστική εταιρεία.

Η Εθνική Ασφαλιστική έκλεισε το 2015 με ίδια κεφάλαια 693,6 εκατ. ευρώ (το ποσό αυτό εκτιμάται πως θα έχει αυξηθεί έως σήμερα λόγω του κερδοφόρου αποτελέσματος που έχει μεσολαβήσει), με προ φόρων κέρδη 78,2 εκατ. ευρώ, έναντι 105,4 εκατ. ευρώ το 2014 και με καθαρά κέρδη 99,3 εκατ. ευρώ (έναντι 76,1 εκατ. το 2014).

Πέρα από την εντός Ελλάδας δραστηριότητά της, διαθέτει θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία και Κύπρο που έκλεισαν το 2015 με κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Πάντως, ορισμένοι κύκλοι που πρόσκεινται στην εταιρεία εκτιμούν πως θα ήταν προτιμότερο να μην πουληθεί -τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίοδο- η Εθνική Ασφαλιστική, καθώς έχει μπει σε μια ιδιαίτερα κερδοφόρο πορεία και δραστηριοποιείται σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο.
Η διαδικασία πώλησης και οι εκκρεμότητες

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Εθνική δεσμεύεται να πωλήσει τουλάχιστον το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πρόκειται για σκληρότερη πρόβλεψη, σε σχέση με αυτή που προέβλεπε το πλάνο αναδιάρθρωσης του 2013, καθώς μεσολάβησε νέα λήψη κρατικής ενίσχυσης.

Παρ ότι η Εθνική δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια αναθεώρησης του προς πώληση ποσοστού (σ.σ επιδιώκει τη διατήρηση πακέτου της τάξης του 40%), η – προηγούμενη- διοίκησή της προχώρησε, ως υποχρεούται, στην έναρξη της διαδικασίας, με την πρόσληψη συμβούλων πώλησης.

Οι σύμβουλοι καλούνται να συμβάλουν στην προετοιμασία του εγχειρήματος. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνταχθεί νέο business plan για την Εθνική Ασφαλιστική, να ολοκληρωθεί αναλογιστική μελέτη, να προχωρήσει η απλοποίηση του οργανογράμματος και η περαιτέρω μείωση προσωπικού, μέσω του επικείμενου προγράμματος εθελουσίας.

Επιπρόσθετα, θεωρείται βέβαιο ότι η Εθνική θα «προικίσει» την απόπειρα πώλησης της μεγαλύτερης θυγατρικής της, με πολυετή σύμβαση τραπεζοασφαλιστικών εργασιών, που θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέλγητρα στο εγχείρημα προσέλκυσης ισχυρού ενδιαφέροντος από ξένους ασφαλιστικούς ομίλους.

Ενώ, το αρχικό χρονοδιάγραμμα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο η διερεύνηση ενδιαφέροντος να ξεκινήσει πριν τα τέλη του έτους, οι αλλαγές στη διοίκηση της τράπεζας καθιστούν δύσκολα επιτεύξιμο τον παραπάνω στόχο.

Άλλωστε, η Εθνική διαθέτει επαρκή χρόνο, ως το τέλος του 2017 για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή, εφόσον προκύψει ενδιαφέρον που να την ικανοποιεί.

Ανάμεσα στις εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν είναι η περαιτέρω μεταστροφή του επενδυτικού χαρτοφυλακίου το οποίο στο τέλος του 2015 περιλάμβανε ομόλογα και έντοκα ελληνικού Δημοσίου ύψους 587 εκατ. Ευρώ επί συνόλου ομολογιακού χαρτοφυλακίου 1,45 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.