Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Νέα εμπλοκή στο ΣτΕ με τις τηλεοπτικές άδειες

Σε φορτισμένο κλίμα η νέα διάσκεψη ΣτΕ
Φορτίζεται το κλίμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενόψει της σημερινής, τρίτης κατά σειράν, διάσκεψης του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο δρομολογήθηκαν όλες οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες.

Η πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης εις βάρος αντιπροέδρου του δικαστηρίου, εγνωσμένου κύρους, που μετέχει της Ολομέλειας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, προκάλεσε αίσθηση. Η έρευνα αφορά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν προ ημερών σχετικά με θέματα της προσωπικής ζωής του ελεγχόμενου δικαστικού λειτουργού, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν γνωστά στο δικαστήριο από καιρό, χωρίς να έχουν όμως προκαλέσει παρέμβαση εκ μέρους του προέδρου του ή άλλου αρμοδίου παράγοντα.

Και ενώ η πειθαρχική έρευνα εκτιμάται ότι θα ρίξει βαριά σκιά στη σημερινή διάσκεψη της Ολομέλειας, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, ένα ακόμη απρόσμενο γεγονός προκαλεί πονοκέφαλο στο ΣτΕ, ενώ δεν αποκλείεται και τα δύο μαζί να οδηγήσουν τη διάσκεψη, υπό προϋποθέσεις, σε ματαίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο σύμβουλος της Επικρατείας Αριστόβουλος Βώρος, που μετέχει της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, μετήχθη αιφνιδίως στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται στην εντατική με έμφραγμα.

Το γεγονός αυτό, με δεδομένο πως δύο μόνον αναπληρωτές έχουν οριστεί για τη συγκεκριμένη Ολομέλεια, δημιουργεί προβληματισμό μέσα στο δικαστήριο, καθώς, αν εξαντληθούν, είτε με την πειθαρχική καταδίκη του ελεγχόμενου δικαστικού είτε με άλλο κώλυμα εκ μέρους μέλους του δικαστηρίου, τότε η διάσκεψη θα ματαιωθεί οριστικά και η υπόθεση θα ξαναδικαστεί από την αρχή. Δηλαδή, οι προσφυγές θα πρέπει εκ νέου να εκδικαστούν στην Ολομέλεια με άλλη σύνθεση.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα έχει οριστεί η τρίτη διάσκεψη της Ολομέλειας για τον επίμαχο νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, πριν από τη νέα διάσκεψη του ΣτΕ, με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό το γεγονός της πειθαρχικής έρευνας εις βάρος του αντιπροέδρου του ΣτΕ.

«Ως υπουργός Δικαιοσύνης», αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος, «έχω ήδη προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, σε ενέργειες που οδηγούν στη διερεύνηση των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Σεβόμενος την επιταγή της μυστικότητας των ερευνών και το τεκμήριο της αθωότητας, δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες». Και προσθέτει: «Ωστόσο, καλώ όλους όσοι με δηλώσεις, αποκαλύψεις και λοιπές παρεμβάσεις επιχειρούν να επηρεάσουν το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

Πάντως, τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν και την υπουργική παρέμβαση είχαν κάνει την εμφάνισή τους την περασμένη εβδομάδα, ενόψει, τότε, της δεύτερης διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Παρασκευής, το θέμα των δημοσιευμάτων τέθηκε στην Ολομέλεια, πολλοί δικαστές τα ενέταξαν σε μεθόδους εκβιασμού μελών του δικαστηρίου και αντέδρασαν.

Δικαστικές πηγές, ωστόσο, δεν απέκλειαν και κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης της Ολομέλειας το θέμα των δημοσιευμάτων αυτών, αλλά και η κλιμάκωσή τους να αποτελέσουν νέα εστία εντάσεων και αντεγκλήσεων, καθώς πλέον έχουν λάβει τον χαρακτήρα πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του ελεγχόμενου, πλέον, αντιπροέδρου. Ετσι, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η διάσκεψη να μην ολοκληρωθεί σήμερα ή τελικώς να ματαιωθεί στο μέλλον οριστικά.

πηγη Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.