Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

11 Οκτομβριου Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού σήμερα.
Σύσσωμο το ελληνικό facebook θυμάται -και καλώς- την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, που έχει οριστεί να γιορτάζεται την ενδέκατη ημέρα του Οκτώβρη.

Κι όμως, υπάρχουν εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο που δεν έχουν γιορτάσει ούτε μια ώρα της ζωής τους. Μάλιστα, η μάστιγα της παιδικής εργασίας πλήττει τα κορίτσια ακόμη περισσότερο από ό, τι τα αγόρια. Ο λόγος για ηλικίες 5 με 14 ετών.

Αργότερα, τα κορίτσια τα βιάζουν, κόβουν τις κλειτορίδες τους, τα κλειδώνουν πίσω από πόρτες και κάτω από μπούρκες. Μεγαλώνουν, πολλές φορές, ολομόναχες τα παιδιά που έσπειραν στις κοιλιές τους οι άντρες. Τα εμπορεύονται, τα πουλάνε, τα κλειδώνουν σε σκοτεινά δωμάτια, τα ναρκώνουν, τα πονούν. Τα κορίτσια γίνονται σταδιακά γυναίκες που δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, που νιώθουν πιέσεις από την κοινωνία, τη θρησκεία, τους θεσμούς της οικογένειας και της μητρότητας. Που τους φέρονται σαν αντικείμενα, σα σκουπίδια.

Πολλές από αυτές, είναι και κάτοικοι της Δύσης. Και ακόμα και αν δεν έχουν μελανιασμένα πρόσωπα, πολλές από αυτές, περισσότερες από όσες νομίζουμε, έχουν μελανιές στις ψυχές τους.

Οι γυναίκες, που δεν ξεκινούν ποτέ στην ιστορία κανένα πόλεμο, οι γυναίκες που φέρουν τη νέα ζωή, χρειάζεται οπωσδήποτε να έχουν υπάρξει κορίτσια: να πηγαίνουν στο σχολείο, να παίζουν με ό, τι παιχνίδια θέλουν και όποιου χρώματος θέλουν -όχι μόνο ροζ-, να απολαμβάνουν τον ύπνο, το φαγητό, τη θαλπωρή, τη δικαιοσύνη. Να ακούν ότι είναι και έξυπνα, εκτός από όμορφα, να μάθουν να σέβονται τους εαυτούς τους, μέσω του σεβασμού που θα έχουν λάβει από το περιβάλλον τους.

Οι γυναίκες δεν γεννήθηκαν σκλάβες, ούτε εργάτριες-υπηρέτριες των αντρών, οι γυναίκες δεν είναι προϊόντα, είναι άνθρωποι, οι γυναίκες είναι μάνες, αδερφές, κόρες, εργαζόμενες, πολίτες του κόσμου. Οι γυναίκες δεν είναι πιο χαζές από τους άνδρες, ούτε λιγότερο αποτελεσματικές. Οι γυναίκες μπορούν να πληρώσουν και μόνες το ποτό τους, μπορούν να αρνηθούν να κάνουν σεξ αν δεν θέλουν, μπορούν να ζουν μόνες, μπορούν να είναι ανύπαντρες, μπορούν να προτιμούν τους νεότερους άνδρες ή τις νεότερες γυναίκες

Οι γυναίκες μπορούν να είναι λεσβίες, εργασιομανείς, ασέξουαλ, άβαφες κάθε μέρα, μια ζωή, μπορούν να είναι χοντρές και καπνίστριες, και, ναι, μπορούν και να βρίζουν, αν χρειαστεί. Οι γυναίκες μπορούν να φροντίσουν τον σύντροφό τους και τα παιδιά τους -αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να αφιερώσουν ολόκληρη τη ζωή τους σε αυτό.

Δεν θα ήθελα να πω χρόνια πολλά σε κανένα κορίτσι σήμερα, αλλά θα ήθελα να απευθύνω στα «αγόρια» αυτού του κόσμου που νιώθουν ότι τους ανήκει, ότι αξίζει να βάλουν το λιθαράκι τους ώστε κάθε μέρα στη ζωή μιας γυναίκας να είναι γιορτή.

Αγαπήστε μας. Υπάρχετε χάρη σε εμάς. There would be nothing without a woman or a girl…


Ακολουθεί αναλυτικά η έκθεση της UNICEF, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού:
Η έκθεση με θέμα «Αξιοποιώντας τη δύναμη των δεδομένων για τα κορίτσια: Απολογισμός με το βλέμμα στραμμένο προς το 2030» περιλαμβάνει τις πρώτες παγκόσμιες εκτιμήσεις για τον χρόνο που δαπανούν τα κορίτσια κάνοντας δουλειές του σπιτιού, όπως το μαγείρεμα, η καθαριότητα, η φροντίδα για μέλη της οικογένειας και η μεταφορά νερού και καυσόξυλων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η δυσανάλογη επιβάρυνση με οικιακές εργασίες αρχίζει νωρίς, με τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 5 και 9 ετών να δαπανούν 30% περισσότερο χρόνο, ή 40 εκατομμύρια περισσότερες ώρες την ημέρα στις δουλειές του σπιτιού, σε σχέση με τα αγόρια της ηλικίας τους. Οι αριθμοί αυξάνονται καθώς τα κορίτσια μεγαλώνουν, με τις ηλικίες 10 έως 14 ετών να δαπανούν 50% περισσότερο χρόνο, ή 120 εκατομμύρια περισσότερες ώρες κάθε μέρα.


«Το φορτίο της μη αμειβομένης οικιακής εργασίας αρχίζει στην πρώιμη παιδική ηλικία και εντείνεται, καθώς τα κορίτσια φτάνουν στην εφηβεία», δήλωσε η Κύρια Σύμβουλος Φύλων της UNICEFAnjuMalhotra. «Ως αποτέλεσμα, τα κορίτσια θυσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για να μάθουν, να αναπτυχθούν και απλά να χαρούν την παιδική τους ηλικία. Αυτή η άνιση κατανομή της εργασίας μεταξύ των παιδιών διαιωνίζει επίσης τα στερεότυπα των φύλων και τη διπλή επιβάρυνση για τις γυναίκες και τα κορίτσια από γενιά σε γενιά.»
Η έκθεση επισημαίνει ότι η εργασία των κοριτσιών είναι λιγότερο ορατή και συχνά υποτιμημένη. Πολύ συχνά, ευθύνες ενηλίκων, όπως η φροντίδα για μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων παιδιών, επιβάλλονται στα κορίτσια. Ο χρόνος που δαπανάται σε οικιακές εργασίες περιορίζει το χρόνο ενός κοριτσιού για να παίξει, να συναναστραφεί με φίλους, να μελετήσει και να είναι παιδί. Σε ορισμένες χώρες, η μεταφορά καυσόξυλων και νερού θέτει τα κορίτσια σε κίνδυνο σεξουαλικής βίας.
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι:
Τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών στη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική δαπανούν σχεδόν διπλάσιο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού σε σύγκριση με τα αγόρια.
Οι χώρες όπου τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών έχουν την πιο δυσανάλογη επιβάρυνση από τις δουλειές του σπιτιού σε σύγκριση με τα αγόρια είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η Υεμένη και η Σομαλία.
Τα κορίτσια 10 έως 14 ετών στη Σομαλία δαπανούν τον περισσότερο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού συνολικά: 26 ώρες κάθε εβδομάδα.
«Η ποσοτικοποίηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για την ισότητα των φύλων και την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα 1,1 δισεκατομμύρια κορίτσια σε όλο κόσμο», δήλωσε ο Επικεφαλής Δεδομένων και Ανάλυσης της UNICEF AttilaHancioglu.
Η έκθεση σημειώνει ότι τα στοιχεία για τα δύο τρίτα των 44 δεικτών που σχετίζονται με τα κορίτσια, των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ) - τον παγκόσμιο οδικό χάρτη για τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση ευημερίας για όλους - είναι είτε περιορισμένα ή ανεπαρκή. Εκτός από τις δουλειές του σπιτιού, η έκθεση παρουσιάζει στοιχεία για θέματα που αντιμετωπίζονται από τους ΣΒΑ συμπεριλαμβανομένης της βίας, των γάμων σε παιδική ηλικία, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και την εκπαίδευση. Η επίτευξη των ΣΒΑ που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα και η ενδυνάμωση των κοριτσιών με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τους πόρους που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, δεν είναι μόνο καλό για τα κορίτσια, αλλά μπορεί να οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη, την προώθηση της ειρήνης και τη μείωση της φτώχειας.

jimys stasinopoylos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.