Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει το καρπούζι για την υγεία μας έχουν αναγνωρισθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Ωστόσο το καρπούζι δεν παύει από του να μας εντυπωσιάζει δεδομένου ότι νέες ανακαλύψεις δείχνουν ότι έχει περισσότερα ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία να μας προσφέρει από όσα ήδη γνωρίζουμε.
Τα φυτοχημικά στοιχεία που περιέχει το καρπούζι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το λυκοπένιο, τη βήτα-καροτίνη και την κιτρουλίνη. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο καρπούζι και άλλα φρούτα ή λαχανικά, ενεργούν στο ανθρώπινο σώμα προάγοντας ευεργετικές δράσεις διαφόρων τύπων.
Για το λυκοπένιο και τη βήτα-καροτίνη του καρπουζιού έχουν ήδη γίνει πολλές έρευνες που ανέδειξαν τις ωφέλιμες τους επιδράσεις. Τώρα αρχίζουν να ανακαλύπτονται τα σημαντικά θετικά αποτελέσματα της κιτρουλίνης σε διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
Όταν τρώμε καρπούζι, η κιτρουλίνη που προσλαμβάνουμε μετατρέπεται από ένζυμα του οργανισμού μας σε αργινίνη. Η αργινίνη είναι αμινοξύ που έχει ιδιαίτερα ωφέλιμες δράσεις στην καρδία, στο κυκλοφορικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μας.
Η αργινίνη αυξάνει το νιτρικό οξύ το οποίο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει και να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Έχει δηλαδή ανάλογη δράση με αυτή του Βιάγκρα (σιλδεναφίλη).
Η χαλάρωση και διαστολή των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος που προσφέρει η κιτρουλίνη διαμέσου της αργινίνης, δεν εστιάζεται περισσότερο στο σεξουαλικό σύστημα όπως το Βιάγκρα. Έτσι δεν πρέπει κάποιος να αναμένει από το καρπούζι τα ίδια αποτελέσματα όπως από το Βιάγκρα.
Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζεται κάποιος να φάει σημαντική ποσότητα καρπουζιού μέχρι που να αυξηθεί στο αίμα του η αργινίνη. Η εν λόγω ποσότητα υπολογίζεται να είναι αυτή που περιέχεται σε 6 φλιτζάνια.
Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί και οργανικοί παράγοντες που προκαλούν στυτικές δυσλειτουργίες. Η αύξηση του νιτρικού οξέος που προκαλείται από την κιτρουλίνη θα μπορούσε να βοηθά ανθρώπους που χρειάζονται αύξηση της ροής του αίματος στις αρτηρίες τους.
Για το λόγο αυτό η κατανάλωση καρπουζιού με την αύξηση του νιτρικού οξέος που τελικά δημιουργεί, θα μπορούσε να βοηθά, τουλάχιστον εν μέρει, όχι μόνο στον τομέα των προβλημάτων της στύσης αλλά και στην πρόληψη ή αντιμετώπιση της ψηλής πίεσης, τη στηθάγχης και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Οι θετικές επιδράσεις του καρπουζιού διαμέσου της αργινίνης δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα της σεξουαλικής ζωής, της καρδίας και των αρτηριών. Επεκτείνονται στον μεταβολικό κύκλο της ουρίας βοηθώντας στην αποβολή από τον οργανισμό της αμμωνίας και άλλων τοξικών ενώσεων.
Το λυκοπένιο υπάρχει στο κόκκινο καρπούζι σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από ότι στην ντομάτα. Το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτική ουσία που έχει προστατευτικές δράσεις για την καρδία, τον προστάτη και το δέρμα.
Η κιτρουλίνη υπάρχει στο εσωτερικό κόκκινο μέρος του καρπουζιού αλλά και στο φλοιό του σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν ποικιλίες καρπουζιού με το εσωτερικό κόκκινο μέρος του φρούτου να είναι πλουσιότερο σε κιτρουλίνη δεδομένου ότι ο φλοιός δεν τρώγεται.
Η κιτρουλίνη υπάρχει και σε άλλα φρούτα ή λαχανικά όπως το πεπόνι cantaloupe και το αγγούρι. Όμως η συγκέντρωση της σε αυτά είναι πολύ χαμηλότερη.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το καρπούζι έχει θρεπτικές φυτοχημικές ουσίες που μπορούν να μας βοηθούν σε διάφορους τομείς. Το καρπούζι δεν αντικαθιστά οποιοδήποτε φάρμακο όπως για παράδειγμα το Βιάγκρα. Μπορεί όμως να είναι ένα βασικό στοιχείο μια υγιεινής διατροφής που θα συμβάλλει διαχρονικά σε μια καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.
Πολλές φορές μας “τυχαίνει” κάποιο που περισσότερο θυμίζει… κολοκύθα στη γεύση. Δείτε μερικά απλά μυστικά για να διαλέγετε πάντα το πιο καλό καρπούζι, αρκεί να είστε λίγο παρατηρητικοί.Παρατηρήστε το κίτρινο τμήμα Είναι το κομμάτι του καρπουζιού, με το οποίο το φρούτο ακουμπούσε στο χωράφι, μέχρι να έρθει η στιγμή που κόπηκε. Στα “γινομένα” καρπούζια αυτό το σημείο έχει χρώμα “κρεμώδες κίτρινο” ή ακόμα και “πορτοκαλοκίτρινες” κηλίδες. Αντίθετα, τα πιο “άγουρα” καρπούζια έχουν πιο άσπρο χρωματισμό σε αυτό το σημείο.
Ψάξτε για καφέ σημάδια σαν αυτά.
Ξεχωρίστε τα “αρσενικά” από τα “θηλυκά” καρπούζια.
Το μέγεθος μετράει (και) στα καρπούζια
Προτιμήστε ένα που να μην είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Επιλέξτε από εκείνα που είναι μεσαίου μεγέθους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να το νιώθετε πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται για το μέγεθός του.
Παρατηρήστε το κοτσάνι
Αν το κοτσάνι έχει ξεραθεί, αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι γινομένο. Αν το κοτσάνι είναι πρασινωπό, αυτό σημαίνει ότι μάλλον το καρπούζι κόπηκε πρόωρα από το χωράφι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.