Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η υπόθεση Καλογρίτσα φθείρει καθημερινά την κυβέρνηση

Στην περίπτωση Καλογρίτσα ισχύει μια ελληνική παροιμία: «Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γαϊδαρος». 
Είναι σαφές πως μετά και τις αποκαλύψεις για τα χαριστικά δάνεια που έχει λάβει από τηνAttica Bank ο υποψήφιος καναλάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με την έξοδο από τον διαγωνισμό για τις άδειες για μια σειρά από λόγους: αρχικά, στο Πόθεν Έσχες του εμφανίζονται σοβαρά σημεία αδιαφάνειας, με το περίφημο «βοσκοτόπι» στην Ιθάκη να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ακόμα ένα ζήτημα είναι η ρευστότητα που είναι άγνωστο αν διαθέτει, μιας και περαιτέρω δανειοδότηση ύψους 19 εκ. που είχε εγκριθεί, δεν εκταμιεύεται. 

Ακόμα, ο τρόπος που πήρε τα δάνεια, γεννά σοβαρό ποινικό ζήτημα, κυρίως για τους ιθύνοντες της τράπεζας, αλλά και σοβαρό ζήτημα για το πώς ο κ. Καλογρίτσας μπόρεσε να συμμετάσχει στον ίδιο τον διαγωνισμό.

Το πιο βασικό, όμως, είναι πως η περίπτωση Καλογρίτσα αναδεικνύεται σε ένα πάγιο και διαρκές πρόβλημα για την κυβέρνηση, η οποία βλέπει το θετικό momentum που είχε διαμορφωθεί από την έκβαση του διαγωνισμού να εξανεμίζεται εν μέσω των αποκαλύψεων για το πόθεν έσχες Καλογρίτσα, ενώ το Μαξίμου προβληματίζεται ιδιαίτερα και από το πυρ ομαδόν των καναλαρχών και ιδιαίτερα του πρώτου σε ακροαματικότητα δελτίου, του Alpha. Άλλωστε, εδώ και αρκετές ημέρες το Μαξίμου δέχεται σκληρή επίθεση όχι μόνο για τον διαγωνισμό per se, αλλά και για την κατάσταση της οικονομίας, με ορισμένους σταθμούς να ανακαλύπτουν έστω και αργά την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Το πλέγμα διαπλοκής που σκιαγραφείται γύρω από την υποψηφιότητα Καλογρίτσα αναμφίβολα και είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση. Πολλώ δε μάλλον, όταν απουσιάζει η κεντρική γραμμή: ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως όποιος δεν έχει χρήματα να πληρώσει τη δόση θα εκπέσει, ο Λευτέρης Κρέτσος σπεύδει άρον άρον να ανακηρύξει τους υπερθεματιστές ακόμα και μετά τον προβληματικό έλεγχο πόθεν έσχες, ο Χρήστος Σπίρτζης επιτίθεται στην ΤτΕ για τον έλεγχο της Τράπεζας Αττικής και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής βλέπει ποινικές ευθύνες, σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις στα πόθεν έσχες, αν και τυπικά οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί. Και όλα αυτά εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση, η οποία χρησιμοποιώντας ένα παραθυράκι του Κανονισμού της Βουλής κατάφερε να περάσει την ακρόαση των κ.κ. Παππά, Κρέτσου και των τεσσάρων υπερθεματιστών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ήδη, στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα ακούγεται πως καταρτίζεται ένα Plan B. Σε αυτό, κεντρικά είναι τα ονόματα των κ.κ. Σαββίδη και Κοντομηνά, ενδεχομένως και σε κοινό σχήμα. Πλην όμως, μέχρι να εκπέσει, αν εκπέσει ο κ. Καλογρίτσας, όλα αυτά είναι σενάρια. Ένα μόνο είναι δεδομένο: η υπόθεση κάθε μέρα που περνάει φθείρει την κυβέρνηση και εξευτελίζει τον διαγωνισμό, τον οποίο η κυβέρνηση έχει αναδείξει σε σημαία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.