Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

«Σανίδα» σωτηρίας του Σκλαβενίτη στον Μαρινόπουλο

Ο όμιλος Σκλαβενίτη θέλει να συμμετάσχει στο εγχείρημα διάσωσης της «Μαρινόπουλος». Ποιες οι προϋποθέσεις που θέτει, τι ζητάει από τις τράπεζες

Μια αχτίδα φωτός στο «τούνελ» που έχει εισέλθειη αλυσίδα σουπερμάρκετ «Μαρινόπουλος» προσφέρει ο όμιλος Σκλαβενίτη. Ο τελευταίος με επιστολή του εκφράζει επίσημα και δημόσια το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στο εγχείρημα διάσωσης της «Μαρινόπουλος», με βάση το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, θέτοντας ωστόσο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η εν λόγω επιστολή απεστάλη χθες στην «Μαρινόπουλος» και θα παρουσιαστεί σήμερα από τους δικηγόρους της εταιρείας, κατά τη συζήτηση στο Πρωτοδικείο, της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και για προστασία από τους πιστωτές.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη είναι ξεκάθαρος αναφορικά με τις προϋποθέσεις που επιθυμεί να τηρηθούν, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης της «Μαρινόπουλος, με βάση πάντα το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες. Επί της ουσίας ο όμιλος Σκλαβενίτη ζητάει ένα πλαίσιο συμφωνίας με τις τράπεζες, που θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση δανείων και περαιτέρω χρηματοδότηση του «Μαρινόπουλου». Οι πληροφορίες του Sofokleousin.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες επιδεικνύουν συναινετική διάθεση και μάλιστα υπόσχονται ότι θα διευκολύνουν με κάθε τρόπο, προσφέροντας χαμηλότοκη χρηματοδότηση.

Επιπρόσθετα ο όμιλος Σκλαβενίτη θέτει ως προϋπόθεση στη διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence), θέλοντας να αποσαφηνίσει μ’ αυτόν τον τρόπο, αν τα χρέη που εμφανίζονται είναι τα πραγματικά και δεν υπάρχουν και άλλα καλά «κρυμμένα».

Παράλληλα ζητάει εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις, την διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος, ενώ επισημαίνει στην επιστολή ότι η συμμετοχή του ομίλου Σκλαβενίτη, θα εξαρτηθεί και από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Η παρέμβαση Σκλαβενίτη είναι ασφαλώς για μια εξέλιξη που ασφαλώς μπορεί να χαρακτηριστεί θετική, για ένα θέμα που έχει σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Ενδεχόμενη μη διάσωση της «Μαρινόπουλος» θα συμπαρασύρει στον οικονομικό όλεθρο εκατοντάδες επιχειρήσεις, θα προκαλέσει «τσουνάμι» αρνητικών εξελίξεων στην αγορά και θα πλήξει βάναυσα την ήδη βεβαρημένη πραγματική οικονομία.

Το Πρωτοδικείο όπου συζητούνται σήμερα οι αιτήσεις 4 εταιρειών του ομίλου Μαρινόπουλου, αναμένεται ότι θα τις κάνει αποδεκτές και θα εκδώσει προσωρινή διαταγή προστασίας τους από τους πιστωτές, ώσπου να συζητηθούν οι κύριες αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99 – τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Πρόκειται επί της ουσίας για παράταση ζωής της «Μαρινόπουλος», που θα δώσει μάχη και με τον χρόνο, προκειμένου να κερδίσει-αν αυτό καταστεί εφικτό-την τελική μάχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.