Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ποιός ήταν ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος που απανθρακώθηκε στην Αττική οδό


Πριν από το 2006 ελάχιστοι γνώριζαν το όνομα του ρεπόρτερ Παναγιώτη Μαυρίκου που μετέπειτα έγινε εκδότης τεσσάρων εφημερίδων και εν τέλει, το 2016, απασχόλησε τις Αρχές για υποθέσεις εκβιασμών.

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος που άφησε την τελευταία του πνοή στην Αττική Οδό το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν το αυτοκίνητο του τυλίχθηκε στις φλόγες κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες [Διαβάστε περισσότεραΕΔΩ], είχε ξεκινήσει την καριέρα του από το ΤΗΛΕΑΣΤΥ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις εφημερίδες εκδίδοντας πρώτα τη «Μεσημβρινή». Με το που βγήκε το φύλλο η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατέθεσε εναντίον του ασφαλιστικά μέτρα, διεκδικώντας τον τίτλο που της ανήκε. Μετά την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου ο Μαυρίκος αναγκάστηκε να αναστείλει την έκδοση της «Μεσημβρινής». Πριν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη ωστόσο, είχε προχωρήσει στην έκδοση της «Ακρόπολις». Και ενώ η κρατική διαφήμιση έρεε, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Μαυρίκος Ελληνικός Τύπος Α.Ε.» προχώρησε στην έκδοση δύο ακόμη εφημερίδων: την πρωινή εφημερίδα «Επικαιρότητα» και τις «24 Ώρες».

Οι εκβιασμοί και η σύλληψη

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος κατηγορούνταν πως εκβίαζε υπουργούς για να παίρνει κρατική διαφήμιση.

Σε έρευνα που διενήργησε η ΕΛ.ΑΣ. για εννέα μήνες, συγκεντρώθηκε υλικό αναφορικά με τη δράση κυκλώματος που κινούνταν στο χώρο της παραδημοσιογραφίας, «πουλώντας» πολιτικές εξυπηρετήσεις. Ενός κυκλώματος που δεν δίσταζε να απευθύνει απειλές ακόμα και κατά ανήλικων με στόχο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για κέρδη από τα budget μεγάλης ΔΕΚΟ.

Η σύλληψη του εκδότη της Ακρόπολης, Παναγιώτη Μαυρίκου και δύο ακόμα δημοσιογράφων είχε σκάσει σαν «βόμβα».

Ο σούπερ κοριός κατέγραψε συνομιλίες από τα τηλεφωνήματα που έκαναν και τα οποία πολλές φορές έφταναν τα 40 την ημέρα προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα από τα φερόμενα θύματά τους. Ήταν τόσο πιεστικοί που τους έβριζαν και τους ζητούσαν να καταθέσουν μεγάλα ποσά. Κάποιοι λένε ότι τα συγκεκριμένα ποσά ξεπερνούσαν τις 500 χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που φέρονταν να δρούσαν όπως φαίνεται μέσα από ένα από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που έχουν καταγραφεί: Ένας εκ των εκβιαστών φέρεται να λέει σε ένα από τα θύματά του: «Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι θα σε γα..., θα σε σκίσω» και διάφορες άλλες χυδαίες απειλές.


Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο υποστηρίζει ότι το εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρεται πως πρόκειται για ακόμη δύο άτομα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του συγκεκριμένου εκδότη είχε προκληθεί σάλος και είχε οδηγηθεί σε παραίτηση διευθυντικό στέλεχος μίας ΔΕΚΟ. Οι εκβιασμοί όπως προκύπτει είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια, αλλά μετά την παραίτηση αυτού του στελέχους άρχισαν οι έρευνες.

Η τακτική του Μαυρίκου για τις κρατικές διαφημίσεις

Πέραν των πιέσεων που ασκούσε ο ίδιος για να πάρει την κρατική διαφήμιση, ο Παναγιώτης Μαυρίκος έστελνε και ονομαστικές επιστολές προς τους υπουργούς. Μάλιστα, εκτός από την κρατική διαφήμιση απαιτούσε να συμπεριλάβουν στα σώματα των εφημερίδων πέντε φύλλα από τα έντυπα που εκδίδει. Όταν δεν τα κατάφερνε έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας με χαρακτηριστικό γνώριμα τα ορθογραφικά λάθη.

«Με την παρούσα επιστολή σας εκφράζουμε τις έντονες διαμαρτυρίες μας για το συνεχή και κατ’ εξακολούθηση αποκλεισμό της εφημερίδας μας από το «σώμα των εφημερίδων» που λαμβάνετε καθημερινά», αναφέρει σε μία από τις επιστολές που έχει αποστείλει σε υπουργό της κυβέρνησης ο κ. Μαυρίκος.

Το μνημείο της ανορθογραφίας, όμως, υπάρχει σε επιστολή που έχει στείλει επίσης σε υπουργό διεκδικώντας την ένταξη της εφημερίδας «Ακρόπολις» στο «σώμα των εφημερίδων»:

«Η αρχαιοτέρα των Ελληνικών Εφημερίδων ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επανεκδόθηκε της 28 Νοεμβρίου 2006. Η εφημερίδα διανείμετε πανελλαδικά και ημερήσια από το πρακτορείο Ευρώπη τόσο στα σημεία πώλησης τύπου όσο και της συνδρομητές της. Της η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ διανέμεται καθημερινά σε της της πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας καθώς και στα δρομολόγια του ΟΣΕ. Της η ποιότητα, η σοβαρότητα και η εγκυρότητα της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στα κείμενα, αλλά και στην προβολή των διαφημιστικών μηνυμάτων. Στο πλαίσιο της καλής και αδιάλειπτης συνεργασίας της, παρακαλούμε να ενταχθεί η Ημερήσια Πανελλαδική Εφημερίδα Ακρόπολις στο σώμα των εφημερίδων με 5 φύλλα που λαμβάνεται καθημερινά από το πρακτορείο Ευρώπη».

Είχε διοριστεί και αντιπρόεδρος ψυχιατρικού νοσοκομείου!

Στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί και στη θέση του αντιπροέδρου ψυχιατρικού νοσοκομείου της Αθήνας

Η θητεία του στη ΔΕΗ, οι «αόρατες» εφημερίδες και η δημαρχία


Πριν από την ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία ο κ. Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ.

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος, όπως ο ίδιος διατυνόταν, ήταν αυτοδημιούργητος, και είχε καταφέρει σε ηλικία 35 ετών να εκδώσει τέσσερις εφημερίδες, και συγκεκριμένα τις: «Ακρόπολις», «Επικαιρότητα», «24 Ωρες» και «Αθλητική Ημέρα».

Ο Μαυρίκος ήθελε να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας καταθέτοντας υποψηφιότητά στον Πειραιά. Ο ανεξάρτητος δημοτικός συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ» -με βασικό του σύνθημα «Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το αδύνατο!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.