Στις 2 Μαΐου 2011, σε ηλικία 54 ετών, στη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης της επίλεκτης ομάδας SEALS του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σε έπαυλη της πόλης Αμποταμπάντ του Πακιστάν.
Ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν σε μια κατοικία στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ. Τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν τη νύχτα στην Αμποταμπάντ. Ελάχιστοι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για αυτήν την επιχείρηση. Αμερικανοί πράκτορες είχαν εντοπίσει Αύγουστο το κτίριο ακολουθώντας κάποιον διανομέα της αλ Κάιντα.
Η CIA παρακολουθούσε για χρόνια το διανομέα της τρομοκρατικής οργάνωσης έχοντας την πληροφορία ότι είναι τόσο έμπιστος του Μπιν Λάντεν, ώστε μπορεί να μένει μαζί του. Η κατοικία ήταν περιφραγμένη από τσιμεντένια μάντρα ύψους 5,5 μέτρων και πάνω της υπήρχε πυκνό συρματόπλεγμα. Δύο πύλες ασφαλείας βρίσκονταν στην είσοδό της και δεν υπήρχαν ούτε τηλεφωνικές γραμμές ούτε σύνδεση με το Ίντερνετ.
Στις 29 Απριλίου ο Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ήταν μία αποστολή που απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια και μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Επιστρατεύτηκαν οι καλύτεροι πεζοναύτες η επίλεκτη ομάδα των Seal και από αυτούς επιλέχθηκαν έξι που δρούσαν κάτω από τις εντολές του διευθυντή της CIA, Λέον Πανέτα. Στη διάρκεια της συμπλοκής, σκοτώθηκαν επίσης ο αγγελιοφόρος του Μπιν Λάντεν, ο αδελφός του, ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν, καθώς και μία γυναίκα, την οποία, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, οι ένοικοι του σπιτιού χρησιμοποίησαν ως “ασπίδα”.
Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και το μόνο σχόλιο που έγινε ήταν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αντιστάθηκε και δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να σωριαστεί νεκρός.
Ωστόσο από τότε πολλοί έχουν αμφισβητήσει την “αμερικανική εκδοχή” της επιχείρησης για την εκτέλεση του Λάντεν.
Μεταξύ αυτών ο διάσημος αμερικανος ερευνητής-δημοσιογράφος, βραβευμένος με βραβείο Πούλιτζερ Σέιμουρ Χερς.
Σύμφωνα με τον Χερς, αν και η επίσημη θέση των ΗΠΑ είναι ότι η επιχείρηση ήταν αποκλειστικά μία αμερικάνικη “υπόθεση”, οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τους, φέρονται ότι παρείχαν σημαντικές πληροφορίες στις αμερικανικές υπηρεσίες για τις συνήθειες του τρομοκράτη, αλλά και τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούσε ως καταφύγιο.
Ο Χερς θεωρεί ότι πιθανότατα οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν κρατούσαν αιχμάλωτο τον μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Χερς στο άρθρο του, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν κατέδωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, εισπράττοντας επικήρυξη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.