Οι εντάσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις λίγο έλλειψε βουλευτές να έρθουν στα χέρια.
Ξέρετε, όμως, ότι σαν σήμερα το 1960 Έλληνες βουλευτές δεν είχαν μείνει στα λόγια και στις απειλές, αλλά είχαν προχωρήσει και σε πράξεις; Στις 6 Απριλίου του 1960 βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πιάστηκαν στα χέρια και χρειάστηκε η παρέμβαση της Χωροφυλακής για να επανέλθει η τάξη
Ο ελληνικός εμφύλιος, έχει μόλις 11 χρόνια που έχει τελειώσει. Το ΚΚΕ παραμένει στην παρανομία και η συντριπτική πλειοψηφία της ηγεσίας του, εκτός Ελλάδας. Τα μέλη του στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται μέσω της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς. Παρά τις διώξεις των στελεχών της, τους «αγανακτισμένους πολίτες» που κυνηγούν τους αριστερούς και συνολικά του μετεμφυλιακού κράτους, η ΕΔΑ καταφέρνει στις εκλογές του 1958, να αναδειχτεί αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει σχηματίσει κυβέρνηση και δύο φορές στην κοινοβουλευτική αυτή περίοδο, καλείται να απαντήσει σε ζητήματα που άπτονταν της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και της σχέσεις της με τον ανατολικό συνασπισμό χωρών (σοσιαλιστικών) και τοποθέτησης στα θέματα της «ειρηνικής συνύπαρξης». Το κοινοβούλιο, λοιπόν, τον Απρίλη του 1960 συζητά την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει η ΕΔΑ εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή.
Το χρονικό του επεισοδίου
Τα αίματα ανάβουν κατά την ομιλία του Ευάγγελου Καλαντζή, υφυπουργού Εσωτερικών και υπεύθυνου θεμάτων ασφαλείας της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο εν λόγω –ο πρώτος μάλιστα που εφήρμοσε τον νόμο 4000 περί... τεντιμποϊσμού- κάνει λόγο για κομμουνιστική συνωμοσία πίσω από την ΕΔΑ, κατηγορεί το κόμμα της Αριστεράς ως «βιτρίνα» του ΚΚΕ, ενώ αναφέρει και ένα γεγονός για κάποιες κονκάρδες που απεικονίζουν τον επικεφαλής του Βουλγάρικου Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Δημητρώφ.
Από τα πρακτικά της εποχής:
«Καλαντζής (ΕΡΕ): Λυπούμαι βαθύτατα διότι είμαι υποχρεωμένος να φέρω εις γνώσιν υμών γεγονός, το οποίον αποτελεί βαρείαν προσβολήν κατά του εθνικού αισθήματος κάθε Έλληνος, ασχέτως κομματικής τοποθετήσεως και κοινωνικής ιδεολογίας και αποκαλύπτει καλλίτερον παντός άλλου, την ξενοδουλίαν της ΕΔΑ. Γνωρίζει, η εθνική αντιπροσωπεία, ότι ο Γκεόργκι Δημητρώφ, υπήρξεν εις από τους πλέον αμείλικτους εχθρούς της Ελλάδος. {...} Καταγγέλω τον βουλευτήν της ΕΔΑ, Αθ. Κακογιάννην δια πράξιν η οποία γεννά το ερώτημα, εάν η συνείδησίς του είναι ελληνική ή βουλγαρική.»
Φωναί εκ της κυβερνητικής πτέρυγος: «Αίσχος, αίσχος». Θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι. Άλλαι φωναί: «Έξω οι Βούλγαροι»
Εφραιμίδης (ΕΔΑ): Δεν μπορείτε σεις να ομιλήτε περί εθνικής συνειδήσεως. (Θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι). Ομιλείτε περί της Θράκης σεις. Εγκαταλείψατε κατά την έναρξη του πολέμου... (Ο θόρυβος επιτείνεται).
Καλαντζής (ΕΡΕ): Αλλού αυτά κ. Εφραιμίδη. Όχι εις τον Καλαντζήν. (Διαμαρτυρίαι εκ της αριστεράς). Ο βουλευτής λέγω Κακογιάννης, είναι προδότης.
Φωναί εκ της αριστεράς: «Να ανακαλέση.» Άπαντες σχεδόν οι βουλευταί όρθιοι απευθύνονται προς αλλήλους χειρονομούντες εν μέσω θορύβου και συνεχών κωδωνοκρουσιών.
Πασαλίδης (ΕΔΑ): Κύριε, πρόεδρε παρακαλώ να επιβάλετε την τάξιν.
Κανελλόπουλος (ΠτΒ): Κύριε πρόεδρε, ο χαρακτηρισμός τον οποίον διετύπωσεν ο κ. Καλαντζής είναι πράγματι βαρύτατος. Πρέπει να αφήσωμεν να μας ειπή διατί έκαμε τον χαρακτηρισμόν αυτόν. (Ο θόρυβος εξ όλης της αιθούσης και αι διαμαρτυρίαι συνεχίζονται). Σεις θα κρίνετε κ. πρόεδρε, αν εξ όσων θα ειπή τώρα ο κ. Καλαντζής, δικαιολογείται ή όχι ο πράγματι αήθης αυτός χαρακτηρισμός.
Εφραιμίδης (ΕΔΑ): Κύριε πρόεδρε, να ανακαλέση. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα.
Καλαντζής (ΕΡΕ): Επανελθών εκ Βουκουρεστίου και Σόφιας, μετέβη εις την εκλογικήν του περιφέρειαν... (φωναί εκ της αριστεράς: «να ανακαλέση και μετά να προχωρήση ο υπουργός». Θόρυβος εξ όλης της αιθούσης, διαμαρτυρίαι και αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών εν μέσω συνεχών κωδωνοκρουσιών).
Εφραιμίδης (ΕΔΑ): Εδώσατε έναν χαρακτηρισμόν. Να τον ανακαλέστε, εάν έχετε ίχνος ανδρισμού και να προχωρήσετε οπουδήποτε αλλού θέλετε (ο θόρυβος συνεχίζεται).
Καλαντζής (ΕΡΕ): Μετέβη εις την εκλογικήν του περιφέρειαν του Αγρινίου, όπου διένειμε μυστικά εις στελέχη του εν παρανομία κομμουνιστικού κόμματος και εις άλλους οπαδούς, κονκάρδες με φωτογραφίαν του Δημητρώφ, αι οποίαι κατελήφθησαν εις διάφορα άτομα, κατόπιν ενεργείας της εκεί ασφάλειας. Κονκάρδες του Δημητρώφ, δια να στολίζουν τα στήθη των Ελλήνων (φωναί εκ της δεξιάς: αίσχος, αίσχος), ως να μη υπήρχον άλλαι κονκάρδες ηρωϊκών πολέμων και θυσιών.
Πολλοί βουλευταί της αριστεράς, όρθιοι και χειρονομούντες εν μέσω μεγάλου θορύβου, απευθύνονται εις τον υφυπουργόν εσωτερικών.»
Ο βουλευτής της ΕΔΑ, δικαιολογείται λέγοντας πως έχοντας πάει σε αποστολή σε Ρουμανία και Βουλγαρία, του ζητήθηκε από κάποιους συλλέκτες να επιστρέψει με κάποιες κονκάρδες όπως και έκανε. Οι εξηγήσεις όμως δεν ικανοποιούν τον υφυπουργό Καλαντζή.
«Καλαντζής (ΕΡΕ): Αντί άλλης απαντήσεως θα περιορισθώ εις την ανάγνωσιν μόλις προ ολίγου ληφθείσης αναφοράς της διοικήσεως χωροφυλακής Αγρινίου η οποία αναφέρει ότι εδόθησαν αυτά τα σήματα όχι κατά τρόπον αναμνηστικόν αλλά κατά την τακτικήν της ΕΔΑ και εις την πόλιν του Αγρινίου και εις την ύπαιθρον. Συνελήφθησαν τα εν λόγω πρόσωπα, ανερχόμενα περίπου εις 11. Εγένετο έρευνα και διαπιστώθη η κατοχή εκ μέρους των είκοσι κονκαρδών, εκ των οποίων οι εξ του Δημητρώφ, μερικαί της επετείου της κομμουνιστικής επαναστάσεως της Βουλγαρίας και δύο άλλα σύμβολα του διεθνούς κομμουνισμού.»
Και δεύτερο επεισόδιο
Αν και το θέμα της μομφής είναι η πολιτική ειρηνικής συνύπαρξης, και της ελληνικής συμμετοχή στη διεθνή ύφεση, βουλευτές και υπουργοί της ΕΡΕ, επέλεξαν –όπως είδατε παραπάνω- να ασχοληθούν με κάποιες... κονκάρδες. Δεν πέφτει βέβαια, κανείς από τα σύννεφα καθώς οι κοινοβουλευτικές πρακτικές «μπαχαλοποίησης» της διαδικασίας, μοιάζουν ίδιες και απαράλλαχτες όσα χρόνια και αν περάσουν.
Μετά τις κονκάρδες λοιπόν, έρχεται και δεύτερο άσχετο θέμα. Αντιγράφουμε και πάλι από τα πρακτικά της Ολομέλειας:
«Μπριλάκης (ΕΔΑ): Θα ήτο αρκετή η σημερινή συνεδρίασις και η εμφάνισις και η προσχεδίασις την οποία εσκηνοθέτησεν η κυβέρνησις δια να αποδείξη άλλην μιαν φοράν, πόσον είναι αντίθετος και αντιστρατεύεται εις την ύφεσιν. Η κυβέρνησις επιχείρησε να μεταφέρη το θέμα. Δεν πρόκειται να σας κάμωμεν το χατήρι. Η συζήτησις θα συνεχισθή επί του ιδίου θέματος. Δεν είμαι αποφασισμένος και δεν συνηθίζω να κάμνω ξόρκια και παρελθοντολογίαν.
Εις βουλευτής: Προδοσίαν.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Εάν ανοίξωμεν τους φακέλους των προδοσιών δεν γνωρίζω ποιοι εις την αίθουσαν αυτήν θα βγουν ζημιωμένοι. Οφείλετε να ομολογήσετε ότι η παρουσία μας εις την αίθουσαν αυτήν σας ενοχλεί.
Χατζηδημητρίου (ΕΡΕ): Ενοχλεί την Ελλάδα (φωναί, θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι)
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Δεν θα ήθελα να δώσω προσωπικόν τόνον εις την συζήτησιν, αλλά θα ήθελα να ειπώ δυό λόγια δια τον φωνασκούντα κ. συνάδελφον.
Χατζηδημητρίου (ΕΡΕ): Δεν έχεις δικαίωμα να πης τίποτε (φωναί, θόρυβος, κωδωνοκρουσία)
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Ο συνάδελφος, ο οποίος φωνασκεί με τόσην άνεσιν, κατά την περίοδον της κατοχής ήτο εντεταγμένος εις το ΕΑΜ και δεν του ήρεσεν εκεί και επήγεν εις το κομμουνιστικόν κόμμα.
Εις το σημείον αυτό ο κ. Χατζηδημητρίου εγείρεται εκ της θέσεώς του και προχωρεί προς το προεδρείον διαμαρτυρόμενος κατά του ρήτορος και ζητών τον λόγο από τον πρόεδρο επί προσωπικού του ζητήματος.
Προεδρεύων: Θα σας δοθή ο λόγος κ. Χατζηδημητρίου, μετά το τέρμα της αγορεύσεως του κ. Μπριλάκη.
Χατζηδημητρίου (ΕΡΕ): Δεν θα φύγω από εδώ, εάν δεν μου δώσετε τον λόγον.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Κύριε συνάδελφε. Η περιφέρεια εις την οποία εκλέγεσθε γνωρίζει τι κάματε κατά την περίοδον της κατοχής. Δια μιαν ακόμη φοράν έγινεν ολοφάνερον, ότι η παρουσία μας εις την αίθουσαν αυτήν ενοχλεί την κυβέρνησιν. Και εάν η κυβέρνησις εγνώριζε ότι τα όσα αναπτύχθησαν περί ημών από του βήματος τούτου ήσαν αληθή, δεν θα είχε λόγον να φοβήται. Επειδή όμως γνωρίζει ότι ουδείς τα πιστεύει, έχει σκορπίσει οχετόν συκοφαντιών, εξοδεύουσα προς τούτο αφειδώς το χρήμα των Ελλήνων φορολογουμένων. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω επ' ευκαιρία ότι μαθήματα δημοκρατίας από τον κ. Καλαντζήν δεν δεχόμεθα. Εις την προσπάθειαν της εντάσεως η κυβέρνησις χρησιμοποιεί την Βουλγαρίαν και η χρησιμοποίησις αυτή είναι σκόπιμος.
Ζαρντινίδης (ΕΡΕ): Κύριε πρόεδρε, συνεχώς με την Βουλγαρίαν θα ασχολούμεθα; Πρέπει να σταματήση αυτό το τροπάριο.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Εφ' όσον η Βουλγαρία έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής του ψυχρού πολέμου της κυβερνήσεως, είναι ανάγκη να συμβάλωμεν εις την άρσιν των διαφορών και είμαι υποχρεωμένος εις το σημείον αυτό εκθέτων τας απόψεις μου να ειπώ αυτά, τα οποία πρέπει. Υπάρχει αναμφισβητήτως η ιστορία της εχθρότητας με την Βουλγαρίαν.
Παπαπαναγιώτου (ΕΚ): Διατί υπάρχει αυτή η εχθρότης;
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Ημείς ούτε δια το παρελθόν, ούτε δια το παρόν, ούτε δια το μέλλον έχομεν χάσει την μνήμην. Όταν οι Βούλγαροι φασίσται...
Μπουρνιάς (ΕΡΕ): Δεν μας ενδιαφέρουν οι Βούλγαροι κ. Μπριλάκη.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Μας ενδιαφέρουν οι Έλληνες κ.κ. συνάδελφοι, διότι ημείς οι οποίοι επολεμήσαμεν εκεί επάνω...
Κεφαλογιάννης (ΕΡΕ): Ποιοι εσείς;
Μπριλάκης: Ημείς οι αριστεροί.
Κεφαλογιάννης (ΕΡΕ): Σεις δεν πολεμούσατε, εσείς σφάζατε.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Κύριε συνάδελφε, εναντίον της καθόδου των Βουλγάρων φασιστών εις την Ελλάδα έγιναν εις την Αθήνα διαδηλώσεις 300.000 Αθηναίων τη υποκινήσει της αριστεράς, δια να ματαιωθή η κάθοδος των Βουλγάρων (χειροκροτήματα εκ της αριστεράς).
Μιχαηλίδης (ΕΡΕ): Αίσχος, κ. πρόεδρε να λέγωνται τοιαύτα πράγματα από τους καταστροφείς του ελληνικού λαού (θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι)
Προεδρεύων: Κύριε Μπριλάκη, μην οξύνετε την συζήτησιν. Τερματίσατε αυτό το κεφάλαιον, διότι προκαλεί αντιδράσεις. Πρέπει τέλος πάντων, να το καταλάβετε.
Ο κ. Μπριλάκης συνεχίζων, λέγει, ότι «οι σημερινοί ηγέται της Βουλγαρίας είναι εκείνοι, οι οποίοι κατά την γερμανικήν κατοχήν, ευρίσκοντο είτε εις τας φυλακάς είτε εις τα στρατόπεδα και εξετελούντο» (θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι).
Μιχαηλίδης (ΕΡΕ): Δεν είναι δυνατόν, κ. πρόεδρε, να ανεχθώμεν να μας υπενθυμίζουν συνεχώς τα εγκλήματα των Βουλγάρων.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Και δια να αποδείξω πόσον μη ειλικρινής είναι αυτή η αγανάχτησις, δεν έχω, παρά να υπενθυμίσω ότι καθ' ην στιγμήν εγένοντο αυτά εις την Βουλγαρίαν υπό του δικτατορικού καθεστώτος, εδώ εις τας Αθήνας, ανεκηρύσσετο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου ο Φίμο, υπό της παρατάξεώς σας.
Κεφαλογιάννης (ΕΡΕ): Ποιάς παρατάξεως;
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Υπό της κατοχικής κυβερνήσεως.
Κεφαλογιάννης (ΕΡΕ): Και τι σχέση έχομεν ημείς με την παράταξιν αυτήν; Θα πρέπη κ. πρόεδρε, να ανακαλέση (θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι).
Ιωάννου (ΕΡΕ): Κύριε πρόεδρε, δεν θα συνεχίση ο ρήτωρ, εάν δεν ανακαλέση την τελευταίαν του φράσιν.
Προεδρεύων: Παρακαλώ τον ρήτορα να επανορθώση την φράσιν.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Είναι αναμφισβήτητον αυτό το γεγονός, το οποίον συνετελέσθη καθ' ην στιγμήν ημείς αγωνιζόμεθα.
Ιωάννου (ΕΡΕ): Αν δεν ανακαλέση, δεν πρέπει να συνεχίσει ο προδότης Μπριλάκης.
Προεδρεύων: Να επανορθώση.
Εφραιμίδης (ΕΔΑ): Κύριε πρόεδρε πρέπει να ανακαλέση ο κ. Ιωάννου.
Εν τω μεταξύ ο κ. Ιωάννου κινείται απειλητικώς εναντίον του κ. Μπριλάκη αλλά παρεμβαίνουν άλλοι βουλευταί και τον εμποδίζουν να τον κτυπήση. Εις το σημείον αυτό εγείρονται πολλοί βουλευταί διαμαρτυρόμενοι και ο προεδρεύων διακόπτει την συνεδρίασην δια πέντε λεπτά.»
Πηγή: topontiki.gr
Ξέρετε, όμως, ότι σαν σήμερα το 1960 Έλληνες βουλευτές δεν είχαν μείνει στα λόγια και στις απειλές, αλλά είχαν προχωρήσει και σε πράξεις; Στις 6 Απριλίου του 1960 βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πιάστηκαν στα χέρια και χρειάστηκε η παρέμβαση της Χωροφυλακής για να επανέλθει η τάξη
Ο ελληνικός εμφύλιος, έχει μόλις 11 χρόνια που έχει τελειώσει. Το ΚΚΕ παραμένει στην παρανομία και η συντριπτική πλειοψηφία της ηγεσίας του, εκτός Ελλάδας. Τα μέλη του στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται μέσω της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς. Παρά τις διώξεις των στελεχών της, τους «αγανακτισμένους πολίτες» που κυνηγούν τους αριστερούς και συνολικά του μετεμφυλιακού κράτους, η ΕΔΑ καταφέρνει στις εκλογές του 1958, να αναδειχτεί αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει σχηματίσει κυβέρνηση και δύο φορές στην κοινοβουλευτική αυτή περίοδο, καλείται να απαντήσει σε ζητήματα που άπτονταν της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και της σχέσεις της με τον ανατολικό συνασπισμό χωρών (σοσιαλιστικών) και τοποθέτησης στα θέματα της «ειρηνικής συνύπαρξης». Το κοινοβούλιο, λοιπόν, τον Απρίλη του 1960 συζητά την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει η ΕΔΑ εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή.
Το χρονικό του επεισοδίου
Τα αίματα ανάβουν κατά την ομιλία του Ευάγγελου Καλαντζή, υφυπουργού Εσωτερικών και υπεύθυνου θεμάτων ασφαλείας της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο εν λόγω –ο πρώτος μάλιστα που εφήρμοσε τον νόμο 4000 περί... τεντιμποϊσμού- κάνει λόγο για κομμουνιστική συνωμοσία πίσω από την ΕΔΑ, κατηγορεί το κόμμα της Αριστεράς ως «βιτρίνα» του ΚΚΕ, ενώ αναφέρει και ένα γεγονός για κάποιες κονκάρδες που απεικονίζουν τον επικεφαλής του Βουλγάρικου Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Δημητρώφ.
Από τα πρακτικά της εποχής:
«Καλαντζής (ΕΡΕ): Λυπούμαι βαθύτατα διότι είμαι υποχρεωμένος να φέρω εις γνώσιν υμών γεγονός, το οποίον αποτελεί βαρείαν προσβολήν κατά του εθνικού αισθήματος κάθε Έλληνος, ασχέτως κομματικής τοποθετήσεως και κοινωνικής ιδεολογίας και αποκαλύπτει καλλίτερον παντός άλλου, την ξενοδουλίαν της ΕΔΑ. Γνωρίζει, η εθνική αντιπροσωπεία, ότι ο Γκεόργκι Δημητρώφ, υπήρξεν εις από τους πλέον αμείλικτους εχθρούς της Ελλάδος. {...} Καταγγέλω τον βουλευτήν της ΕΔΑ, Αθ. Κακογιάννην δια πράξιν η οποία γεννά το ερώτημα, εάν η συνείδησίς του είναι ελληνική ή βουλγαρική.»
Φωναί εκ της κυβερνητικής πτέρυγος: «Αίσχος, αίσχος». Θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι. Άλλαι φωναί: «Έξω οι Βούλγαροι»
Εφραιμίδης (ΕΔΑ): Δεν μπορείτε σεις να ομιλήτε περί εθνικής συνειδήσεως. (Θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι). Ομιλείτε περί της Θράκης σεις. Εγκαταλείψατε κατά την έναρξη του πολέμου... (Ο θόρυβος επιτείνεται).
Καλαντζής (ΕΡΕ): Αλλού αυτά κ. Εφραιμίδη. Όχι εις τον Καλαντζήν. (Διαμαρτυρίαι εκ της αριστεράς). Ο βουλευτής λέγω Κακογιάννης, είναι προδότης.
Φωναί εκ της αριστεράς: «Να ανακαλέση.» Άπαντες σχεδόν οι βουλευταί όρθιοι απευθύνονται προς αλλήλους χειρονομούντες εν μέσω θορύβου και συνεχών κωδωνοκρουσιών.
Πασαλίδης (ΕΔΑ): Κύριε, πρόεδρε παρακαλώ να επιβάλετε την τάξιν.
Κανελλόπουλος (ΠτΒ): Κύριε πρόεδρε, ο χαρακτηρισμός τον οποίον διετύπωσεν ο κ. Καλαντζής είναι πράγματι βαρύτατος. Πρέπει να αφήσωμεν να μας ειπή διατί έκαμε τον χαρακτηρισμόν αυτόν. (Ο θόρυβος εξ όλης της αιθούσης και αι διαμαρτυρίαι συνεχίζονται). Σεις θα κρίνετε κ. πρόεδρε, αν εξ όσων θα ειπή τώρα ο κ. Καλαντζής, δικαιολογείται ή όχι ο πράγματι αήθης αυτός χαρακτηρισμός.
Εφραιμίδης (ΕΔΑ): Κύριε πρόεδρε, να ανακαλέση. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα.
Καλαντζής (ΕΡΕ): Επανελθών εκ Βουκουρεστίου και Σόφιας, μετέβη εις την εκλογικήν του περιφέρειαν... (φωναί εκ της αριστεράς: «να ανακαλέση και μετά να προχωρήση ο υπουργός». Θόρυβος εξ όλης της αιθούσης, διαμαρτυρίαι και αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών εν μέσω συνεχών κωδωνοκρουσιών).
Εφραιμίδης (ΕΔΑ): Εδώσατε έναν χαρακτηρισμόν. Να τον ανακαλέστε, εάν έχετε ίχνος ανδρισμού και να προχωρήσετε οπουδήποτε αλλού θέλετε (ο θόρυβος συνεχίζεται).
Καλαντζής (ΕΡΕ): Μετέβη εις την εκλογικήν του περιφέρειαν του Αγρινίου, όπου διένειμε μυστικά εις στελέχη του εν παρανομία κομμουνιστικού κόμματος και εις άλλους οπαδούς, κονκάρδες με φωτογραφίαν του Δημητρώφ, αι οποίαι κατελήφθησαν εις διάφορα άτομα, κατόπιν ενεργείας της εκεί ασφάλειας. Κονκάρδες του Δημητρώφ, δια να στολίζουν τα στήθη των Ελλήνων (φωναί εκ της δεξιάς: αίσχος, αίσχος), ως να μη υπήρχον άλλαι κονκάρδες ηρωϊκών πολέμων και θυσιών.
Πολλοί βουλευταί της αριστεράς, όρθιοι και χειρονομούντες εν μέσω μεγάλου θορύβου, απευθύνονται εις τον υφυπουργόν εσωτερικών.»
Ο βουλευτής της ΕΔΑ, δικαιολογείται λέγοντας πως έχοντας πάει σε αποστολή σε Ρουμανία και Βουλγαρία, του ζητήθηκε από κάποιους συλλέκτες να επιστρέψει με κάποιες κονκάρδες όπως και έκανε. Οι εξηγήσεις όμως δεν ικανοποιούν τον υφυπουργό Καλαντζή.
«Καλαντζής (ΕΡΕ): Αντί άλλης απαντήσεως θα περιορισθώ εις την ανάγνωσιν μόλις προ ολίγου ληφθείσης αναφοράς της διοικήσεως χωροφυλακής Αγρινίου η οποία αναφέρει ότι εδόθησαν αυτά τα σήματα όχι κατά τρόπον αναμνηστικόν αλλά κατά την τακτικήν της ΕΔΑ και εις την πόλιν του Αγρινίου και εις την ύπαιθρον. Συνελήφθησαν τα εν λόγω πρόσωπα, ανερχόμενα περίπου εις 11. Εγένετο έρευνα και διαπιστώθη η κατοχή εκ μέρους των είκοσι κονκαρδών, εκ των οποίων οι εξ του Δημητρώφ, μερικαί της επετείου της κομμουνιστικής επαναστάσεως της Βουλγαρίας και δύο άλλα σύμβολα του διεθνούς κομμουνισμού.»
Και δεύτερο επεισόδιο
Αν και το θέμα της μομφής είναι η πολιτική ειρηνικής συνύπαρξης, και της ελληνικής συμμετοχή στη διεθνή ύφεση, βουλευτές και υπουργοί της ΕΡΕ, επέλεξαν –όπως είδατε παραπάνω- να ασχοληθούν με κάποιες... κονκάρδες. Δεν πέφτει βέβαια, κανείς από τα σύννεφα καθώς οι κοινοβουλευτικές πρακτικές «μπαχαλοποίησης» της διαδικασίας, μοιάζουν ίδιες και απαράλλαχτες όσα χρόνια και αν περάσουν.
Μετά τις κονκάρδες λοιπόν, έρχεται και δεύτερο άσχετο θέμα. Αντιγράφουμε και πάλι από τα πρακτικά της Ολομέλειας:
«Μπριλάκης (ΕΔΑ): Θα ήτο αρκετή η σημερινή συνεδρίασις και η εμφάνισις και η προσχεδίασις την οποία εσκηνοθέτησεν η κυβέρνησις δια να αποδείξη άλλην μιαν φοράν, πόσον είναι αντίθετος και αντιστρατεύεται εις την ύφεσιν. Η κυβέρνησις επιχείρησε να μεταφέρη το θέμα. Δεν πρόκειται να σας κάμωμεν το χατήρι. Η συζήτησις θα συνεχισθή επί του ιδίου θέματος. Δεν είμαι αποφασισμένος και δεν συνηθίζω να κάμνω ξόρκια και παρελθοντολογίαν.
Εις βουλευτής: Προδοσίαν.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Εάν ανοίξωμεν τους φακέλους των προδοσιών δεν γνωρίζω ποιοι εις την αίθουσαν αυτήν θα βγουν ζημιωμένοι. Οφείλετε να ομολογήσετε ότι η παρουσία μας εις την αίθουσαν αυτήν σας ενοχλεί.
Χατζηδημητρίου (ΕΡΕ): Ενοχλεί την Ελλάδα (φωναί, θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι)
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Δεν θα ήθελα να δώσω προσωπικόν τόνον εις την συζήτησιν, αλλά θα ήθελα να ειπώ δυό λόγια δια τον φωνασκούντα κ. συνάδελφον.
Χατζηδημητρίου (ΕΡΕ): Δεν έχεις δικαίωμα να πης τίποτε (φωναί, θόρυβος, κωδωνοκρουσία)
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Ο συνάδελφος, ο οποίος φωνασκεί με τόσην άνεσιν, κατά την περίοδον της κατοχής ήτο εντεταγμένος εις το ΕΑΜ και δεν του ήρεσεν εκεί και επήγεν εις το κομμουνιστικόν κόμμα.
Εις το σημείον αυτό ο κ. Χατζηδημητρίου εγείρεται εκ της θέσεώς του και προχωρεί προς το προεδρείον διαμαρτυρόμενος κατά του ρήτορος και ζητών τον λόγο από τον πρόεδρο επί προσωπικού του ζητήματος.
Προεδρεύων: Θα σας δοθή ο λόγος κ. Χατζηδημητρίου, μετά το τέρμα της αγορεύσεως του κ. Μπριλάκη.
Χατζηδημητρίου (ΕΡΕ): Δεν θα φύγω από εδώ, εάν δεν μου δώσετε τον λόγον.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Κύριε συνάδελφε. Η περιφέρεια εις την οποία εκλέγεσθε γνωρίζει τι κάματε κατά την περίοδον της κατοχής. Δια μιαν ακόμη φοράν έγινεν ολοφάνερον, ότι η παρουσία μας εις την αίθουσαν αυτήν ενοχλεί την κυβέρνησιν. Και εάν η κυβέρνησις εγνώριζε ότι τα όσα αναπτύχθησαν περί ημών από του βήματος τούτου ήσαν αληθή, δεν θα είχε λόγον να φοβήται. Επειδή όμως γνωρίζει ότι ουδείς τα πιστεύει, έχει σκορπίσει οχετόν συκοφαντιών, εξοδεύουσα προς τούτο αφειδώς το χρήμα των Ελλήνων φορολογουμένων. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω επ' ευκαιρία ότι μαθήματα δημοκρατίας από τον κ. Καλαντζήν δεν δεχόμεθα. Εις την προσπάθειαν της εντάσεως η κυβέρνησις χρησιμοποιεί την Βουλγαρίαν και η χρησιμοποίησις αυτή είναι σκόπιμος.
Ζαρντινίδης (ΕΡΕ): Κύριε πρόεδρε, συνεχώς με την Βουλγαρίαν θα ασχολούμεθα; Πρέπει να σταματήση αυτό το τροπάριο.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Εφ' όσον η Βουλγαρία έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής του ψυχρού πολέμου της κυβερνήσεως, είναι ανάγκη να συμβάλωμεν εις την άρσιν των διαφορών και είμαι υποχρεωμένος εις το σημείον αυτό εκθέτων τας απόψεις μου να ειπώ αυτά, τα οποία πρέπει. Υπάρχει αναμφισβητήτως η ιστορία της εχθρότητας με την Βουλγαρίαν.
Παπαπαναγιώτου (ΕΚ): Διατί υπάρχει αυτή η εχθρότης;
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Ημείς ούτε δια το παρελθόν, ούτε δια το παρόν, ούτε δια το μέλλον έχομεν χάσει την μνήμην. Όταν οι Βούλγαροι φασίσται...
Μπουρνιάς (ΕΡΕ): Δεν μας ενδιαφέρουν οι Βούλγαροι κ. Μπριλάκη.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Μας ενδιαφέρουν οι Έλληνες κ.κ. συνάδελφοι, διότι ημείς οι οποίοι επολεμήσαμεν εκεί επάνω...
Κεφαλογιάννης (ΕΡΕ): Ποιοι εσείς;
Μπριλάκης: Ημείς οι αριστεροί.
Κεφαλογιάννης (ΕΡΕ): Σεις δεν πολεμούσατε, εσείς σφάζατε.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Κύριε συνάδελφε, εναντίον της καθόδου των Βουλγάρων φασιστών εις την Ελλάδα έγιναν εις την Αθήνα διαδηλώσεις 300.000 Αθηναίων τη υποκινήσει της αριστεράς, δια να ματαιωθή η κάθοδος των Βουλγάρων (χειροκροτήματα εκ της αριστεράς).
Μιχαηλίδης (ΕΡΕ): Αίσχος, κ. πρόεδρε να λέγωνται τοιαύτα πράγματα από τους καταστροφείς του ελληνικού λαού (θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι)
Προεδρεύων: Κύριε Μπριλάκη, μην οξύνετε την συζήτησιν. Τερματίσατε αυτό το κεφάλαιον, διότι προκαλεί αντιδράσεις. Πρέπει τέλος πάντων, να το καταλάβετε.
Ο κ. Μπριλάκης συνεχίζων, λέγει, ότι «οι σημερινοί ηγέται της Βουλγαρίας είναι εκείνοι, οι οποίοι κατά την γερμανικήν κατοχήν, ευρίσκοντο είτε εις τας φυλακάς είτε εις τα στρατόπεδα και εξετελούντο» (θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι).
Μιχαηλίδης (ΕΡΕ): Δεν είναι δυνατόν, κ. πρόεδρε, να ανεχθώμεν να μας υπενθυμίζουν συνεχώς τα εγκλήματα των Βουλγάρων.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Και δια να αποδείξω πόσον μη ειλικρινής είναι αυτή η αγανάχτησις, δεν έχω, παρά να υπενθυμίσω ότι καθ' ην στιγμήν εγένοντο αυτά εις την Βουλγαρίαν υπό του δικτατορικού καθεστώτος, εδώ εις τας Αθήνας, ανεκηρύσσετο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου ο Φίμο, υπό της παρατάξεώς σας.
Κεφαλογιάννης (ΕΡΕ): Ποιάς παρατάξεως;
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Υπό της κατοχικής κυβερνήσεως.
Κεφαλογιάννης (ΕΡΕ): Και τι σχέση έχομεν ημείς με την παράταξιν αυτήν; Θα πρέπη κ. πρόεδρε, να ανακαλέση (θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι).
Ιωάννου (ΕΡΕ): Κύριε πρόεδρε, δεν θα συνεχίση ο ρήτωρ, εάν δεν ανακαλέση την τελευταίαν του φράσιν.
Προεδρεύων: Παρακαλώ τον ρήτορα να επανορθώση την φράσιν.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Είναι αναμφισβήτητον αυτό το γεγονός, το οποίον συνετελέσθη καθ' ην στιγμήν ημείς αγωνιζόμεθα.
Ιωάννου (ΕΡΕ): Αν δεν ανακαλέση, δεν πρέπει να συνεχίσει ο προδότης Μπριλάκης.
Προεδρεύων: Να επανορθώση.
Εφραιμίδης (ΕΔΑ): Κύριε πρόεδρε πρέπει να ανακαλέση ο κ. Ιωάννου.
Εν τω μεταξύ ο κ. Ιωάννου κινείται απειλητικώς εναντίον του κ. Μπριλάκη αλλά παρεμβαίνουν άλλοι βουλευταί και τον εμποδίζουν να τον κτυπήση. Εις το σημείον αυτό εγείρονται πολλοί βουλευταί διαμαρτυρόμενοι και ο προεδρεύων διακόπτει την συνεδρίασην δια πέντε λεπτά.»
Πηγή: topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.