Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Αποκωδικοποίησαν το «DNA» έργου του Πικάσο

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης βρήκαν τον τρόπο να μαθαίνουμε το DNA ενός πίνακα. Ξεκίνησαν με το έργο Man With a Basque Hat του Πικάσο.


Μια εκτενής ανάλυση του πρώιμου έργου του Πάμπλο Πικάσο Man With a Basque Hat (1895) από ένα Ισπανό χημικό μηχανικό και μερικές συναρπαστικές ιδέες για τα έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη που δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1895 και 1900.


Οι ειδικοί στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης σε συνεργασία με το μουσείο Πικάσο έκαναν μια θεαματική ανάλυση του πρώιμου έργου του Man With a Basque Hat. Τα χημικά αποτελέσματα της έρευνάς του είναι αποκαλυπτικά.

Χρησιμοποιώντας μια μη επεμβατική τεχνολογία, χωρίς να αγγίξουν τον πίνακα, ανέλυσαν τα έργα του της πρώιμης περιόδου πριν από τα κυβιστικά του.


Περιστέρια κάτω από τον Άντρα με το βάσκικο καπέλο

Με μοναδικό όπλο τους το φως, δε λειτούργησαν επεμβατικά, αλλά με τη μέθοδο της φασματομετρίας. «Η φασματομετρία είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ο αναλυτικός της εξοπλισμός μέχρι τώρα δεν είχε επιτρέψει την εξέταση μεγάλων αντικειμένων, όπως έργα τέχνης», είπε σε συνέντευξή του ο ειδικός επιστήμονας Γκαρσία Μαρτίνεζ.


Man With a Basque Hat, o Πικάσο το έκανε σε ηλικία 14 ετών
Η ανάλυση έδειξε ότι το έργο «Ο άντρας με το Βάσκικο καπέλο» (1895) ήταν ζωγραφισμένο σε καμβά που πριν απεικόνιζε περιστέρια. Αυτό ήταν κάτι που ο Πικάσο έκανε συχνά, να ζωγραφίζει τον ένα πίνακα πάνω στον άλλο ιδιαιτέρως σε μια εποχή που δεν είχε καθόλου χρήματα. Με τη χημική αυτή ανάλυση διαπιστώνεται μια περιοχή και η εικόνα της βάσει των στρωμάτων χρώματος και της σύνθεσής της. Επίσης εμφανίζονται τα δακτυλικά αποτυπώματα του νεαρού Πικάσο, κάτι που διασφαλίζει την ταυτότητα και τον εντοπισμό των πλαστών έργων. Η έρευνα αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τους ιστορικούς της τέχνης.

Σε αυτόν τον πίνακα, κάτω από το έργο του ΠικάσοSelf Portrait With Wig (1990), υπάρχει ένας άντρας με καπέλο

Πρόκειται εκτός από επιστημονική έρευνα και για ένα σύστημα πιστοποίησης του πίνακα, το οποίο θα βοηθήσει την καταπολέμηση της απάτης. Είναι το σύστημα σήμανσης του DNA των έργων τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.