Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Η κυβέρνηση ενώπιον της κοινωνίας

Άρχισε η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - κουαρτέτου για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και ήδη φάνηκε η διάσταση απόψεων. 
Η αρχική πρόταση Σταθάκη, η οποία αποσκοπεί στην προστασία του 80% των δανειοληπτών, ήδη «βρήκε τοίχο». 
Η στρατηγική των δανειστών για δραστικές λύσεις στο πρόβλημα μοιάζει αμετακίνητη.

Τις προηγουμενες μερες επιχειρήθηκε η απάλειψη του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, έγινε μια πρώτη προσέγγιση μείωσής του, αλλά, αν δεν γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές τα όποια ισοδύναμα, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν. Στο ίδιο δύσκολο πεδίο θα κινηθεί ολόκληρο το φορολογικό «πακέτο», το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να ελαφρυνθεί, αφού η οικονομία είναι σε ύφεση, ο προϋπολογισμός κάνει αγώνα δρόμου για να μειώσει τις ζημίες του και η φοροδοτική ικανότητα ήδη εμφανίζει αξιοσημείωτη κάμψη.

Ο πρωθυπουργος πήρε αποστάσεις από το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών – το οποίο αποτελεί, κατά βάση, εξειδίκευση του μνημονίου συν τις όποιες προσθήκες – για το ασφαλιστικό, ο αρμόδιος υπουργός έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά είναι άγνωστο αν θα ξεπεραστούν οι θηριώδεις απαιτήσεις των δανειστών.

Ας μην ξεχναμε ότι το ασφαλιστικό έχει ήδη καταρρεύσει ελέω χρηματιστηρίου, PSI, χρεοκοπίας, δραστικής συρρίκνωσης των μισθών, τεράστιας ανεργίας και εισφοροδιαφυγής, ενώ όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις του – όπως άλλωστε και αυτή που έρχεται – έγιναν αποκλειστικά με κριτήριο όχι τη θωράκιση και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, αλλά για την κάλυψη διευρυνόμενων ελλειμμάτων.
Με αλλα λογια, εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα εντός του μνημονίου, τρέχαμε πίσω από το πρόβλημα, το οποίο όμως διαρκώς κέρδιζε έδαφος. Συνεπώς η αποφυγή των βαρύτατων συνεπειών μοιάζει σχεδόν αδύνατη, ενώ από την κυβερνητική πλευρά θα δοθεί, ως συνήθως τα τελευταία χρόνια, μάχη οπισθοφυλακής με στόχο την αποτροπή κάποιων από τις συνέπειες, καθώς ούτε παλαιότερα ούτε τώρα έχει εμφανιστεί κάποιο ελληνικό συγκροτημένο σχέδιο – παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες.

Στην πραγματικοτητα, ακόμη μία φορά η Ελλάδα εμφανίζεται ανέτοιμη να παρουσιάσει δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση. Όταν όμως δεν έχεις δικό σου σχέδιο, τότε επικρατεί χωρίς πολλή συζήτηση αυτό των αντιπάλων σου.

Μεχρι στιγμης η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αντίπαλο στο πολιτικό πεδίο, αφού η Ν.Δ. βαδίζει σαν υπνωτισμένη προς την απαξίωση και ενδεχομένως τη διάλυσή της, ενώ η συζήτηση περί ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς είναι άδικα χαμένος χρόνος. Συνεπώς αυτή την εποχή η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μόνο του εαυτού της και, κυρίως, της κοινωνίας. Αν τη μετατρέψει σε αντίπαλό της, οι συνέπειες θα είναι κατακλυσμιαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.