Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Μήπως τα λιπαρά δεν κάνουν και τόσο κακό τελικά;

Κοινή συμβουλή για ισορροπημένη διατροφή και καλή υγεία είναι η όσο το δυνατόν περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών. Μήπως όμως αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές;

Έρευνες των τελευταίων ετών υποδεικνύουν ότι ίσως ισχύει το αντίθετο. «Τα τελευταία χρόνια μάθαμε ότι κάποια τρόφιμα, πλούσια σε λιπαρά, μπορεί να είναι επωφελή για την ανθρώπινη υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μάρσια Ότο, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Η αλήθεια είναι ότι ο περιορισμός των κεκορεσμένων λιπών και η αντικατάστασή τους με υδατάνθρακες δεν περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών νόσων, ενώ ο περιορισμός τους και η αντικατάστασή τους με ακόρεστα, αυτά δηλαδή που απαντούν στα ψάρια και τα φυτικά έλαια, ίσως τελικά να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από την σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 2.800 Αμερικανούς ενηλίκους, διαπιστώνοντας ακριβώς πόσα γαλακτοκομικά λίπη είχαν καταναλώσει. Οκτώ χρόνια αργότερα, διαπιστωσαν ότι αυτοί που είχαν καταναλώσει περισσότερα λιπαρά είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα συγκριτικά με αυτούς που κατανάλωσαν λιγότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.