Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

O bodygard έκλεψε τη Νατάσα και τα μυστικά της

Δικογραφία χείμαρρος
Τρία χρόνια μετά την κινηματογραφική διάρρηξη στο σπίτι του Θωμά Λιακουνάκου και την κλοπή ανεκτίμητης αξίας κοσμημάτων της συζύγου του, μια σύλληψη, 
μια εξαφάνιση και ένα πιστόλι δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση. Τι λέει ο σωματοφύλακας για τα χρυσαφικά που αγόραζε συνεχώς με μετρητά που του έδινε όπως ισχυρίζεται ο μεγαλοεπιχειρηματίας

Ο χαμένος θησαυρός της Νατάσας, ένα πιστόλι στον πάτο της θάλασσας, η εξαφανισμένη Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός και η σύλληψη του μπόντιγκαρντ: Τρία χρόνια μετά την κινηματογραφική διπλή επίθεση στο σπίτι του επιχειρηματία, νέα επεισόδια ήρθαν να προστεθούν στο θρίλερ της μεγάλης αρπαγής.

Από το σπίτι εκλάπησαν τουλάχιστον 11 ρολόγια. Ενα από αυτά είναι το χρυσό Cartier Diabolo με το πορτοκαλί λουράκι που φαίνεται στη φωτογραφία

Την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθη ο μπόντιγκαρντ του κ. Λιακουνάκου ως ο άνθρωπος που σχεδίασε και εκτέλεσε τη μεγάλη μπάζα, όμως μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μπερδεύοντας ακόμη περισσότερο το κουβάρι της υπόθεσης. 

Μαζί του κατηγορείται και ένας στενός του φίλος με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα, όμως, εξαφανίζεται μυστηριωδώς η οικιακή βοηθός που ήταν στο πλευρό της κυρίας Λιακουνάκου την τελευταία δεκαετία. «Ενα πρωί εμφανίστηκε χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση στο λογιστήριο της επιχείρησης του συζύγου μου και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί. 

Από εκείνη την ημέρα και μετά δεν είχαμε καμία επικοινωνία μαζί της. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η απότομη εξαφάνισή της μετά από όλα αυτά τα χρόνια της γνωριμίας και της συνεργασίας μας. 

Τότε πλέον πείστηκα ότι έχει ενεργό ανάμειξη στην κλοπή, κάτι το οποίο υποψιαζόμουν αλλά δεν μπορούσα να το πιστέψω, κυρίως γιατί η συμπεριφορά της μετά το περιστατικό έδειχνε ότι είχε στεναχωρηθεί σχεδόν όσο κι εγώ γι’ αυτό που συνέβη», περιέγραψε στην τελευταία κατάθεσή της η σύζυγος του γνωστού επιχειρηματία.


Το δαχτυλίδι της σχεδιάστριας κοσμημάτων Ιλεάνας Μακρή σε σχήμα σκαθαριού με πολύχρωμα μπριγιάν, αξίας 10.000 ευρώ
Ο κ. Λιακουνάκος στη νέα κατάθεση που έδωσε αποκάλυψε ότι τα κοσμήματα δεν ήταν ασφαλισμένα γιατί «θα απαιτούνταν να έχω στο σπίτι χρηματοκιβώτιο, ενώ εγώ είμαι εντελώς αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε, ενώ σε ερώτηση του ανακριτή αν έχει αποδεικτικά στοιχεία κτήσης για την αγορά των κοσμημάτων απάντησε: «Δεν είναι στη φύση μου να κρατάω αρχεία και γι’ αυτό δεν έχω κρατήσει αποδείξεις ή εγγυήσεις. 

Ομως επιφυλάσσομαι να ερευνήσω ό,τι στοιχεία υπάρχουν και να σας τα προσκομίσω». Πράγματι, κατέθεσε έγγραφα από τέσσερα μεγάλα κοσμηματοπωλεία της Αθήνας που αποδεικνύουν ότι είχε αγοράσει μέρος των κοσμημάτων που έχουν κλαπεί.


Η Ιλεάνα Μακρή είναι αναμφισβήτητα η αγαπημένη σχεδιάστρια κοσμημάτων της κυρίας Λιακουνάκου. Αυτό το δαχτυλίδι με τα καφέ διαμάντια και χρυσό 18Κ κοστίζει 7.815 ευρώ και είναι μεταξύ των κοσμημάτων που εκλάπησαν.


Από την πλευρά του ο σωματοφύλακας και οδηγός του επιχειρηματία στην απολογία του στον ανακριτή στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 δίνει μια άλλη εκδοχή της υπόθεσης: «Η εις βάρος μου μεθόδευση από την πλευρά του κ. Λιακουνάκου οφείλεται στο ότι ήμουν ο προσωπικός του οδηγός και ήμουν παρών μόνο εγώ -ίσως γιατί με θεωρούσε χαζό- σε συναντήσεις και συζητήσεις του με σημαντικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις υποθέσεις του για τα εξοπλιστικά. Γνωρίζω πολλά και έτσι προσπαθεί να με κάνει να σιωπήσω και να απαξιώσει τη μαρτυρία μου. Ο κ. Λιακουνάκος ασφάλιζε τα πάντα. Θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση ασφαλιστικής απάτης προκειμένου να εισπράξει τα ασφάλιστρα για τα φερόμενα ως κλαπέντα».

Και ενώ δικαστικά η υπόθεση φαίνεται να έχει δρομολογηθεί, ο θησαυρός της κυρίας Λιακουνάκου παραμένει εξαφανισμένος. Το ίδιο και τα ρολόγια αλλά και τα δύο όπλα του συζύγου της που κλάπηκαν από τα γραφεία της εταιρείας του. Το μόνο που έχει βρεθεί είναι το ένα από τα τρία πιστόλια που κατείχε νόμιμα ο επιχειρηματίας, πεταμένο στη θάλασσα...


Τα σκουλαρίκια με λευκά και μαύρα διαμάντια και η αγαπημένη της αλυσίδα με το διαμάντι των τριών καρατίων που φορούσε συχνά η κυρία Λιακουνάκου ανακάλυψε ότι επίσης λείπουν από τη συλλογή της


Οι λίστες με τα κοσμήματαΤο σκοτάδι στο υπνοδωμάτιο της οικίας Λιακουνάκου στο Παλαιό Ψυχικό σπάει μια δέσμη φωτός που πέφτει πάνω στην ντουλάπα της συζύγου του Πειραιώτη επιχειρηματία. 

Ο φακός των εισβολέων εστιάζει στην πολύτιμη κρυψώνα. Μια εκτυφλωτική λάμψη από βαθιές κόκκινες, πράσινες, λευκές και μαύρες αποχρώσεις διαχέεται στον χώρο. 

Ο θησαυρός βρισκόταν μπροστά τους. Δεκάδες διαμάντια όλων των ειδών και καρατίων, μπριγιάν, ρουμπίνια, ζαφείρια, σμαράγδια, χρυσά περιδέραια και μπρασελέ, ρολόγια ελβετικών οίκων, που το καθένα αξίζει μια περιουσία, έπαιζαν ζωηρά με το φως και σχημάτιζαν εντυπωσιακούς ιριδισμούς στο σκοτεινό δωμάτιο της μεζονέτας.

Η κυρία Νατάσα Λιακουνάκου φαίνεται ότι αγαπάει υπερβολικά τα διαμάντια. Στη φωτογραφία αυτή φοράει διαμαντένια σκουλαρίκια αλλά και το δαχτυλίδι της σχεδιάστριας των σταρ Loree Rodkin.

 Η Rodkin σχεδίασε τα κοσμήματα που φορούσε η κυρία Μισέλ Ομπάμα στην τελετή ορκωμοσίας του συζύγου της στον Λευκό Οίκο. Ενα δαχτυλίδι της σχεδιάστριας κοστίζει από 7.000 έως 15.000 δολάρια

Η λίστα με τα κοσμήματα και τις φωτογραφίες που λεπτομερώς αναγράφονται στο υπόμνημα το οποίο κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012 η κυρία Λιακουνάκου κόβει την ανάσα. Ο θησαυρός είναι μοναδικός και ελάχιστοι Ελληνες διαθέτουν μια τέτοια συλλογή. 

Η αξία τους σίγουρα ξεπερνά κατά πολύ το ποσό των 300.000 ευρώ που η ίδια αναφέρει ενδεικτικά στην κατάθεσή της. Vintage περιδέραια Van Cleef & Arpels, μονόπετρα και σκουλαρίκια χτυπημένα από τον οίκο Sotheby’s, χολιγουντιανά Harry Winston, φουτουριστικά Gavello, υπέροχα Cartier και Frank Muller είναι μόνο κάποια από όσα εμπεριέχονται στη λίστα με τα κλαπέντα κοσμήματα από την οικία Λιακουνάκου. 

Υπάρχει όμως και μία δεύτερη λίστα κλοπιμαίων, εκείνη του συζύγου της. Χαρακτηριστικά στο υπόμνημα που κατέθεσε η οικογένεια Λιακουνάκου αναφέρονται τα εξής: «Στα γραφεία της εταιρείας ΑΧΟΝ αποκαλύφθηκε η κλοπή τριών νομίμως κατεχόντων όπλων τύπου Walter και Glock και η αφαίρεση των κλειδιών της οικίας μας στο Παλαιό Ψυχικό Αττικής. 

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε από την τότε οικιακή βοηθό μας, Jocelyn Padogan, η αφαίρεση του συνόλου των κοσμημάτων από τον χώρο του υπνοδωματίου μας, αξίας άνω των 300.000 ευρώ (επισημαίνουμε ότι προσκομίσαμε ενδεικτικώς σχετικές βεβαιώσεις αγοράς των κοσμημάτων), ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε και η αφαίρεση της συλλογής των ρολογιών μου (22 στο σύνολο), αξίας άνω των 300.000 ευρώ, τα οποία φύλασσα στο ιδιαίτερο γραφείο μου».


Η ακριβής περιγραφή των όσων άρπαξαν φανερώνει ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Γνώριζαν και πού ακριβώς πήγαιναν αλλά και, το κυριότερο, τι ζητούσαν. «Τα ρολόγια που μου αφαίρεσαν είναι 22, εκ των οποίων επτά Rolex, τέσσερα Cartier, έξι Panerai, δύο Vacheron Constantin και δύο Patek Philippe, συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ», αναφέρει ο γνωστός επιχειρηματίας στους αστυνομικούς και προσθέτει: «Αφαίρεσαν από εντοιχισμένη ντουλάπα ένα πιστόλι Glock των 9 mm, ένα Glock 0,45 mm και ένα Walter 9 mm, τα οποία κατείχα νόμιμα». 

Δύο τετράγωνα από το γυάλινο επιβλητικό κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας όπου στεγάζονται τα γραφεία του κ. Λιακουνάκου βρίσκεται η πολυτελής μεζονέτα του Ψυχικού.

Εκεί οι δράστες πήγαν κατευθείαν στο υπνοδωμάτιο και με τον ίδιο επαγγελματικό τρόπο ξετρύπωσαν και βούτηξαν πολύτιμες σειρές κοσμημάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά κατά πολύ τις 300.000 ευρώ.


H κυρία Λιακουνάκου ψώνιζε τα Van Cleef της από τη φίλη της Λιάνα Βουράκη. Στη φωτογραφία φοράει το κολιέ με το τετράφυλλο κλασικό Van Cleef που εκλάπη

Ολα αυτά έκαναν φτερά, δημιουργώντας μια σειρά από εύλογα ερωτήματα που αφορούν τόσο την οικογένεια Λιακουνάκου όσο και τους διαβασμένους πολύ καλά «ποντικούς». 

Για ποιον λόγο η σύζυγος του μετρ των οπλικών συστημάτων που το όνομά του συνδέεται με μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της θητείας στο υπουργείο Αμυνας του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου άφησε αφύλακτο αυτό τον θησαυρό όλο το καλοκαίρι που έλειπε από το σπίτι; Σε αυτές τις περιπτώσεις μια συλλογή τέτοιου είδους και κόστους βρίσκεται κλειδωμένη σε θυρίδα τράπεζας. 

Από την άλλη, οι δράστες γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να σπρώξουν τη λεία στη μαύρη αγορά αφού τα κομμάτια είναι μοναδικά και διαθέτουν σειριακούς αριθμούς. 

Επίσης, αν υποτεθεί ότι σκοπεύουν να τα λιώσουν πουλώντας τον καθαρό χρυσό, τα διαμάντια και τις πέτρες, τότε η αξία τους θα πέσει κατά πολύ αφού χάνουν την επώνυμη υπογραφή του σχεδιασμού τους.

Σκουλαρίκια με διαμάντια και σμαράγδια από τον σχεδιαστή Νίκο Κούλη. Η ριβιέρα λαιμού περιγράφεται στο υπόμνημα και φαίνεται ότι αγοράστηκε από τον σχεδιαστή Rinaldo Gavello

Πριν από 3 χρόνιαΤο μεσημέρι της 27ης Αυγούστου του 2012 ο κ. Λιακουνάκος παγώνει όταν ακούει από την άλλη άκρη της γραμμής τον έναν από τους οδηγούς του να τον ενημερώνει για τη λεηλασία που είχε γίνει στο σπίτι και το γραφείο του. Εκείνο το τηλεφώνημα τον κάνει να αφήσει άρον άρον τη Μύκονο και να επιστρέψει στην Αθήνα. Στην Αστυνομία περιγράφει τα πάντα για τη διπλή εισβολή και την αρπαγή 22 ρολογιών, τριών όπλων και εκατοντάδων σφαιρών, αλλά και όλης της πολύτιμης σειράς κοσμημάτων της συζύγου του. Στην πρώτη ερώτηση που κάνουν στον γνωστό επιχειρηματία για το εάν έχει υποψίες για την ταυτότητα των ανθρώπων που άπλωσαν χέρι στην περιουσία του, ο ίδιος είναι διαφωτιστικός. «Αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει να είναι κάποιος από το στενό περιβάλλον μου και δη το επαγγελματικό», λέει και εξηγεί στους αστυνομικούς το γιατί: «Επρεπε να γνωρίζει τις θέσεις όπου κρύβω τα κλειδιά, τόσο των γραφείων της εταιρείας όσο και του σπιτιού μου. Μπορώ να πω ότι οι κινήσεις ήταν χειρουργικές και οι δράστες ήξεραν ακριβώς τα σημεία όπου φυλάω τα όπλα και τα κοσμήματα. Τόσο στην εταιρεία όσο και στο σπίτι. Θέλω επίσης να πω ότι δεν υπήρχαν πουθενά σημάδια διάρρηξης. Οπότε οι δράστες μπήκαν κανονικά από τη γυάλινη πόρτα του 10ου ορόφου, πήραν τα κλειδιά της ντουλάπας που είχα τα όπλα, καθώς και της οικίας μου από ένα ντουλαπάκι σε προσβάσιμο σημείο».

Η βέρα με τα διαμάντια που εκλάπη παρόλο που τα τελευταία χρόνια η κυρία Νατάσα Λιακουνάκου τη φορούσε σχεδόν καθημερινά

Η Αστυνομία μετά από μυστικές έρευνες και εφόδους σε σπίτια σχημάτισε δικογραφία και κατηγορεί έναν από τους οδηγούς του και προσωπικό του φρουρό καθώς και τον Κωνσταντινουπολίτη φίλο του ως τους δράστες της ληστείας. Και αν οι δύο εμπνευστές και εκτελεστές της διπλής εισβολής στο σπίτι και το γραφείο του επιχειρηματία βρέθηκαν, αυτό που παραμένει ακόμα μυστήριο είναι η κατάληξη του θησαυρού καθώς, μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί τα κλοπιμαία. Εκτός από το ένα πιστόλι του κ. Λιακουνάκου που βρέθηκε στον πάτο της θάλασσας.

Οι αξιωματικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι «ποντικοί» είχαν ελεύθερη πρόσβαση και γνώριζαν τους μυστικούς κωδικούς ασφαλείας. Αρχισαν, λοιπόν, να ψάχνουν εξονυχιστικά τις λίστες του προσωπικού για να καταλήξουν στο συμπέρασμα -από τις μνήμες των μαγνητικών καρτών- ότι το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου και αντίστοιχα της 7ης Αυγούστου καταγράφηκε είσοδος στον 10ο όροφο των γραφείων της επιχείρησης του κ. Λιακουνάκου από μια προσωπική μαγνητική κάρτα που μπορεί μεν να ήταν χρεωμένη σε συγκεκριμένο υπάλληλο, όμως τη χρησιμοποιούσε ένας από τους οδηγούς και προσωπικούς φρουρούς του.


Βραχιόλι με μαύρα και λευκά μπριγιάν της σχεδιάστριας Ιλεάνας Μακρή, στενής φίλης της κυρίας Λιακουνάκου, το οποίο περιλαμβάνεται στα κλεμμένα κοσμήματα


Το δαχτυλίδι-φίδι με καφέ και πράσινα μπριγιάν της σχεδιάστριας Ιλεάνας Μακρή που πωλείται στη Νέα Υόρκη περίπου 5.000 ευρώ


Η νομική άποψη

«Οι υπόνοιες δεν συνιστούν τεκμήρια ενοχής».


Ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων, ποινικολόγος Παύλος Σαράκης, απαντώντας στο «ΘΕΜΑ» επισημαίνει: «Οπως εκατό κοκόρια δεν μας κάνουν ένα άλογο, έτσι και εκατό ενδείξεις δεν μας κάνουν μία απόδειξη». Στην επίμαχη ποινική δικογραφία δεν υφίσταται κανένα αμάχητο τεκμήριο εις βάρος των εντολέων μου. 

Οι υπόνοιες των αντιδίκων δεν διακριβώθηκαν ούτε από την αστυνομική, ούτε από την ανακριτική έρευνα. Η πολιτική αγωγή με εμμονή που υπερβαίνει τα ειωθότα επεδίωξε την καταδίωξή τους με προφανή στόχευση. 

Οι εντολείς μου δίκαια αφέθησαν ελεύθεροι. Είμαι βέβαιος ότι η δίκη στο ακροατήριο θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να φωτίσουμε τα γεγονότα και τα πρόσωπα. Οι εντολείς μου ανυπομονούν να δικαιωθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.