Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία-Υπάρχουν τρία αγκάθια και τρεις συντελεστές για τον ΦΠΑ


"Δεν θέλουμε ρήξη.Εξαιρετικές οι σχέσεις μου με τον Σόιμπλε"Πρώτη δημοσίευση:
Στις εγκαταστάσεις του Star Channel βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «στον ενικό» συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

"Είμαστε κοντά σε συμφωνία"


«Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι «θέμα εβδομάδας» ελληνική κυβέρνηση και εταίροι να δώσουν τα χέρια.

«Έπρεπε να είχαμε κλείσει την διαπραγμάτευση στα μέσα Μαρτίου» είπε με νόημα.

"Δεν επιθυμούμε την ρήξη"

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας ξεκαθάρισε πως η ρήξη με τους εταίρους δεν είναι στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η ρήξη ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα μας. Δεν σκεφτόμαστε τη ρήξη, αλλά ούτε μια μη βιώσιμη συμφωνία. Ούτε εμείς θέλουμε την ρήξη, ούτε οι άλλοι» τόνισε, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τοΚούγκι και τον καλόγερο Σαμουήλ, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο με τους εταίρους.

«Με θλίβει που κάποιοι χρησιμοποιούν σύμβολα της ελληνικής επανάστασης και τα διασύρουν... για να δικαιολογήσουν μνημονιακές πολιτικές» πρόσθεσε.

«Ούτε εμείς, είμαστε έτοιμοι για ρήξη, αλλά ούτε και η άλλη πλευρά είναι έτοιμη για ρήξη» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε δύο φορές «εντός ευρωζώνης δύο φορές μέσα στο 2012», δίνοντας ως παράδειγμα το PSI .

"Είναι επένδυση, η έλλειψη ρευστότητας ,για να βγούμε από την σκοτοδίνη"

Ο υπουργός χαρακτήρισε «επίπονη» την διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

«Δεν πιστεύουμε στο νυν υπέρ πάντων, οι επόμενες δόσεις» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης, καλώντας τους Έλληνες να δουν ως «επένδυση» την έλλειψη ρευστότητας, που υπάρχει μέχρι να κλείσει η συμφωνία, ώστε να «βγούμε από την σκοτοδίνη».

"Τρεις συντελεστές ΦΠΑ έχει η πρόταση μας"

Επανέλαβε ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξει τίποτα στον ΦΠΑ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι,«μας πιέζουν οι δανειστές» να αλλάξουμε τους συντελεστές.

«Το 23% είναι ανόητο... Η πρόταση μας μιλά για μείωση συντελεστών… ο ένας θα είναι στο 6,5% για φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία και ο άλλος στο 15% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Όποιος πληρώνει με μετρητά θα πληρώνει ΦΠΑ 18%» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι αρχικά υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους εταίρους.

«Στόχος μας είναι η απόδοση του ΦΠΑ, να γίνεται αυτόματα στην εφορία», τόνισε ο κ.Βαρουφάκης.

"Τρία τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης"

Τρία είναι τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης: το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό, όπως είπε ο υπουργός.

Χαρακτήρισε «μεγάλο αγκάθι» το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στα εργασιακά οι δανειστές ζητούν "μαζικές απολύσεις".

«Πρέπει να μπει τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις»

Υποστήριξε ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι μεταρρύθμιση, τόνισε όμως ότι θα πρέπει να «μπει τάξη» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

«Χρειάζεται εξορθολογισμός των Ταμείων» τόνισε .

«Θέλουμε χειρουργική επέμβαση στο ασφαλιστικό και όχι την λογική του χασάπη» πρόσθεσε.

«Θα πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις»

Διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις στο τέλος του μήνα, τονίζοντας ότι αποτελούν «ιερές μεταβλητές» για την κυβέρνηση.

Ο κ.Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι «στις 12 Μαΐου δεν ξέραμε αν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε την δόση του ΔΝΤ», τονίζοντας πάντως πως ο ίδιος προτιμά να μην πληρωθεί το ΔΝΤ, παρά να μείνουν απλήρωτοι συνταξιούχοι και μισθωτοί.

«Εάν έχουμε το δίλλημα να πληρώσουμε έναν δανειστή, που αρνείται να υπογράψει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με εμάς ή έναν συνταξιούχο, εμείς θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο» πρόσθεσε .

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους δανειστές «να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας».

«Όταν θα κλείσει η διαπραγμάτευση, θα αρχίσει να αναπνέει η οικονομία»

Για τις οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, ο κ.Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «όταν θα κλείσει η διαπραγμάτευση, θα αρχίσει να αναπνέει η οικονομία» .

«Είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του Ντράγκι να σώσει την ευρωζώνη»

Μιλώντας για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, ο Έλληνας υπουργός είπε πως «είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του Ντράγκι, να σώσει την ευρωζώνη».

«Με τον Τσακαλώτο είμαστε αυτοκόλλητοι»

Κληθείς να σχολιάσει παλιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ε.Τσακαλώτου για τα «λάθη» της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ο κ.Βαρουφάκης ξεκαθάρισε αρχικά πως «με τον Ευκλείδη είμαστε αυτοκόλλητοι» και αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της συνάντησης του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι πριν την 20η Φεβρουαρίου, εκτιμώντας πως «αν είχαμε απαιτήσει τότε λεφτά, η απάντηση θα ήταν όχι».

«Εξαιρετικές οι σχέσεις μου με τον Σόιμπλε»

Μιλώντας για την στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να μας θέλει εκτός ευρωζώνης, ο κ.Βαρουφάκης είπε πως «οι συζητήσεις του με τον Σόιμπλε, έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και εγκάρδιες συζητήσεις», αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει στο αν ο Γερμανός ομόλογος του, του έχει προτείνει Grexit.

Ο υπουργός έσπευσε απλώς να διευκρινίσει ότι «δεν μας έχουν γίνει προτάσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Αναφερόμενος στα 11 δις του ΤΧΣ και σε όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με αυτά τα λεφτά, ο ίδιος υπενθύμισε μεταξύ άλλων, ότι είχε διαφωνήσει με αυτό.

«Θα μεταφέραμε τα αποθεματικά των δήμων στην ΤτΕ ακόμη και αν δεν είχαμε πρόβλημα ρευστότητας»

Μιλώντας για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δήμων και περιφερειών σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα κάνει ότι και οι εταίροι της.

«Είναι μια μέθοδος με την οποία καταφέραμε να διαχειριστούμε την ικανότητα του κράτους να πληρώνει τους δανειστές, αλλά ακόμη και να μην είχαμε πρόβλημα ρευστότητας, θα το κάναμε» πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνει με τα αποθεματικά της Βουλής, ο υπουργός είπε με νόημα, «ρωτήστε την φίλη μου την Ζωή Κωνσταντοπούλου».



"Δεν θα χρεοκοπήσουμε"


Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, ενώ στο ερώτημα γιατί δεν δόθηκε στη Βουλή η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, «όταν θα φέρουμε τη νέα συμφωνία, θα την πάμε στο Κοινοβούλιο».
Η δικιά μας συμφωνία, σε αντίθεση με το "mail Χαρδούβελη", δεν θα έχει υφεσιακά μέτρα, τόνισε ο κ.Βαρουφάκης.

Ο τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνηση με γεμίζει ικανοποίηση, είπε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας πως στην συμφωνία κυβέρνησης–δανειστών θα υπάρχουν λύσεις και για το χρέος.

«Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε φέτος τον ΕΝΦΙΑ»

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο κ.Βαρουφάκης τον χαρακτήρισε «αποκρουστικότατο» και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα τον αλλάξει, με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

«Θα προσπαθήσουμε και φέτος να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ» τόνισε, λέγοντας πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με την έκτακτη εισφορά.

«Όταν κλείσουμε την διαπραγμάτευση, θα ανατρέψουμε τις αδικίες στη φορολογία» πρόσθεσε.

«Ούτε μια φορά δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ»

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας πως δεν είναι όλοι οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του, απέναντι του.

«Ποτέ δεν ήθελα να είμαι υπουργός» επανέλαβε ο κ.Βαρουφάκης, όπως είχε δηλώσει άλλωστε και στο παρελθόν.

«Έχουμε φάει ψωμί και αλάτι με τον Στουρνάρα»

Αναφερόμενος στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Στουρνάρα, με αφορμή τον "πόλεμο" του τελευταίου με την κυβέρνηση, είπε ότι «είμαστε φίλοι από το Πανεπιστήμιο, έχουμε φάει ψωμί και αλάτι μαζί» .

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη»

Σύμφωνα με τον κ.Βαρουφάκη, «η κυβέρνηση δεν θα φέρει την ανάπτυξη, οι Έλληνες θα φέρουν την ανάπτυξη».

«Η κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες να μετατρέψουν την δημιουργικότητα τους, σε αύξηση του ΑΕΠ» πρόσθεσε .

«Στο Eurogroup δεν γίνεται διαπραγμάτευση»

«Οι αποφάσεις παίρνονται σε πιο σκοτεινά επίπεδα, σε επίπεδα τεχνοκρατών» είπε ο κ.Βαρουφάκης, μιλώντας για το παρασκήνιο των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης .

«Στο Eurogroup δεν γίνεται διαπραγμάτευση» πρόσθεσε, λέγοντας ωστόσο πως ο ίδιος δικαιολογεί τα πάντα, το μόνο που δεν δικαιολογεί είναι ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα συμφωνία.

«Ήταν λάθος η είσοδος μας στην ΟΝΕ»

Ο κ.Βαρουφάκης, αφού τάχθηκε υπέρ του ενιαίου νομίσματος, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στην ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση), γιατί δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη.

«Όταν μπεις σε μια νομισματική ένωση δεν βγαίνεις. Θα ήταν καταστροφικό» είπε με νόημα, ξεκαθαρίζοντας πωςδεν υπάρχει plan Β για την Ελλάδα από την στιγμή που είναι στην ΟΝΕ.


«Θετική η συμμετοχή της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS, αλλά …»

Για την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική), είπε ότι «είναι ένα πολύ όμορφο φως, σε μια πολύ σκοτεινή ατμόσφαιρα».

«Είναι σημαντικό ότι χώρες όπως, η Κίνα και η Ινδία δημιουργούν μια εναλλακτική πηγή για αναπτυξιακή ώθηση για επενδύσεις παγκοσμίως» τόνισε.

«Ο κόσμος αλλάζει, η συμμετοχή της Ελλάδας σε μια τέτοια προσπάθεια για μένα είναι πολύ θετική, όμως δεν πρέπει να την σκεφτόμαστε ανταγωνιστικά ως προς την Ευρώπη. Εμείς πρέπει να βοηθήσουμε στην μετεξέλιξη της ΟΝΕ σε μια πραγματική ένωση» πρόσθεσε.


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ STAR

Ιστορία για το Κούγκι
Το 1803 οι Τουρκαλβανοί κατέλαβαν το Σούλι, ενώ 600 Σουλιώτες κλείστηκαν στο Κούγκι με αρχηγό τον Φώτο Τζαβέλα. Οι Σουλιώτες πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση, έως ότου τελείωσαν τα τρόφιμα. Πρότειναν τότε στον Αλή Πασά να βγουν, αφού τους εγγυηθεί ότι δεν θα τους πειράξει. Όπως και έγινε, αφού οι Τουρκαλβανοί είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες. Στο Κούγκι έμειναν ο καλόγερος Σαμουήλ με ακόμα δυο πολεμιστές, για να παραδώσουν το φρούριο. Ωστόσο, αντί να το παραδώσουν, μόλις μπήκαν μέσα οι απεσταλμένοι του Αλή Πασά, έβαλαν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκαν όλοι στον αέρα. Η ηρωική τους θυσία έμεινε στην ιστορία και αναπαρίσταται και στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, στα Ιωάννινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.