Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Πρόγραμμα «κόλλησε» για 5 ευρώ ~ Σε αναμονή άνεργοι για κοινωφελή εργασία

Για το μικρό επιπλέον ποσό στις αποδοχές των ωφελούμενων, καθυστέρησε ένα μήνα η έναρξη του προγράμματος

Ξεροστάλιασαν να περιμένουν από μέρα σε μέρα για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας, εκατοντάδες άνεργοι στη Μαγνησία. Μόλις χθες λύθηκε το μυστήριο. Η εφαρμογή του προγράμματος που ήταν να ξεκινήσει από αρχές Μαρτίου «κόλλησε» σε πέντε ευρώ. Όσα και η αύξηση που αποφασίστηκε να δοθεί στις μηνιαίες αποδοχές των ανέργων που θα πιάσουν δουλειά.

Σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε μόλις προχθές, αυξήθηκε το μηνιαίο ποσό που θα χορηγηθεί στα 495,25 ευρώ το μήνα , δηλαδή 19,81 ευρώ ημερησίως για ωφελούμενους 25 ετών και άνω και στα 431,75 ευρώ μηνιαίως , δηλαδή 17,27 ευρώ ημερησίως για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών.

Έως σήμερα οι υποψήφιοι δικαιούχοι που περιμένουν πάνω από πέντε μήνες για να πιάσουν δουλειά, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς απασχόλησης, έπαιρναν από 427 ευρώ το μήνα , δηλαδή 17,1 ευρώ ημερησίως ενώ οι ωφελούμενοι ηλικίας κάτω των 25 ετών, μέχρι 490 ευρώ το μήνα δηλαδή 19,6 ευρώ ημερησίως, για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω.

Συνολικά, αυτά τα 5 ευρώ το άτομο, προκύπτουν από ένα κονδύλι άνω του 1,25 εκατ. ευρώ που αποτελούσε εισφορά των εργαζομένων υπέρ του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), η οποία καταργήθηκε από το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Έτσι όμως, τα χρήματα αυτά προϋπήρχαν και παρέμεναν αναξιοποίητα ενώ το υπουργείο Εργασίας, επέλεξε αυτόν τον τρόπο, για να επιστραφούν κατά κάποιον τρόπο τα χρήματα στους εργαζόμενους. Αυτή ωστόσο η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια μικρή, πρόσθετη καθυστέρηση, στην ολοκλήρωση του προγράμματος που τώρα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μπαίνει στην «τελική ευθεία» για την εφαρμογή του, με την σχετική προκήρυξη να πρόκειται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από τον ΟΑΕΔ.

Μέσω του προγράμματος στη Μαγνησία υπολογίζεται ότι θα βρουν δουλειά 1.000 τουλάχιστον άνεργοι σε θέσεις εργασίας πεντάμηνης απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο φορέα ενώ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία οι θέσεις που θα ανοίξουν ανέρχονται στις 4.000.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι Δήμοι Δημοτικές Επιχειρήσεις και άλλοι Φορείς του ευρύτερου Δημοσίου. Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν, τόσο από την Πανεπιστημιακή και την Τεχνολογική, όσο και από τη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μεταξύ των ειδικοτήτων που θα καλυφθούν είναι διοικητικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, προσωπικό γενικών καθηκόντων, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, βρεφοκόμοι, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, προσωπικό βοηθητικών εργασιών καθαριότητας, τραπεζοκόμοι, συνοδοί και οδηγοί σχολικών λεωφορείων κ.α.


Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.