Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Τουρκικές απειλές στην διπλωματική σκακιέρα



Την πολιτική της ευθείας σύγκρουσης επιλέγει η Άγκυρα. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να κάνει πίσω στη διεκδίκηση των ενεργειακών αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου. Και ενώ η κυπριακή ΑΟΖ είναι σαν ένα καζάνι που «βράζει», οι Τούρκοι πλέον χρησιμοποιούν στρατιωτική φρασεολογία, ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα, παρακολουθώντας με ανησυχία τις τουρκικές απειλές, «θωρακίζεται» δημιουργώντας διεθνείς συμμαχίες. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η διάσκεψη κορυφής του Καΐρου έχει «ενοχλήσει» την τουρκική πλευρά. Από την Αίγυπτο άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την ιστορία, αλλά και να σταματήσει τις απαράδεκτες προκλήσεις.

Έπεσαν οι βάσεις για τα ενεργειακά

Τα όσα συμβαίνουν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν και στην συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 13:00 ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Κάρολο Παπούλια, στο προεδρικό Μέγαρο. Μία ώρα μετά, θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Κανόνες εμπλοκής» από την Άγκυρα

Χθες, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι«οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα», ο Μποστάνογλου ρωτήθηκε αν οι ασκήσεις σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή και είπε πως αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και ότι αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, ο Τούρκος ναύαρχος είπε «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού».

real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.